Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de bibliotheek. De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met dit voorstel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Je leent met je smartphone en betaalt per uitlening: precies wat het publiek nu wil. In bibliotheekvestigingen die Probibilo Wise afnemen kunnen bezoekers nu boeken en andere materialen lenen zonder dat ze een abonnement hoeven af te sluiten.
Als je lid bent van een lokale Bibliotheek, moet je je eenmalig registreren bij de online Bibliotheek om e-books en luisterboeken te kunnen lenen. Hier lees je hoe je dat doet. Let op: heb je een digitaal lidmaatschap bij de online Bibliotheek? Dan ben je al geregistreerd.
Lid worden doe je bij je lokale bibliotheek. Zoek hieronder bibliotheken in jouw buurt en bekijk daar de verschillende abonnementen en tarieven.
Hoe lang je abonnement geldig is, kun je zien nadat je bent ingelogd op je Persoonlijke pagina. Ga in 'Mijn menu' naar 'Algemene lenergegevens'. Onder 'Abonnement en voorkeuren' vind je de vervaldatum.
Je mag maximaal 10 items tegelijk lenen. Je mag geleend materiaal 3 weken houden. Geleend materiaal kun je maximaal 2 keer verlengen.
Waar kan ik printen (of kopiëren)? Niet alleen meer in de bibliotheek of copyshop. Voor Corona liep je als Nederlander zonder eigen of kapotte printer een bibliotheek binnen. Maar liefst 417 bibliotheken beschikten over een printvoorziening.
Een openbare bibliotheek (OB) maakt verschillende soorten fysieke en digitale informatie- en cultuurdragers (bijvoorbeeld boeken, tijdschriften, compact discs, cd-roms, dia's, videocassettes, dvd's, internet) én de inhoud die ze bevatten beschikbaar en toegankelijk voor inwoners in haar werkgebied.
Je vindt in de bibliotheek een ruime selectie dagbladen en magazines die je gratis kunt lezen. Bovendien heb je als lid via digitale archieven toegang tot nog veel meer kranten en tijdschriften, van over de hele wereld.
Wat kan ik doen als ik een boek of ander materiaal kwijt ben of heb beschadigd? Verloren gegaan materiaal, onherstelbaar beschadigd materiaal of materiaal waaraan een essentieel onderdeel ontbreekt, moet worden vergoed tot een bedrag dat wordt vastgesteld op basis van de nieuwprijs plus €2,- administratiekosten.
Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de bibliotheek. De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met dit voorstel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Over materialen die te laat worden ingeleverd, wordt te-laat-geld berekend. Te-laat-geld wordt per dag berekend over alle zeven dagen van de week, ongeacht of de vestiging geopend is. Maximaal te-laat-geld per item is € 5,-.
Wanneer je kiest voor 'Leen boek', wordt het boek direct op je boekenplank geplaatst. Je hebt het dan dus al geleend. Daarna kun je kiezen of je het boek ook wilt downloaden voor de e-reader, of online wilt lezen. Dit zijn geen extra uitleningen.
Als lid van de online Bibliotheek heb je direct toegang tot duizenden e-books en luisterboeken. Wil je daarnaast ook papieren boeken lenen en genieten van alle diensten van de bibliotheek bij jou in de buurt?
OBA Oosterdok op het Oosterdokseiland is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. De bibliotheek is elke dag geopend van 08:00 tot 22.00 uur (met uitzondering van enkele feestdagen) en biedt plaats aan anderhalf miljoen boeken, tijdschriften en andere materialen.
Als lid van de Bibliotheek kun je van alles lenen: boeken, e-books, luisterboeken, films, games.
Een boek is gemiddeld 500 kb groot, 1000 kb is 1 MB. Als een e-reader een geheugen heeft van 4 GB betekent dat dat er 4000 MB aan boeken op kan staan.
Kan ik printen vanaf mijn eigen apparaten? Voor leden van de Bibliotheek AanZet is het mogelijk om te printen vanaf een eigen telefoon, tablet, laptop of een computer thuis. Upload een bestand, ga naar een vestiging in de buurt en printen maar.
Doneer ze. Bibliotheken, kringloopwinkels, gevangenissen, scholen of opvangcentra: er zijn genoeg plekken waar ze boeken goed kunnen gebruiken. Of kijk eens bij Books 4 Life, een tweedehandsboekwinkel voor het goede doel met zes vestigingen in Nederland.
E-books en luisterboeken blijven 21 dagen op je boekenplank staan. Je hoeft ze niet in te leveren: na de leentermijn verdwijnen ze vanzelf van je plank. Heb je het boek nog niet uit? Dan kun je het verlengen via de verlengknop op je boekenplank.