Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst). Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren.
Een Klimop kan heel erg oud worden. Er zijn zelfs voorbeelden van deze plant waarin ze meer dan 400 jaar oud zijn.
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Je hedera is de dood nabij, vooral wanneer de takken ook bruin kleuren. Zijn je takken nog groen? Dan ben je nog op tijd om het proces om te keren. De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de winter.
Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
Klimop kan na jaren schade aan de boom geven. Als de klimop op en rond de stam van de boom groeit, zijn er geen problemen. Maar als de klimop ook over de takken gaat groeien, moet de boom het gewicht van de klimop kunnen dragen.
Knip de plant een halve meter boven de grond door of graaf direct de wortels helemaal uit en laat de plant eerst weer afsterven. Dus net als bij klimop verwijderen van een muur. Wanneer de plant is afgestorven trek je deze voorzichtig van de schutting (of het houten hek).
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Voor de volledigheid: gebruik nooit en te nimmer chemische onkruidverdelgers zoals RoundUp om op een snelle manier te proberen je klimop dood te sproeien. Het is bere slecht voor je eigen gezondheid en je tuin en het lost ook het probleem van verwijderen van de resten en de hechtwortels niet op. Niet doen dus.
Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.
Heeft u al een mooie klimop haag en wilt u maximaal maar 1x per jaar snoeien, stel de snoeibeurt uit tot na de langste dag. De hedera haag zal dan veel langzamer gaan groeien. Hoe meer u snoeit, hoe compacter en voller de bladmassa en hoe steviger de klimop haag wordt.
Bruin blad in klimop
Maak de grond wat losser, zorg eventueel voor bemesting en geef ze tijdens droge dagen extra water. Het bruine blad kunt u met een snoeischaar verwijderen. Tips: Indien de takken nog groen zijn kunt u de plant in de meeste gevallen nog redden.
Hoe klimop snoeien? Bij de voorjaarssnoei mag de klimop gerust een stuk worden teruggesnoeid. Dat kan zelfs tot zo'n 30 cm boven de grond. Het ziet er dan even wat minder mooi uit, maar omdat de klimop zo snel groeit is er weer snel een mooie dichte groene struik of haag.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen.
Om ervoor te zorgen dat je Hedera klimop er het hele jaar netjes en vol bij staat, adviseren wij om twee keer per jaar te snoeien. Het beste kun je de klimop snoeien in de volgende periodes: Snoei de Hedera klimop in het voorjaar, bijvoorbeeld in eind mei of juni. Doe dit kort voordat de klimop het jonge blad vormt.
De klimop klimt met behulp van luchtwortels omhoog langs bomen en muren en is dus geen parasiet. Bomen gaan dus niet dood wanneer er klimop tegenaan groeit, maar kunnen wel, indien verzwakt, bezwijken door de flinke begroeiing. De plant klimt wel meer dan 10 meter hoog. De geur is kenmerkend.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief. Helpt ook dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen.
Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren Wanneer we veel met klimop begroeide bomen goed bekijken zien we dat klimop geen ingroei in het hout vertoont en ook niet dat er sprake is van enige insnoering.
De fabel dat klimop bomen zou verstikken is niet waar. De klimop hecht zich via een soort van hechtdraden aan een boom en verstikt deze niet. Rondom de boom ontstaat een klein ecosysteem waar vogels zich kunnen verschuilen en broeden in de winter en herfst.
Mochten de hechtwortels erg hardnekkig zijn en heb je een groot oppervlak waar je ze van moet verwijderen, probeer dan eens een hoge drukspuit. Je spuit ze dan zo van de muur af. Je kunt de wortels ook wegbranden. Hechtwortels verwijderen kan ook met een hogedrukreiniger.
Bestrijding: De klimplant klimop, deze soort komt ook in het wild voor, kan gebouwen beschadigen en wordt om die reden wel als onkruid gezien. Dus pas op bij het planten van de vaste plant Hedera oftewel klimop. Verwijder wilde klimop door de kruipende stengels en de wortels weg te knippen.
Zo kom je van maden af
Knip een tak van de Hedera (klimop) af en leg dit in de vuilnisbak. Hedera is giftig voor deze beestjes. Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood.
Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.
Een haag aan de zijkant of de achterkant van een huis mag twee meter hoog zijn. Per gemeente kunnen er andere regels gelden voor bepaalde bestemmingen, omdat bijvoorbeeld de verkeersveiligheid in het geding kan komen.