De een iets overbodiger dan de ander, maar de echte succesnummers gaan je leven lang mee. Een gietijzeren ovenschaal bijvoorbeeld. Solide succes voor elke hobbykok. Want een gietijzeren ovenschaal is de investering waard!
De gietijzeren basis van de ovenschaal houdt warmte zeer goed vast en zorgt voor een gelijkmatige hitte afgifte. Dat maakt de geëmailleerde braadslede ideal voor stoven, braden en lekkere (gegratineerde) ovenschotels. Door het grote vierkante oppervlak is de braadslede ook heel handig om gerechten in te marineren.
Gietijzeren ovenschalen zijn echte multitaskers . Dankzij de manier waarop het metaal de warmte gelijkmatig verdeelt en vasthoudt, kunt u ze gebruiken om vlees te schroeien, groenten te sauteren, langzaam te koken, gebraden diners te bereiden en zelfs zuurdesem te bakken.
Een gietijzeren pan zonder coating is het gezondst om mee te koken. Over het algemeen zijn deze pannen voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag. Hier zijn geen schadelijke stoffen aan toegevoegd die vrijkomen bij het koken.
Het duurt even voordat een gietijzeren pan warm is, maar wanneer de pan heet is, blijft hij dat veel langer dan andere staalsoorten. Een braadpan heb je daarom het liefst van gietijzer. Je kunt gerechten lekker stoven/braden op een lage temperatuur, zo verbruik je ook minder energie.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Aardappeltjes of en eitje bakken is geen probleem met deze pan.
De niet-reactieve aard van roestvrij staal betekent ook dat het geen metalen in uw voedsel zal lekken, zelfs niet bij het koken van zure gerechten, waardoor zowel de gezondheid als de ware smaken van uw ingrediënten behouden blijven. Gietijzer heeft het potentieel om ijzer in uw voedsel te lekken.
Wat kan ik hier aan doen? Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
De criteria: waar moet je op letten bij een ovenschaal?
Zoek een schaal met brede, lusvormige handgrepen en die is gemaakt van steengoed of keramiek voor warmtebehoud . Ik gaf ook de voorkeur aan schalen met zachtere, afgeronde binnenhoeken, omdat die vaak makkelijker schoon te maken waren.
Alle warmtebronnen
Onze ovenschotels kunnen op alle kookplaten gebruikt worden, inclusief gas en inductie . Ze zijn ook geschikt voor gebruik in de oven.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Gietijzer heeft dus geen slechte anti-aanbaklaag! Gietijzer heeft nauwelijks onderhoud nodig.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Heeft koken in gietijzer gezondheidsvoordelen? Koken in gietijzeren kookgerei kan potentiële gezondheidsvoordelen bieden. Gietijzer lekt kleine hoeveelheden ijzer in voedsel tijdens het koken, wat kan bijdragen aan het voldoen aan de ijzerbehoefte in het dieet, met name voor personen met een risico op ijzertekort.
Het belangrijkste verschil tussen gietijzer en koolstofstaal is het koolstofgehalte. Gietijzer bevat meer dan 2% koolstof, terwijl staal minder dan 2% koolstof bevat. Staal kan echter ook andere elementen bevatten, zoals chroom.
Roestvrij staal blinkt uit in veelzijdigheid, biedt gelijkmatige warmteverdeling en een makkelijk schoon te maken oppervlak, perfect voor sauteren en deglaceren . Ondertussen blinkt gietijzer uit in het vasthouden van warmte, waardoor het een go-to is voor langzaam gegaarde gerechten en het perfect dichtschroeien van vlees.
Voeg voldoende olie toe aan de pan voordat u er eten in doet. U wilt genoeg olie gebruiken om de bodem van de pan te bedekken. Eten dat snel blijft plakken, zoals eieren, heeft mogelijk wat meer olie nodig , terwijl vet eten, zoals kippendijen, niet zoveel olie nodig heeft om te voorkomen dat het blijft plakken.
Het is een relatief goedkoop materiaal omdat het makkelijk te gieten en te bewerken is.
Als je de perfecte biefstuk wilt bakken, is het aan te raden om een ongeëmailleerde gietijzeren of carbon stalen pan te gebruiken. Deze pannen hebben een slechte warmtegeleiding, maar kunnen daardoor veel warmte vasthouden. Het is echter wel belangrijk om de pan rustig voor te verwarmen voordat je begint met bakken.
Je koopt een gietijzeren pan namelijk niet met kant-en-klare anti-aanbaklaag in de winkel. Die laag creëer je zelf door meerdere malen op hoge temperatuur olie te laten hechten aan de pan. Dit kan je gewoon doen tijdens het bakken of door de pan in te branden.
Als u net een nieuwe gietijzeren pan hebt gekocht, kunt u het olie- en verwarmingsproces nog een of twee keer herhalen voordat u de pan gebruikt om te koken. Zelfs als ze als voorgekruid zijn gelabeld, kunnen nieuwe pannen profiteren van de extra beschermlagen.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.