Uit onderzoek van Keuringsdienst van Waarde blijkt dat plasticfolie beter voor het milieu is. Het produceren van aluminiumfolie kost namelijk erg veel energie; per kilogram maar liefst zo'n vijftien kWh aan energie.
Op zich geeft aluminium een hogere klimaatbelasting dan plastic, maar het hangt wel af van de benodigde hoeveelheid per toepassing." Oftewel: aluminium is bezwaarlijker dan plastic, maar een flintertje alu-folie is minder belastend dan een grote plastic doos.
De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Huishoudfolie is doorzichtig plastic, waarmee je net als met aluminiumfolie eten kunt afdekken. De functie lijkt dus op die van alumiumfolie. Allebei kun je gebruiken om dingen vers te houden. Hoewel, als het om het milieu gaat, kun je natuurlijk beter een (Tupperware) bakje gebruiken met een deksel.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Aluminiumfolie is niet goed voor het milieu. Er is namelijk veel energie nodig voor de productie van aluminium. Een kilogram aluminium kost zo'n vijftien kWh aan energie. Hiermee kan een gemiddelde wasmachine veertien keer draaien.
Dagelijks gebruiken mensen aluminiumfolie om voedsel te bewaren. Zelfs wordt regelmatig aluminiumfolie gebruikt in de oven en zelfs op de barbecue om heerlijke en “gezonde” gerechten klaar te maken. Met zuur en verhitting treedt een chemische reactie op, waardoor aluminium in het eten terecht kan komen.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Aluminium verstoort de opname van calcium waardoor gewrichtsproblemen en osteoporose kunnen ontstaan, ook bij kinderen. Aluminium kan zich opstapelen in hersenen, waardoor geheugenproblemen, ADHD op jonge leeftijd, concentratieproblemen en Alzheimer en Parkinson zich kunnen ontwikkelen.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Kunststof schuifpuien hebben een zeer goede isolerende werking, zeker als er HR++ glas in geplaatst wordt. Dit komt in de buurt van hout. Aluminium isoleert daarentegen iets minder. Kunststof schuifpuien zijn erg sterk en hebben daardoor een inbraakwerende werking.
Hier kunnen we heel makkelijk over zijn: kunststof is verreweg het goedkoopste materiaal. Aluminium is tot wel 30% duurder in aanschaf dan kunststof. Dit komt onder andere doordat de grondstofprijs voor het materiaal van kunststof kozijnen goedkoper is.
Het kan niet worden gebruikt op warm voedsel, voor het koken in ovens, pannen of bij hoge temperaturen.
Volgens zeggen bevat vers (warm) brood stoffen die zwaar liggen op de maag o.i.d. en dat zorgt voor een slechtere spijsvertering.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Geen bakpapier in huis? Dan kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Je krijgt er alleen wel een ander resultaat door: het deeg van de koekjes zal namelijk harder worden en iets bruiner kleuren.
folie reflecteert de warmte, de matte kant houdt de warmte vast. Dus gerechten, die warm moeten blijven, afdekken met de matte kant naar boven. Bij gerechten, die koel gehouden moeten worden de glanzende kant naar boven.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Huishoudfolie, trekfolie, rekfolie, krimpfolie, vershoudfolie, (soms – ten onrechte: cellofaan): allemaal verschillende namen voor een dun laagje kunststof, meestal polyetheen, op rol, dat we gebruiken in de keuken voor het afdekken van etenswaren.
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.