Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2021 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
Ja, in het wild kamperen of vrij kamperen, zomaar je tent opzetten op een plek langs de weg, in het park of in het bos en daar overnachten is in Nederland verboden. Dat geldt trouwens voor de meeste landen in Europa.
Wildkamperen is verboden in Nederland. Dat is natuurlijk voor de bescherming van de natuur, maar maak je geen zorgen! Staatsbosbeheer laat het toe om wild te kamperen door middel van het zogenaamde paalkamperen. Er zijn verschillende palen door heel Nederland en in gebieden rondom een paal mag je dus wildkamperen.
Concreet: je kunt niet zomaar overal je tent neerzetten of je motorhome parkeren. Zo is het in ons land alsook in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië en Italië verboden om te overnachten langs de weg of op parkings langs de weg. Kortom: kamperen is enkel toegestaan op officiële terreinen.
Waarom is wildkamperen in principe verboden? Wildkamperen is verboden om de natuur, de dieren en het landschap te beschermen. Door toenemende urbanisatie neemt de druk op de natuur, de dieren en het landschap toe.
Neem dus een compacte en makkelijk opzetbare tent mee als je gaat wildkamperen. Wij vinden Quechua altijd fijne tenten hebben. De meeste gooi je zo uit en je klikt ze ook gemakkelijk weer in elkaar als je weg gaat.
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
Tot 2008 was het in de openluchtrecreatie wet geregeld dat je niet mocht slapen in je auto op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Deze wet is niet langer geldig maar dat betekent niet dat je nu overal mag slapen. Het is sinds 2008 aan de gemeenten om te bepalen waar je wel en niet mag slapen in de auto.
Is wildkamperen veilig? Een beetje spannend is wildkamperen altijd, want anders dan op een camping kan ieder mens en dier gewoon bij jouw tent komen. De garantie dat het 100% veilig is, kan ook niemand je dus geven.
Ben je dakloos en je zoekt een plek voor één nacht en kun je nergens slapen, dan kun je terecht bij de Nachtopvang van Humanitas Onder Dak. Hier wordt een veilige slaapplaats geboden, is er de mogelijkheid om te douchen en kleding te wassen.
Naakt kamperen is meer dan alleen je kleren uittrekken
Naakt kamperen is dus meer dan alleen je kleren uittrekken. Het is een motto waarin je respect hebt voor elkaar en elkaar in de waarde laat om wie hij / zij (bloot) is. Het is een levenswijze die gaat over waarderen van de elkaar en de natuur waarin je leeft.
Wild kamperen kun je daar ook bij noemen, al is dit wel een grijs gebeid in Frankrijk. Je mag namelijk alleen ergens “wild” kamperen als je toestemming hebt van een landeigenaar of het moet op minstens een uur lopen van een weg zijn. De Fransen zeggen ook eigenlijk dat wild kamperen niet mag, maar bivakkeren wel.
Caravan en camper niet langer dan 3 dagen voor de deur
In de meeste gemeenten mag uw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente.
Staatsbosbeheer beheert in opdracht van de Rijksoverheid ruim 260.000 hectare natuur en landschap in Nederland. Speciaal voor de avontuurlijk ingestelde fietsers of wandelaars hebben ze paalkampeerterreinen gecreëerd. Dit zijn locaties waar wild gekampeerd mag worden.
Bivakkeren in de natuur wordt in sommige landen zoals Schotland, Zweden, Noorwegen,… toegestaan en gereglementeerd op grond van het zogenoemde Allemansrecht of Outdoor Acces Code. In andere landen is er dan weer een gedoogbeleid maar blijft het toch wettelijk verboden.
Over het algemeen mag je in Duitsland niet wildkamperen. Je mag de natuur betreden en er (overdag) tijd besteden, maar de natuurbeschermingswetten geven geen uitdrukkelijke toestemming om in de natuur te overnachten. Een absolute no-go is het overnachten in beschermde natuurgebieden of op privéterrein.
Sterker nog, bliksem kan zich bij een inslag op de tent verspreiden via het metalen buizenframe en dus ook uw slaapplek bereiken. Maar ook in een caravan of camper is het tijdens een onweersbui niet altijd veilig. Metaal (veelal aluminium) is wel een veilige geleider, maar kunststof weer niet.
Vrij kamperen is in Noorwegen dus toegestaan. Dit is geregeld in de Allemanswet. Hierin staat beschreven dat het land van iedereen is, en iedereen er gebruik van mag maken.
Het allemansrecht geeft aan dat je in open landschap, dus niet omheind en ongecultiveerd, overal in Noorwegen je tentje op mag zetten. Je kunt hierbij denken aan boslandschappen en in de bergen, maar bijvoorbeeld ook aan de kust.
Want behalve dat het verboden is om op het strand te kamperen, is het ook niet toegestaan, staat in de APV, om tussen 19.00 uur en 10.00 uur te slapen op het strand. Wie dat toch doet, riskeert een boete van zestig euro.
Er is onderzocht wat de beste houding is om in slaap te vallen de auto. Het antwoord is: zittend, mits de rugleuning 40 graden of meer naar beneden kan worden gebracht. In hetzelfde onderzoek bleek ook dat zittend slapen bij lange na niet zo effectief is als liggend slapen.
In Zweden komen – net als in Nederland – slangen voor, vooral ringslangen en adders. Het grote verschil met Nederland is dat je ze hier ook echt regelmatig tegen het kronkelige lijf loopt!
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Alhoewel 'mooist' natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen.