Nee, huisstofmijt is niet gevaarlijk. Zelfs als je huisstofmijtallergie hebt, hebben de klachten geen ernstige of blijvende gevolgen. Natuurlijk is het wel ontzettend vervelend, vooral als je er zo veel last van hebt dat je nachtrust verstoord wordt.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten). Ook buitenshuis word je blootgesteld aan de huisstofmijten.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen (arachniden). Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie.
Schrik niet, maar een gemiddeld matras bevat tot wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze blinde achtpotigen zie je niet met het blote oog, maar je kunt er wel flink last van hebben. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes.
Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed. Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties 's nachts ook het ergst.
De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je schoonmaakt. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen.
In bijna elk huishouden en in bijna elk klimaat komen huisstofmijten voor. Daardoor kun je het hele jaar last hebben van deze allergie. Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien.
Leg je kleding na het wassen in de kast, in plaats van ze op de grond te gooien of ze in een open ruimte te bewaren, waar huisstofmijt er makkelijk op kan springen. De meeste mensen hebben te maken met huisstofmijt zonder dat ze dat doorhebben.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Je kunt ook huisstofmijt doden door vrieskou. Dat duurt wel langer en is bewerkelijker: de temperatuur moet -20 graden Celsius of kouder zijn, en je moet alles minimaal 24 uur, maar liever een week lang blootstellen aan deze kou.
Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij een temperatuur van 60°C of hoger. Verder is hebben sommige donzen dekbedden een speciale tijk, die zo dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen dringen.
Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur. Daarom hoeft u ze meestal maar één keer per dag in te nemen.
Nee, voor zover bekend gaat een allergie niet 'over'. Je kunt er bijvoorbeeld niet 'overheen groeien'. De klachten kunnen wel overgaan, wanneer je niet of minder in contact komt met huisstofmijten.
Heb je vaak een loopneus (alleen) in de ochtend? Dan is de kans groot dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Zeker wanneer je loopneus gepaard gaat met andere symptomen: tranende, waterige en/of rode ogen.
Is die stof ook nog eens warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het enorm naar zijn zin! In tegenstelling tot hooikoorts kunt u van huisstofmijtallergie het hele jaar last hebben, maar de klachten komen vooral in het najaar en de winter voor omdat de lucht dan vochtiger is.
Huisstofmijt allergie is vaak de reden om toch maar een leren of kunstleren bank te kopen. Maar wist je dat je met een bankhoes helemaal geen last hoeft te hebben van huisstofmijt. Een leren of kunstleren bank kan dan ook uitstekend worden voorzien van een stoffen bankhoes.
Latex. Omdat de huisstofmijt in Latex (ook wel natuurrubber genoemd) slecht kan overleven, zijn Latex kussens geschikt voor (en erg populair bij) mensen met een huisstofmijtallergie.
Zo vaak moet je je bed verschonen
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
De meeste beten van korenmijten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken. De oogstmijt bijt meestal op voeten en onderbenen maar evengoed in de plooien van knie en lies of waar de kleding strak is.
Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit immers vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.