Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel 'dik zitten'. Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem.
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten. Wanneer je dit ziet ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Vogels vertonen niet dezelfde pijnsymptomen als bijvoorbeeld honden, katten of mensen. Zo schreeuwen ze nooit als pijnreactie en verstijven ze eerder dan dat ze zich verzetten. Het laten zien van zwakte kan in de natuur namelijk je doodvonnis betekenen. Ze ervaren pijn echter wel op dezelfde manier.
Een zieke kanarie gaat zijn veren opzetten om zo meer lucht vast te kunnen houden om wat energie (warmte) vast te houden. Ernstig zieke kanaries gaan als een bolletje in elkaar kruipen, men zegt dat de kanarie dik zit. Een kanarie die doorgezakt zit of op de bodem van de kooi zit, is meestal ziek.
Het dikke verenkleed zorgt er voor dat de vogels zich goed warm kunnen houden in de winter. Wanneer het koud is, worden de veren wijder uitgezet vanaf het lichaam. Hierdoor ontstaat er stilstaande lucht tussen de huid en de veren van de vogel.
Het opzetten van de veren in de nek, pinpointen van de pupillen, schreeuwen, blozen of zelfs blazen en grommen zijn voorbeelden van deze signalen, dit zijn dan ook wel de signalen die we moeten kennen om te weten dat de vogel op dat moment op zijn hoede is, bang of agressief is.
De vogels bepalen hun vertrek onder andere op basis van hoelang het licht is. Als het vroeg donker wordt weten ze dat de winter eraan komt en als het langer licht is, is het zomer. Dit in combinatie met het weer, geeft de trekvogels informatie.
Een vogel valt een mens liever niet aan, maar zal soms toch tot de aanval overgaan als hij zich bedreigd voelt of als hij zijn nest wil beschermen. Hoe hoger het testosterongehalte van de vogel, hoe agressiever het dier is. Dit betekent niet dat alleen mannetjes zullen aanvallen.
Er wordt wel gezegd dat duivenpoep geluk brengt. Er blijken zich altijd situaties voor te doen die deze volkswijsheid bevestigen. Zo verscheen er enige tijd geleden een officieel nieuwsbericht van een Nieuw-Zeelander die het winnende kraslot kocht, nadat een duif op zijn hoofd had gepoept.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Bij mensen bestaat het netvlies uit staafjes en kegeltjes, bij vogels is dat precies hetzelfde. Met de staafjes zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Bij vogels komen 4 soorten kegeltjes voor.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.
Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.
Let er vooral op dat je de vogel fysiek niet overal knuffelt, bijvoorbeeld op de rug, buik, en onder de vleugels is een zone om ver vanaf te blijven. Wat wel wenselijk is, is dat je de vogel overal mag aanraken.
Tevreden vogels babbelen in zacht koerende, tjilpende tonen. Als het om interessante onderwerpen gaat, doen de soortgenoten luidkeels mee, zodat er echte discussies en soms zelfs conflicten ontstaan.
Spirituele Betekenis Kraai. Een kraai dient veelal als wake-up call om alert te blijven. Er is misschien een verandering op komst, maar hiervoor moet je kijken naar je eigen acties. Laat datgene los wat je tegenhoudt om de verandering aan te gaan.
Zwaluwen brengen geluk. Het is een bijgeloof maar als een zwaluw een nest bouwt aan jouw huis, brengt dit geluk. Er wordt zelfs gezegd dat dan de bliksem nooit in jouw huis zal inslaan. Als de Huiszwaluwen jouw huis als nestplaats hebben uitgekozen, ben je een bevoorrecht mens, zoals Adrie.
Maar in feiten tikken roodborstjes helemaal niet tegen het raam omdat ze honger hebben of omdat ze naar binnen willen. Ze zijn namelijk kei hard aan het knokken tegen hun eigen spiegelbeeld! Wanneer een roodborstje zichzelf in de spiegel ziet, wordt hij woest, en probeert hij de “indringer” te verjagen.
Vogels. Vogels kunnen ook echt niet alleen leven en hebben behoefte aan een maatje van hun eigen soort. Bij vogels moet je erop letten wat de normale groepssamenstelling is.
Papegaaien kunnen schreeuwen als ze pijn hebben, ziek zijn of zich angstig voelen. Het is belangrijk om hun gezondheid en welzijn in de gaten te houden en eventuele medische oorzaken uit te sluiten.
Vogels bijten vanuit hun instinct door onder andere gevoelens van angst, nieuwsgierigheid, het beschermen van wat van hun is en / of hormonen. Wanneer je vogel bang is en jij doet iets wat hij niet leuk vindt (zoals je vingers door de vogelkooi steken) zal hij je mogelijk bijten.
Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40). Grote vogels zoals zwanen en ganzen halen ook wel eens een jaar of 20. Maar kleinere vogels zijn vaak prooidier met alle risico's van dien. De oudste koolmees was 'slechts' 12 jaar.
Vogels communiceren wel met elkaar, maar op een andere manier. Met zang (dit is mijn territorium!), met allerlei roepjes (pas op, een kat!). En nog van alles wat ze aan elkaar vertellen wat wij niet snappen. Maar ook met hun gedrag en de houding van hun lichaam communiceren ze, of dat nu hun bedoeling is of niet.
De ogen van vogels lijken op die van mensen.Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.