U kunt ook kort na de winterperiode gedroogde koemest en eventueel wat turf door de bovenlaag van de grond rondom de planten mengen. Wilt u de zuurgraad van de grond verlagen dan wat turfmolm door de grond mengen. Belangrijk: Vanaf begin augustus de hortensia's in uw tuin geen voeding meer geven.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Voor een goede groei en bloei is het belangrijk om de hortensia's 2x per jaar te bemesten. De eerste keer tussen maart en juni en de tweede keer tussen juli en september. De hortensia is een zuurminnende plant, dit betekent dat ze beter groeien in een zure grond.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat.
Op gras is advies 3 x per jaar te strooien 1e feb-apr 2e juni-aug 3e sept-nov. Wilt u koemestkorrel bij planten strooien kan dat ook natuurlijk 1 handjes vol per plant. Bij haagplanten is advies om 1 zak 10 kg per 10-15 meter te strooien.
Door de grond minder zuur te maken, worden de blaadjes van de hortensia juist roze.Dit doe je door kalk toe te voegen.
Staan uw hortensia's op te droge grond en geeft u de planten op droge gronden ook niet tijdig extra water dan zullen uw planten er weinig fleurig bij staan. De kans dat ze enkel wat takjes vormen en geen of nauwelijks bloemen is dan groot.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
Hydrangea 'Strong Annabelle' is een verbeterde versie van de populaire 'Annabelle Hortensia. De stelen van de Strong Annabelle zijn steviger, waardoor de grote witte bloemen van de Annabelle ook bij regen en wind niet ver doorbuigen of omvallen. Ook kan 'Strong Annabelle' beter tegen de zon.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
Dat kun je het beste in het voorjaar (in maart of april) doen. Knip de takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden. Dit voorkomt eventuele schade aan het vaatstelsel van de plant.
Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst.
Als u wilt dat die planten in uw tuin er nog mooier uit komen te zien, dan bent u bij Brabantsekoemest.nl aan het juiste adres. Het gaat hier namelijk om verse mest die geproduceerd is door runderen, alsmede andere herkauwers, geiten en schapen.
Over het algemeen hebben hortensia's in een arme zandgrond meer voedingsstoffen oftewel regelmatig bemestingen nodig dan wanneer ze in normale tuingrond staan. Jaarlijks wordt compost rondom de bloeiende struiken aangebracht.
Koemest en paardemest
Die is van nature stikstofrijk en zuur en daardoor een goede optie voor hortensia's. Maar ook in dit geval krijgt je hortensia alleen de groeibevorderende stikstof.
Bemest een hortensia in maart of april voor de eerste keer met organische meststoffen die langzaam vrijkomen. Vervolgens kunt u in juli of augustus een tweede bemesting doen, en dit proces elk jaar herhalen voor een optimale bloei.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Hortensia's die op jong hout bloeien kunnen in de late winter of het vroege voorjaar (maart/april) worden gesnoeid. Knip de takken tot ongeveer 10 cm boven de basis van de hortensia-struik af. Houd de snoeischaar in een hoek van 45 graden om schade aan het vaatstelsel van de plant te voorkomen.
Hortensia toppen doe je bij elk soort op dezelfde manier: je gaat de dode bloemen van de hortensia afknippen. Dat doe je met een snoeischaar.
Hortensia onderhouden
Geef je hortensia's twee keer per week wat water. De grond moet lichtvochtig blijven. Of je de hortensia moet snoeien, is afhankelijk van de soort. Zo hoef je bloeiers op oud hout niet te snoeien, maar alleen de bloemen te verwijderen.
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensiablauw' (aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw. Zorg bovendien voor zure grond (turf toevoegen), giet bij voorkeur met regenwater en geef weinig mest.
Aluin: Voor een optimale blauwkleuring aluin tweemaal per jaar toepassen, in het voorjaar en in het najaar.Los het aluin op in lauw water en giet de planten aan. Bij aanplanting in het voorjaar, mag de volledige dosis in één keer toegediend worden.
Overigens een witte hortensia blijft een witte hortensia en kan hooguit aan het einde van de bloeiperiode wat roze stipjes krijgen. Staan de planten in zure grond (grond met een lage pH waarde) en wordt kali-aluin of aluminiumsulfaat toegevoegd, dan zullen de bloemkleuren blauw worden.