Bespreek uw klacht met uw werkgever U moet uw situatie dan in eerste instantie kenbaar maken bij uw werkgever. Samen probeert u tot een oplossing te komen. Is er binnen het bedrijf waar u werkt een ondernemingsraad (OR)?Dan kunt u uw probleem ook bij hen melden.
Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.
Overleggen met werknemers
De OR kan bij belangrijke kwesties overleggen met het personeel. Bijvoorbeeld als de werkgever voorstelt om de arbeids- en rusttijden of de pensioenregeling aan te passen. De werkgever moet de OR in staat stellen om hierover te praten met het personeel.
De Wet op de Ondernemingsraden geeft de ondernemingsraad (OR) een aantal rechten. Deze bevoegdheden zijn: adviesrecht, instemmingsrecht, initiatiefrecht en recht op informatie van de werkgever. Vooraf duidelijke afspraken maken over het proces helpt in de samenwerking tussen de OR en bestuur of directie.
Bespreek uw klacht met uw werkgever
U moet uw situatie dan in eerste instantie kenbaar maken bij uw werkgever. Samen probeert u tot een oplossing te komen. Is er binnen het bedrijf waar u werkt een ondernemingsraad (OR)?Dan kunt u uw probleem ook bij hen melden.
Als OR en bestuurder er niet uitkomen, kan de OR bij de kantonrechter een verzoek indienen om het vragen van advies af te dwingen.
Arbeidsongeval melden
Werkgevers zijn verplicht om arbeidsongevallen direct te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Klik voor meer informatie en de link naar het meldformulier. Een dodelijk ongeval moet u telefonisch melden. Bel direct 0800-5151, 24/7 bereikbaar.
Meld het pestgedrag bij uw werkgever
Meld het dan bij uw werkgever. De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Na een melding kan uw leidinggevende praten met de pester. Soms zal de werkgever afspraken maken of maatregelen nemen.
Een ondernemingsraad (OR) heeft meerdere doelen en taken:
De werknemer kan via de ondernemingsraad invloed uitoefenen op het beleid in de onderneming. De OR beschermt de belangen van de werknemers. De OR let op als er in de onderneming bijvoorbeeld zaken niet goed lopen. De OR bespreekt dit met de ondernemer.
De ondernemingsraad (or) en de ondernemer overleggen met elkaar in het belang van het goed functioneren van de onderneming in al haar doelstellingen. De or behartigt daarbij enerzijds de belangen van de medewerkers in de onderneming en houdt anderzijds de belangen van de onderneming in de gaten.
Bent u OR-lid?Dan kan uw werkgever u alleen ontslaan:bij sluiting van (een deel van) de onderneming;bij verval van uw arbeidsplaats wegens bedrijfseconomische redenen.
Juridisch Loket en rechter
Als u er zelf met uw werkgever niet uitkomt, kunt u advies inwinnen bij het Juridisch Loket. In het uiterste geval moet een rechter uitspraak doen over uw meningsverschil.
Heb jij een (dreigend) arbeidsconflict? Probeer er dan eerst met je werkgever uit te komen.Meld het probleem zo snel mogelijk bij je leidinggevende of de vertrouwenspersoon van jouw afdeling. Houd ook goed bij wat er speelt en hoe jouw werkgever daar op reageert.
De rechten en plichten van een werknemer zijn vastgelegd in het Nederlandse arbeidsrecht.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Een melding doen is niet hetzelfde als het indienen van een klacht.Een melding is namelijk het op de hoogte stellen van de leidinggevende. Indien er een vertrouwenspersoon is, dan kunt u de stappen die u wilt gaan zetten met deze vertrouwenspersoon bespreken.
Kosten. De Consumentenombudsdienst is volledig gratis.
Geachte heer/mevrouw, In de eerste alinea schrijf je een korte introductie van de klacht. In de tweede alinea geef je een heldere, beknopte omschrijving van je klacht. Voorkom emoties, die zijn alleen maar verwarrend.
de adviesaanvraag wordt schriftelijk ingediend door de Bestuurder. OR en Bestuurder bepalen samen wat een redelijke termijn is waarbinnen door de OR gereageerd gaat / kan worden. in de adviesaanvraag geeft de Bestuurder aan wat hij gaat doen om eventuele negatieve gevolgen voor de medewerkers tegen te gaan.
Kunnen wij deze persoon uit de or zetten? Nee, een gekozen or-lid kan niet uit de or worden gezet.
Hoe lang dat duurt hangt af van de complexiteit van de plannen, maar uit jurisprudentie valt op te maken dat voor een enigszins complexe aanvraag een minimum van zes weken redelijk wordt geacht.