Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
De wasabi wordt ook wel "Sawa" wasabi genoemd. De prijs is vrij hoog want wasabiplanten hebben ruim twee jaar verzorging nodig voordat de wortelen geoogst kunnen worden. Voor 50 gram (ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse wasabi is in het Westen bijna niet te koop in winkels.
Deze wasabi wordt ook wel 'Sawa' wasabi genoemd. De prijs ligt best wel hoog, maar ja de wasabi plant wordt ruim twee jaar verzorgd voordat er een wortel geoogst kan worden. Voor 50 gram verse wasabi (goed voor ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse Wasabi is in de winkel nog bijna niet te krijgen.
Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Wanneer het plantweefsel wordt geraspt of beschadigd, degradeert het enzym myrosinase sinigrine om allylisothiocyanaat (AITC) te produceren, die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van wasabi.
Wasabi is bekend als Japanse mierikswortel, een groene knoestige wortel van de wasabiplant. Wasabipoeder van S&B kan samen met sojasaus als dip voor sushi en sashimi gebruikt worden maar ook voor het op smaak brengen van sobanoedels.
Je kunt wasabi of wasabipasta vervangen door mierikswortel met een verhouding van 1:1, afhankelijk van hoe pittig je het resultaat wilt hebben. Als u vervangt vanwege een allergie, wees dan voorzichtig met het gebruik van wasabi, want het is in dezelfde familie als mierikswortel.
Wasabi heeft moeite met de intensiteit van de zomerzon. Poot de plant in de volle grond of in een pot. De voorkeur is buiten maar binnen kan ook. Een beetje direct zonlicht, vooral in de winter, bevorderd de groei.
Toch is de wasabi die je bij je sushi krijgt, waarschijnlijk helemaal geen wasabi. Het echte spul is namelijk heel duur. In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. Als je geluk hebt, is er ook een piepklein beetje wasabiwortel in verwerkt.
Echte Wasabi is een plant genaamd Wasabia Japonica. Van de wortelstam maak je de Wasabi past door deze te raspen op een speciale rasp. Alle andere “Wasabi” die u kent, zoals uit de tubes, poeders etc is geen echte Wasabi, maar Mierikswortel met Chinese Mosterd en zeer ongezonde chemische kleurstoffen.
Verse Wasabi is vochtig en koel in de koelkast minimaal 2 weken te bewaren. Als je het restant in een keer opraspt en direct in de vriezer doet is het minimaal een half jaar te bewaren. Ook kun je er de meest lekkere Wasabi Mayonaise, Wasabi Roomkaas, Wasabi Boter van maken.
De namaakversie van wasabi wordt gemaakt van mierikswortel, mosterd, radijs en groene kleurstof (bladgroen). Deze namaak-wasabi heeft dezelfde groene kleur, maar is toch wel erg anders van smaak: echte wasabi heeft een zachtere smaak, is minder pittig en is veel aromatischer dan zijn goedkopere vervanger.
Yildriz Japanse wasabimayonaise
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van de mineralen calcium, kalium en koper. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Vers gebrande pinda met een stevige coating van wasabi. Het krokante laagje met wasabi (mierikswortel) stelt uw smaakpapillen stevig op de proef.
Saitaku wasabi paste is een pikante pasta gemaakt met verse wasabi wortel die een volle, pittige smaak heeft. Wasabi pasta is heerlijk als garnering bij sushi. Serveer sushi met Saitaku sushi soy sauce en wasabi paste. Wasabi paste voegt een lekker pitte smaak toe aan je sushi.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is. Gember wordt geler als hij ouder is.
In de bergen in Japan, groeit de wasabi in de stromende rivieren. De wortels van de wasabia japonica staan in de voedingsrijke waterbodem en maken volop gebruik van het mineraalrijke water. Deze omstandigheden zorgen voor sterke stengels en een goede groei en geven de wasabi zijn ultieme smaak en pittigheid.
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend.
Wasabi is de Japanse versie van wat wij kennen als mierikswortel. Het is een van de belangrijkste smaakmakers in de Japanse keuken, en wordt vaak geserveerd bij rauwe vis, zoals sashimi or sushi. Wasabi is niet pikant, maar wel zeer scherp van smaak.
De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C.