Een speltbrood mag pas zo genoemd worden als het meel bestanddeel voor minimaal 98% van spelt komt. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels.
Speltbrood smaakt namelijk meer nootachtig dan tarwebrood, maar de voedingswaarde komt overeen. Speltbrood is dus niet gezonder dan tarwebrood. En net als tarwe bevat spelt ook gluten. Bovendien ontbreekt er wetenschappelijk bewijs dat speltbrood lichter verteerbaar is.
Spelt is namelijk een bedekte graansoort, maar in tegenstelling tot gerst en rijst zijn de kafjes niet met de korrel vergroeid. Bij deze twee graansoorten worden de korrels tijdens het 'pellen' geraspt. Spelt moet na de oogst gepeld worden om het kaf van het koren te scheiden.
Zo is PUUR: Een PUUR speltbrood Een speltbrood wat uitsluitend zuiver speltgraan bevat, een traditioneel oergraan. Het bevat o.a. speltbloem, speltvlokken, gebroken spelt, speltmout en een gedroogd desem op basis van volkorenspelt.
Spelt is het broertje van de welbekende tarwe en wordt ook steeds populairder. Hoewel spelt ook een graansoort is, heeft het een andere samenstelling en smaak dan tarwe. Speltbrood heeft namelijk een wat nootachtige smaak.
Dat komt mede omdat tarwe meer opbrengst levert per hectare dan andere granen. Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid spelt een groter teeltoppervlakte nodig hebt. Daarbij komt dat de speltkorrel anders is dan de tarwekorrel. De speltkorrel moet eerst nog gepeld worden.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Speltbrood is een gezondheidshype en supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo en de Plus gaan daar bewust op in. Het is bewezen dat speltbrood veel minder snelle koolhydraten bevat dan normaal wit of bruin tarwebrood.
Welk speltbrood is gezond? Ook van speltbrood heb je wit-, bruin- en volkorenbrood. Volkoren speltbrood is gemaakt van volkorenmeel en bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen dan wit speltbrood. Ook bij speltbrood kun je dus beter volkoren kiezen.
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben. Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Is speltbrood altijd volkoren? Nee, net als bij tarwe heb je verschillende varianten; zo bevat speltmeel de gehele graankorrel en bij speltbloem is het buitenste vliesje verwijderd. In tarwe zitten de voedingsstoffen vooral in de kiem en zemel en deze wordt bij het maken van bloem verwijderd.
Spelt vs tarwe
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel spelt als tarwe afstammen van emmertarwe. Dit betekent dat er genetisch geen verschil is. De hoeveelheid vezels, zetmeel, gluten en voedingswaarden zijn ongeveer hetzelfde. Omdat de verschillen zo minimaal zijn, is spelt dus niet gezonder dan tarwe.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Spelt bestaat uit een perfecte mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, eiwitten en ballaststoffen. Spelt is rijk aan aminozuren. Deze wekken de productie van blij makende hormonen op. De gluten in spelt hebben een andere samenstelling dan die in tarwe.
Exclusief verkrijgbaar in filialen met een uitgebreid assortiment!
Dit brood is gemaakt van 50% speltmeel en 50% speltbloem, dus 100% spelt. Spelt kenmerkt zich door een geheel eigen smaak die licht “notig” aandoet. Spelt heeft een hoge voedingswaarde. Mensen met een graan intolerantie reageren vaak goed op dit brood.
Cholesterolwaarden verbeteren. Het eten van voedingsmiddelen die oplosbare vezels bevatten, zoals spelt, vermindert de hoeveelheid cholesterol die het lichaam in de bloedbaan absorbeert. Oplosbare voedingsvezels verlagen zowel lipoproteïne met een totale als een lage dichtheid, of de 'slechte' cholesterol.
Spelt is,door zijn grote wateroplosbaarheid, vele malen makkelijker te verteren dan tarwe. Maag en darmen blijven hierdoor gespaard. De hele speltkorrel is rijk aan vezels welke de stoelgang bevordert.
Speltbrood niet glutenvrij!
Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta), welke nauw verwant is aan het huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen.
Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood. Dit brood wordt gebakken van volkoren meel. Volkorenmeel bevat vaak hele graankorrels. Dit brood is heel gezond door vitamines; b1 en b6, mineralen; jodium en ijzer en voedingsvezels.
In vergelijking met een sneetje koolhydraatarm brood van 5 tot 7 gram per snee, bevat speltbrood teveel koolhydraten. Echter, speltbrood past prima (net als goed volkorenbrood) in een koolhydraatbeperkt eetpatroon.
Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond. Andere lekkere, maagsparende opties: beschuitjes, crackers, liga en ontbijtkoek.
Als je last heb van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om volkoren brood te eten, in plaats van witbrood of beschuit. In volkoren brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op.
Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed. Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl. Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.