Stamschot verwijderen:Takken die binnen de onderhoudsstrook aan de stam van een boom groeien en die niet bij de 'kroon' van de boom horen, verwijder je. Alleen bij voldoende ruimte kunnen we het onderhoud goed en veilig uitvoeren.
Het snoeien van de bomen in je tuin is eveneens een vereiste wanneer je voldoende vrije ruimte wil kunnen behouden. Bomen die niet worden gesnoeid kunnen al snel gaan overheersen in je tuin en kunnen het andere leven dus beïnvloeden. Daarnaast nemen grote, omvangrijke bomen ook heel veel licht weg.
Na een dergelijke flinke snoei heeft de plant de neiging veel opschot en wilde (recht groeiende) scheuten te ontwikkelen. Die moeten telkens zo snel mogelijk verwijderd worden, omdat ze ten koste gaan van de groei van de kronkelende takken.
Stamschot? Wat is dat? Nou dat zijn takken die vanuit de stronk of de stam komen en gesnoeid moeten worden. Doe je dat niet dan ontstaat er allerlei begroeiing op zo'n boom en zie je na verloop van tijd de stam niet meer en gaat het met de takken ook mis.
Na de winterse snoei zal de boom veel waterloten produceren, snelgroeiende recht omhoog schietende takken die veel zonlicht wegnemen. Deze waterloten moeten worden weggeknipt, zodat ze niet terugkomen.
Waterloten herken je makkelijk. Het zijn de recht omhoog groeiende takken. Ze zijn ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden en ze groeien in korte tijd uit tot lange takken. Het is belangrijk om ze weg te halen omdat ze veel energie wegnemen van de boom!
Wanneer een appelboom snoeien
Je kunt appelbomen twee keer per jaar snoeien: Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten, dit is bloesemhout waaraan de appels groeien. In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei maakt de boom veel waterlot.
De stam heeft verschillende eigenschappen. Zo biedt hij voldoende stevigheid bij sterke wind. De voedingsstoffen en water worden door de stam getransporteerd tussen de wortels en bladeren. Bij sommige bomen, zoals de mammoetboom, kan de bast van de stam tegen bosbrand enige bescherming bieden.
Snoeien stimuleert het uitlopen van slapende knoppen. En hoe sterker je snoeit, hoe sterker een boom of heester zal reageren! Als je een tak dus een flink stuk inkort, ontstaan er op het resterende deel veel steil opgaande scheuten, die waterlot genoemd worden.
Qua kleur neigen ze meer naar roodbruin en vaak hebben ze witte stipjes. De waterloten van een perenboom snoeien doe je in de winter. Je kunt ze met een gerust hart helemaal wegsnoeien. Snoei de waterloten tot één of twee knoppen boven de stam, dan zullen die knoppen naar buiten toe uitlopen.
Snoei na aanplant
Snoeien na aanplanten wordt voornamelijk gedaan bij jonge, net geplante bomen of struiken. Met deze snoeibeurt versterk je de groei van de plant en de vorm van de kroon of de algehele groei van de plant. Bij bomen verwijder je de loten die het verlengen van de stam in de weg kunnen zitten.
Wortelopslag kan je het best zo diep mogelijk wegnemen door het met de handen weg te trekken of af te scheuren. Meestal moet je aarde weghalen rond de stam. Lukt het niet om dat met de handen weg te scheuren, gebruik dan een snoeischaar, maar knip dan de wildopslag zo diep mogelijk weg.
Opschot is jonge takkengroei aan struiken en bomen.
Fout 1: Op het verkeerde moment snoeien
Wanneer je een plant, boom of struik het beste kunt snoeien verschilt per soort. Doe je dit op het verkeerde moment, dan kunnen er infecties ontstaan, kunnen ze sap gaan bloeden of zelfs sterven.
Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft. Snoei een tak altijd aan de basis.
Een mooie boom betekent een meerwaarde voor je tuin
Bomen snoeien is belangrijk voor de veiligheid van de omgeving van de boom, het heeft te maken met de vruchtopbrengst of bloeiwijze en snoeien leidt tot een optimale levensduur. Door je boom tijdig te snoeien, behoudt deze zijn plekje in de tuin.
De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is.
En dat willen we graag zo houden. Daarom worden ze eens in de paar jaar geknot. Knotten is een manier van snoeien. Het is belangrijk dat de wilgen op tijd geknot worden, anders worden de takken te zwaar en is de kans groot dat de takken afscheuren en grote wonden aan de stam veroorzaken.
Hoe lang moet een pas geplante boom water krijgen? Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat de sapstroom op gang komt / de eerste bladeren uitlopen totdat het blad in de herfst valt. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan oktober/november.
Bomen hebben geen huid, maar een schors. Een schors vervult dezelfde functies als onze huid. Zo zou een boom uitdrogen zonder schors en zouden insecten zich te gemakkelijk een weg naar binnen kunnen eten/drinken.
Beschermende laag
De stam van een boom is opgebouwd uit een aantal lagen. De buitenste laag van de boom wordt bast genoemd. Wanneer de stam dikker wordt, dan sterft de buitenkant van de bast af en ontstaat er schors. Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd.
Planten kunnen niet denken, want ze hebben geen hersenen. En planten kunnen geen pijn voelen, zoals mensen dat wel kunnen ervaren. Je hoeft je dus niet meteen schuldig te voelen als je je potplant te weinig water geeft en laat sterven, daar voelt hij niets van.
Dit is niet direct reden voor paniek want het is een natuurlijk proces en het zijn de vruchten die geen kans meer maken om volwaardige appels te worden. Dus om te voorkomen dat de plant energie stopt in een vrucht die niet voor nageslacht kan zorgen – want daarom vormt de boom appels – laat hij deze vruchten vallen.
De gesteltakken of zijscheuten worden afgesnoeid op een lengte van 1 m. Takken die ontstaan op de onderste 70 cm van de spiltak of stam worden geheel weggehaald. De nieuwe groei op de gesteltakken wordt in de winter telkens ter geleidelijke verlenging teruggesnoeid tot 25 cm, de zijtakken op 3 bladeren of 10 cm.
Fruittelers kiezen er noodgedwongen voor om de laatste resten appels en peren niet te plukken maar aan de bomen te laten verrotten. Normaal gesproken worden de vruchten opgeslagen in koelcellen maar door de hoge energiekosten is dat niet meer lonend.