De geur van het bloedverlies na de bevalling ruikt eigenlijk een beetje als menstruatiebloed en wat zoetig. Als het bloed erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie, of is er een deel van de placenta in de baarmoeder achtergebleven.
Overleg met de verloskundige bij een bloeding, riekende lochia of grote stolsels (een stolsel groter dan een tennisbal). Een ontsteking van het endometrium, endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies), komt voor bij 1-2 % van de kraamvrouwen.
Dit type afscheiding en vloeiingen wordt lochia of kraamvloed genoemd. Het lijkt op menstruatiebloed, dus je moet weten wat je kunt verwachten. De bloedingen zijn namelijk veel heftiger dan tijdens je menstruatie. Het kan tot zes weken na de geboorte aanhouden.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
Voor kraamvloed staat zes weken, maar het verschilt erg per vrouw hoe lang het vloeien precies duurt. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken. Een paar dagen na de bevalling wordt het al minder; het lijkt dan meer op een normale menstruatie.
De geur van het bloedverlies na de bevalling ruikt eigenlijk een beetje als menstruatiebloed en wat zoetig. Als het bloed erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie, of is er een deel van de placenta in de baarmoeder achtergebleven. Neem in dat geval contact op met je verloskundige.
Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Als je flesvoeding geeft, word je meestal na een week of zes tot acht weer ongesteld.
Het is normaal om tijdens de bevalling wat bloed te verliezen. De medische term daarvoor is fluxus postpartum. Bij één op de twintig bevallingen komt echter overmatig bloedverlies voor. Als dat meer dan een liter bloed is, wordt gesproken van ernstige fluxus postpartum.
Natracare natuurlijke kraamverband zijn extra zacht, lang en zeer absorberend. Ze zijn een goede optie omdat ze vrij zijn van zowel plastic, als absorberende chemische gels en weefsels.
Kraamvloed, ook wel kraamzuivering of lochia genoemd, zijn de vaginale uitvloeisels in de kraamtijd, tot zes weken na de geboorte. Ze bevatten bloed, slijm en moederkoekresten. In de loop van de tijd verandert de samenstelling: dag 3-5: Lochia rubra of rode uitvloei: bevat veel bloed.
Een kraamvrouw is een vrouw die zojuist het leven heeft geschonken aan een kind.
Sommige vrouwen worden 4 weken na de bevalling weer ongesteld, anderen pas weer na het stoppen van de borstvoeding. Twee weken voor de menstruatie is de vruchtbare periode. Daardoor kan je dus al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Ontzwangeren na de bevalling duurt ongeveer negen maanden.
Hoeveel bloedverlies is normaal na een bevalling? De meeste vrouwen verliezen minder dan een halve liter bloed bij een bevalling. Na een keizersnede kan het bloedverlies iets meer zijn. Je hebt dan in de baarmoeder niet alleen de wond van de moederkoek, maar ook de wond in de baarmoeder van de keizersnede.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen.
Vastzittende placenta
Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten na je kindje vanzelf geboren. Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Het is algemeen bekend dat je niet nóg een keer zwanger kunt raken tijdens de zwangerschap. Toch? Wat blijkt, het is toch wel mogelijk om zwanger te raken, terwijl je al zwanger bent! Echter is het wel héél erg zeldzaam, dus geen zorgen.
Het algemene advies is om na een keizersnede 6-12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden om het litteken goed te laten herstellen. Vaak is bij een volgend kind geen keizersnede nodig. Of dit wel of niet het geval is, zal tijdens de nacontrole worden besproken.
Pijnlijke vagina: de eerste maanden na de bevalling is de vagina nog gevoelig. Zeker als je ingeknipt bent of uitgescheurd kan het een tijdje duren, voordat je weer pijnloos kan vrijen. Forceer niets!
De meeste vrouwen ervaren pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Bij achttien maanden na de geboorte heeft 24% van de vrouwen nog pijnklachten bij vrijen.