Autobench verplicht in Duitsland Vandaar dat wij adviseren om honden in autobenches, reiskennels of achter hondenrekken te vervoeren. Voor het niet veilig vervoeren van een hond kan een boete worden gegeven van ongeveer €50,-.
Duitsland is sinds 28 september 2008 de rabiësvrij.
Specifieke regels voor Duitsland.
Het is wel toegestaan uw hond middels een gordel, bench of reismand op de achterbank te vervoeren of in de kofferbak in een bench of achter een hondenrek of net. Voor enkele hondenrassen en afstammelingen van deze rassen is het niet toegestaan Duitsland te betreden.
Muilkorf verplicht? In tegenstelling tot wat er wel eens gedacht wordt (of op andere sites vermeld staat) bestaat er geen algemene muilkorf verplichting in Duitsland. De regels hiervoor kunnen per Bundesland of zelfs per gemeente bepaald worden.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig.
Pitbulls, Staffordshire terriërs, Staffordshire bullterriërs en Bullterriërs mogen in Duitsland worden ingevoerd, mits je niet langer dan vier weken in Duitsland verblijft of op doorreis bent. Deze honden moeten altijd een muilkorf dragen.
Hond, kat of fret meenemen binnen de EU
Een identificatiechip. Honden moet u ook registreren. Een inenting tegen rabiës, uiterlijk 21 dagen voor vertrek, vermeld in het dierenpaspoort. In sommige EU-landen mag u geen dieren jonger dan 3 maanden invoeren, omdat een rabiësvaccinatie voor deze dieren nog niet zinvol is.
Een hond op restaurant is dus niet verboden, als de uitbater er tenminste mee akkoord gaat. Gezelschapsdieren mogen daarentegen niet binnen in een supermarkt, bij de bakker of bij de slager: daar is immers geen verbruikszaal. Er bestaat ook een uitzondering voor assistentiehonden.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Autobench verplicht in Nederland
In de Nederlandse regelgeving wordt een hond ook als een goed gezien. Autobench.nl adviseert daarom ook uw hond per bench te vervoeren. Zo voorkomt u onveilige situaties en kan uw hond comfortabel mee in de auto.
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro.
Rabiës: Jouw hond moet ten minste 21 dagen voorafgaand aan je reis tegen rabiës zijn ingeënt. Dit is verplicht voor alle honden die ouder zijn dan 15 weken. Aanlijnen: In Duitsland moet je jouw hond aan de lijn houden op openbare plaatsen, zoals straten, pleinen en parken.
Honden van categorie 1 mogen niet mee naar het buitenland. Honden van categorie 2 kunnen theoretisch naar het buitenland reizen, maar het hangt allemaal af van het land en wat de wet over deze honden zegt. U moet meer in detail informeren bij de ambassade van het land, de toeristenbureaus en de wetten van het land.
Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort.
Paspoort verplicht als u op of na 1 november 2021 een hond neemt. Neemt u op of na 1 november 2021 een hond? Dan moet de hond een Europees dierenpaspoort hebben. Alleen de dierenarts kan een paspoort afgeven.
Als importeur moet de hond binnen 2 weken na aankomst in Nederland de eerste registratie bij een dierenarts laten gebeuren. Deze registreert dan de import, chip en het paspoort. Mocht het dier uit een land buiten de EU komen en geen EU-paspoort hebben dan zal hij deze van de dierenarts ontvangen.
Hoeveel dieren mag ik in huis hebben? Er zijn geen landelijke regels voor het aantal huisdieren dat iemand mag bezitten.
De leeftijd van de hond
Heb je een jonge hond zonder verlatingsangst, dan kan hij waarschijnlijk makkelijk vier uur alleen zijn. Maar heb je een oudere hond, dan moet je ook rekening houden met dingen als incontinentie, staar, dementie, of doofheid, wat weer kan leiden tot desoriëntatie.
Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
In het algemeen is het voor je hond prettig om drie tot vier keer per dag erop uit te gaan. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer.
Sinds 2011 gebruikt de douane honden om zowel drugs als grote hoeveelheden cash geld op te sporen. Men kiest niet om het even welke hond voor deze job. Sommige rassen zijn nu eenmaal geschikter dan andere (bijvoorbeeld herdershonden, Mechelse herders, labradors of springers). Het karakter van de hond is ook bepalend.
Zonder een geldige vaccinatie mag een hond niet de grens over, dit geldt zowel voor een kort bezoekje als voor een langere vakantie. Een geldige vaccinatie heb je als deze minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven is, en in een officieel dierenpaspoort bijgeschreven is.
OP STAP MET JE HOND NAAR KEULEN
Je verwacht het wellicht niet maar Keulen is een heel hondvriendelijke stad. Wanneer je een café of restaurant bezoekt in Keulen dan wordt vaak zonder te vragen een kom met water aangeboden voor je viervoeter.