Uw enkels of onderbenen kunnen dik worden door vocht.Dat komt door aderen die slecht werken, er lekt dan vocht uit. U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen. Zo drukken de spieren in uw kuiten het bloed beter terug naar uw hart.
Op een warme dag krijgen veel mensen opgezette voeten en enkels. Niet direct verontrustend, maar als je wekenlang vocht vasthoudt, kan dit betekenen dat het hart niet genoeg bloed rondpompt. Dit kan wijzen op hartfalen.
Als uw aderkleppen, aderwanden of kuitspieren achteruitgaan, stroomt het bloed moeizamer omhoog. Er blijft bloed achter, waardoor de druk in uw aderen hoger wordt. Daardoor lekt vocht door de aderwanden en hoopt er zich vocht op. Dat wordt uiteindelijk merkbaar als gezwollen benen of enkels.
Sporten en gezond eten helpen helaas niet altijd om van hardnekkige lokale vetophopingen af te raken. Met liposuctie of liposculptuur van de enkels worden de plaatselijke vetcellen voor altijd verwijderd en krijgen uw enkels hun mooie slanke contouren weer terug. Dat mag beloond worden met een paar nieuwe pumps!
Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing. Het zorgt voor pijn op het moment dat je gewicht zet op je onlangs verzwikte enkel.
Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vochtafdrijvend werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvende werking.
Consumeer voedsel dat rijk is aan kalium en vitamine B: helpt het natriumgehalte te reguleren en brengt het vocht in het lichaam in evenwicht.
Vochtophoping rondom enkel
Een ontsteking van het gewrichtsvocht in de enkel geeft zwelling, stijfheid en pijn aan het gewricht.
Hoe herken ik oedeem? Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Oorzaken dikke voeten of enkels door vocht
Trombose, een beschadiging van de lymfe- of bloedvaten, hart-, nier- of leveraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken. Het opzwellen van uw voeten of enkels kan ook veroorzaakt worden door de hitte. We spreken dan van warmte-oedeem.
Een trager optredende langdurige vochtophoping in slechts een been kan wijzen op: slecht werkende kleppen van de beenaders (spataders) met onvoldoende afvloei van het bloed uit de onderste ledematen naar het hart. Zijn de spataders beperkt tot een been, dan kan een plaatselijk slecht werkende klep de oorzaak zijn.
Een ontsteking gaat vaak samen met een zwelling. De voet/enkel van de patiënt wordt dik en voelt warm aan. Instabiliteit: Doordat het kraakbeen afneemt kan de stand van de voet veranderen.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.