Een goed wasmiddel (zoals Robijn klein & krachtig) in combinatie met schoonmaakazijn om schimmel te verwijderen doet het vaak goed tegen muffe geurtjes en schimmel op kleding. Meng 200 ml schoonmaakazijn met een emmer water en laat het kledingstuk minstens een uur weken.
Verwijder eerst het stof met een vochtige doek. Maak daarna een lauw sopje met Andy Allesreiniger (pas op met schuurproducten; ze kunnen de lak van de beschermlaag beschadigen). Gebruik een oude tandenborstel om bij de moeilijke plekjes te komen. Spoel af met lauw water en droog met een schone doek.
Om dit te verwijderen maakt u gebruik van een oplossing van water (95%) en bleekwater, chloorbleekmiddel of zuurstofbleekmiddel (5%). Breng dit met een doek aan op de vlekken en spoel de stof vervolgens goed uit onder de koude kraan. Was daarna in de wasmachine om tot het beste resultaat te komen.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Bij de meeste mensen staat daar een fles chloor; een middeltje dat heel goed werkt tegen schimmel. Doe de chloor op een schuursponsje en ga daarmee over het beschimmelde oppervlakte, waarna de schimmel hopelijk oplost. Ook een mengsel van soda en water doet wonderen, net als bleekwater.
In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend.
Doe water in een emmer, niet te heet en vermeng het met inweekmiddel. Gooi de slopen in de emmer en laat het een nacht goed intrekken. Doe het daarna gewoon in de wasmachine met de gewone was, 40 graden. De meeste vlekken, zo niet alle vlekken, zijn verdwenen.
Schimmel-, schimmel- of meeldauwgroei op kleding is niet alleen beschamend, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. De volgende keer dat u een witte poederachtige schimmel op uw kleding ziet, moet u het volgende doen. Het meest verwachte seizoen van het jaar – moesson – is officieel hier.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Meng wat baking soda een beetje water en zorg dat het een soort pasta wordt. Gebruik een oude tandenborstel om het mengsel aan te brengen, kijk hiervoor vooral naar plekken waar schimmel zich gemakkelijk nestelt zoals voegen, naden en hoekjes.
Om de schimmel weg te krijgen gebruik je best bleekwater. Gemakkelijkheidshalve leg je het douchegordijn in een bad met een zwakke bleekwateroplossing. Een zuurstofwateroplossing kan hiervoor ook dienst doen. Laat het daarin weken en na een tijdje zal de schimmel verdwijnen.
De meeste schimmels zullen eigenlijk sterven bij elke temperatuur boven de 140 graden Fahrenheit (60 graden Celsius). Dit is een temperatuur die veel wasmachines kunnen bereiken. Dus je kunt warm water gebruiken om schimmel te doden.
Maar wat dan wel te doen om schimmel op een handdoek weg te krijgen? Om schimmel op handdoeken te verwijderen stip je elk vlekje eerst aan met een wattenstokje gedrenkt in brandspiritus. Pas als dit gedaan is, stop je de handdoeken in de wasmachine en kan men erop aan dat de schimmel verdwenen is na de wasbeurt.
Peroxide. Schimmelsite.com adviseert ook een inweekmiddel: chloorvrij bleekmiddel zoals peroxide. Maar je zou ook een scheutje schoonmaakazijn bij het wasmiddel kunnen mengen, zo is op de site te lezen. Verder is er nog een 'tip uit grootmoederstijd', namelijk een emmer met een liter karnemelk, een kopje zout en azijn.
Laat het schimmel schoonmaakmiddel 30 minuten inwerken. Maak het schoon met water en een spons. Het resultaat is een schimmelvrije omgeving!
Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig.
Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd.
Vul een plantenspuit of een andere soort verstuiver met pure witte azijn en verstuif die rijkelijk op de schimmels. Laat de azijn minstens een uur intrekken. Veeg vervolgens de schimmels af met een doek met heet water of een schrobborstel.
Schimmel verwijderen met bleekwater
Vul een plantenspuit voor de helft met water en de helft met bleekwater (javel). Spuit het op de schimmelvlekken en laat even intrekken. Wrijf de schimmelvlekken weg met een spons of doek. Voor hardnekkige schimmelvlekken moet dit een paar keer herhaald worden.
Zwarte schimmel kan mycotoxinen in uw huis brengen. Dit zijn giftige stoffen die uw gezondheid kunnen aantasten. Wanneer u langdurig blootgesteld wordt aan mycotoxinen en deze met regelmaat inademt, kunt u last krijgen van gezondheidsklachten. En het kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.
Geen schimmel kan op tegen de wassende werking van soda. Andere manieren en producten om schimmels aan te pakken zijn onder meer azijn, chloor (javel) en schimmelwerende producten.
Schimmels in huis zijn niet bepaald mooi om naar te kijken, maar kunnen ook erg schadelijk zijn, zowel voor uw gezondheid als voor de staat van uw woning. De schimmelsporen die worden verspreid komen in uw longen terecht door inademing en kunnen leiden tot gezondheidsklachten of bestaande klachten verergeren.
Schimmels in huis kun je voorkomen door een goede verluchting. Zo hou je de luchtvochtigheid op het juiste niveau waardoor schimmels niet meer kunnen groeien. Hoe je het beste kunt verluchten hangt af van het soort woning en de wijze waarop deze geïsoleerd is.