Rauwe andijvie eten is nog gezonder dan andijvie koken. Andijvie is een van de groentesoorten die het minste aantal koolhydraten bevat. De andijviesoort frisée (krulandijvie) smaakt iets meer bitter dan 'gewone' andijvie. Andijvie slinkt enorm tijdens het koken, dus koop ongeveer 2x zoveel als dat je nodig hebt.
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Je kunt andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauw is andijvie erg lekker in een salade of stamppot. Maak bijvoorbeeld eens een andijviesalade met ingrediënten als fruit, ei, kaas en uitgebakken spek. Of voeg eens reepjes zongedroogde tomaat toe aan je andijviestamppot.
Andijvie werkt vochtafdrijvend en laxerend waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten en voedingsstoffen beter opgenomen worden. Ook wordt het bloed gereinigd en komt het eten van andijvie ten goede aan het zenuwstelsel en de ogen.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Was de andijvie, kook hem twee minuten met een blokje bouillon, spoel af onder koud water en doe het blad in een diepvriesbak. Zo heb je altijd een portie paraat voor jouw stamppot of naast een stukje vlees. "Bevroren andijvie is in de vriezer maximaal 12 maanden houdbaar."
Andijvie kan je hoogstens 3 dagen in de koelkast bewaren.
Kijk bij voorverpakte gesneden andijvie goed naar de houdbaarheidsdatum. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren. De groente is bij minimaal -18°C tot 12 maanden houdbaar.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Andijviestamppot, en geblancheerde andijvie kun je tot wel 6 maanden in de vriezer bewaren. Ongeblancheerde andijvie van 3 tot 6 maanden. Andijvie kun je niet twee maal invriezen. In de koelkast kun je verse andijvie, wel uit plastic zak halen, gedurende twee tot drie dagen vers houden.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Er zitten 15 kilocalorieën in 1 opscheplepel (70 gram) andijvie, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'andijvie, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Als je de voedingswaarden van de bladgroenten vergelijkt, valt meteen op dat spinazie meer ijzer, magnesium en vitamine K bevat. Boerenkool daarentegen bevat meer vezels, calcium en vitamine C. Kortom: de beide groenten zijn bommetjes aan voedingsstoffen, maar het is niet zo dat één van de twee gezonder is.
Gekookte Andijvie Bewaren
Wanneer je andijvie hebt gekookt en je wilt dat, wat over is gebleven, bewaren, dan kan dan 2 dagen. Het moet wel in een afgesloten diepvriesbakje worden gedaan, dat goed wordt afgesloten. Laat de andijvie eerst goed afgedekt, koelen.
Nu weet je hoe gemakkelijk het is om andijvie in te vriezen, net als prei is het gemakkelijk en blijft het lang houdbaar in de vriezer. En daarbij blijft het ook nog gewoon lekker na het invriezen en ontdooien. De groente moet wel gekookt of geblancheerd worden voor het invriezen.
Andijvie schoonmaken
Haal de buitenste bladeren en de onderkant van de andijviekrop. Snijd de krop in de lengte in vieren. Was de andijvie in koud water en laat uitlekken. Scheur de bladeren vervolgens in grove stukken of snijd ze in reepjes.
Andijvie krop 600 gram, Hollandse - Groente fruit en aardappelen online bestellen.
Gebruik van foelie
Traditioneel wordt foelie in de keuken gebruikt voor in de kippenbouillon en meegekookt met asperges. Het wordt in de Hollandse keuken ook wel over groenten heen gestrooid. Omdat foelie een zachte, warme smaak heeft, past de specerij ook goed in desserts en gebak.
Blancheer de andijvie 1 min in kokend water en 30 sec afkoelen in (ijs)koud water. Andijvie luchtdicht in diepvrieszakken verpakken. Koop diepvriesetiketten en label de verpakking met groentesoort en datum. Doe de verpakking achterin de vriezer bij -18°C (maximaal 6 maanden bewaren)
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Niet geschikt om in te vriezen.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.