Wanneer het een 3-fase installatie betreft is een 4-polige hoofdschakelaar noodzakelijk, deze schakelt de drie fase en de nul. Nu snappen wij dat dit best diep op de materie in gaat maar in de meeste gevallen zal een 40A hoofdschakelaar volstaan omdat de aansluiting van de netbeheerder meestal niet hoger is dan 40A.
Een hoofdschakelaar is sinds 1 september 2005 verplicht in elke groepenkast voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven. Ook indien er ingrijpende aanpassingen worden aan oudere installaties is een hoofdschakelaar verplicht.
De aardlekschakelaar voor een PV installatie is niet verplicht, mits er aan de NEN1010 voor bijvoorbeeld de uitschakeltijden van de installatie wordt voldaan.
De hoofdzekering van uw stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Deze kan variëren van 1 zekering van 25A (1x25A) tot 3 zekeringen van 25A (3x25A) in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3x80 Ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist.
Verschillende soorten hoofdschakelaars
De 2-polige hoofdschakelaar wordt gebruikt voor een 1-fase groepenkast, meestal met een waarde van 40 Ampere, terwijl een 4-polige hoofdschakelaar wordt toegepast in een 3-fase groepenkast met een waarde vanaf 40 Ampere oplopend tot wel 125 Ampere.
Bij huisinstallaties mogen maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar zijn aangesloten. Een hoofdschakelaar is verplicht in woningen waarvan de bouwvergunning na 1 september 2005 is afgegeven en bij installaties die na deze datum significant zijn gewijzigd.
De 4 polige hoofdschakelaar gebruikt je voor de 3 fase groepenkast. Welke groepenkast je gebruikt, is afhankelijk van de hoeveelheid stroom. Als je een 1 fase groepenkast in je meterkast hebt, dan staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter.
De laatste tijd worden woningen steeds vaker van een 3-fase aansluiting van 3x25A of 3x40A voorzien. De standaard groepenkasten zijn voorzien van hoofdschakelaar van 40A en kunnen zowel op een 25A, 32A als 40A aansluiting worden aangesloten.
Met een hoofdschakelaar in de meterkast is het mogelijk om alle elektrische apparaten in huis in een keer uit te schakelen. Het voornaamste doel van dit onderdeel is het reguleren van het stroomnetwerk binnen uw woning. Hiermee staat de hoofdschakelaar boven de schakelaar van de verschillende groepen in huis.
Waar zit de hoofdschakelaar? In een woonhuis bevindt de hoofdschakelaar zich in de groepenkast die in de meterkast is gemonteerd. Vaak is de hoofdschakelaar vlakbij de elektriciteitsmeter gemonteerd.
De enige reden om de 40A-hoofdschakelaar te vervangen is omdat deze met 63A is afgezekerd. Echter voor de 3x63A smeltzekeringen zit ook weer een 63A-hoofdschakelaar.
In woningen is meestal een 40A hoofdschakelaar voldoende. In krachtgroepen of industriële installaties wordt vaak voor 63A gekozen. Er is in woningen altijd maar één hoofdschakelaar nodig.
U kunt ervan uit gaan dat u een 3 fase groepenkast heeft als er vier draden te zien zijn. Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig.
Wij adviseren hierbij de volgende aardlekbeveiliging: Aardlekschakelaar Type B van 30mA of 300mA + installatieautomaat (minimaal 6kA)
Wanneer je 5 of meer eindgroepen hebt is de som van de maximale acceptabele lekstroom zo hoog, dat deze waarde de schakelaar kan doen afslaan. Dit is de reden dat uit veiligheid en betrouwbaarheid er maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar mogen.
De vuistregel is dat een zekering in de groepenkast een factor 1.6 x kleiner moet zijn dan de hoofdzekering. Is de hoofdzekering 1 x 35A: Maximale groepenkastzekering = 35A / 1.6 = 20A.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast
Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen.
Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten. Wanneer u een groepenkast bestelt, moet u rekening houden met het feit dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaars én dat u maximaal vier groepen aansluit op een aardlekschakelaar.
Naast de installatieautomaten (1-polig + nul) mogen ook fornuisgroepen (ook wel kookgroepen genoemd) niet meer aangesloten worden op een aardlekschakelaar 4P. De aardlekschakelaar 2P zal zodoende toegepast gaan worden in de 1 fase en 3 fase groepenkasten.
Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.
Voor een 1 fase woning aansluiting is de 25A de maximale gangbare automaat als hoofdzekering 35A/40A is, hiermee kun je op de groep maximaal een belasting van 5.750 Watt realiseren. Let dan wel op je dikte van je bekabeling. Vaak volstaat een standaard 2,5mm2 dan niet meer en moet je de kabel verzwaren.
3 x 25 ampère
Dit is een standaard huisaansluiting, geschikt voor huishoudens met standaard apparatuur. Denk aan: zonnepanelen, een inductiekookplaat, een warmtepomp (afhankelijk van het vermogen) en het opladen van een elektrische auto.
Uw aansluiting herkennen in de meterkast
Uw eigen zekeringen die achter de hoofdzekering in de meter zitten, moeten altijd minimaal een stap kleiner zijn dan de hoofdzekering. Zit daar als zwaarste 16A, dan weet u dat de hoofdzekering minimaal 25A is.