Koel bewaren Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
THEEDOEK EN POLLEPEL
De eerste manier is ook gelijk de makkelijkste. Hier heb je een pollepel en theedoek voor nodig. De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten.
Groot nadeel van PCP is dat besmetting van de wijn met deze stof door de lucht gaat: die heeft dus geen kurk of vat nodig. De conclusie: kurk kan dus ook voorkomen in wijn die niet met kurk is afgesloten. Wijnen met schroefdop, kunststof kurk, wijn uit pak, plastic fles…. Allemaal kunnen ze kurk hebben.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Hoe lang kan de geopende rode wijn in de koelkast worden bewaard? De rode wijn die je volgens de tips in de koelkast hebt gezet kan je tenminste 2 dagen bewaren. Heb je de vacuümpomp gebruikt, dan is de meeste zuurstof verwijderd. Hierdoor zal de oxidatie van de wijn (het snel ouder worden) worden vertraagd.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.
Doordat de wijn na opening in contact komt met zuurstof oxideert hij. Het gevolg hiervan is een azijnachtige geur en smaak. Hoe leger de fles, des te sneller dit proces gaat. Zet daarom – ongeacht de wijnsoort – een geopende fles altijd in de koelkast.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen.Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken.Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.
'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op. De oorzaak is meestal de kurk zelf die de wijnfles afsluit.
Slaan met schoen
Ook met een schoen kun je een kurk uit een fles slaan. Ga zitten, plaats de wijnfles ondersteboven tussen je knieën en klem stevig vast. Sla met een platte zool van je schoen op de onderkant van de fles en blijf dit herhalen totdat de kurk loskomt. Wel op tijd de fles weer omdraaien.
Men dacht dat de smaak van de wijn beïnvloedt werd door de slechte kwaliteit van de kurk. Vandaar ook de naam “kurksmaak”. Tegenwoordig is men erachter gekomen dat het niet altijd aan de kurk hoeft te liggen. Zo kan een wijn met een schroefdop, toch een kurksmaak hebben.
Kurk kan gezien worden als schaars aangezien er pas na 25 jaar geoogst kan worden. Kurkeiken groeien niet eeuwig door: de meeste bomen worden zo'n 200 tot 250 jaar oud en worden ongeveer 16 keer geoogst. Een eik kan maar om de 9 jaar 'geschild' worden.
Je gebruikt hiervoor het mesje van de kurkentrekker. Je snijdt rond de hals van de fles, mooi onder de rand, in de folie. Geef voldoende druk en je kan gemakkelijk de folie verwijderen door een verticaal sneetje te maken tot aan de bovenkant van de wijnfles.
Een zeer goed en goedkope methode is gebruik te maken van een plastic flesje van mineraal water (van de buigzame soort). Je giet daar de rest van je fles wijn in over en knijpt op de fles tot de wijn er net niet uitkomt en draai de dop er opnieuw op.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden.
Zet de wijn in de koelkast met de kurk of de dop erop om oxidatie en bederf te voorkomen. Na opening kan de smaak van de wijn snel achteruitgaan en kan er azijnzuur gevormd worden, wat de wijn zuur en ondrinkbaar maakt. Er zijn ontzettend veel soorten witte wijn. Soms droog en licht of heerlijk zoet.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Een gemiddelde kamertemperatuur is rond de 18 tot 21 graden celsius. Een rode Bordeaux wijn kun je perfect bewaren bijvoorbeeld op een kamertemperatuur van 18 tot 21 graden. Een lichte fruitige wijn wijn als een Beaujolais of een Otoñal Rioja Crianza.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Wijn in pak, Bag in Box, wijn in box of een pak wijn
De kraan en de plastic zak zorgen dat het binnendringen van zuurstof wordt voorkomen, waardoor de wijn een aantal weken vers blijft. Of het nu gaat om rode of witte wijnen de houdbaarheid van wijn in pak is minimaal 4 weken na openen van het wijnpak.
Nee, alcohol is niet gezond, ook rode wijn niet. Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond.
Je kan wijn goed invriezen, bijvoorbeeld in een ijsklontjesvorm. Voor vele recepten heb je namelijk weleens 'een scheutje wijn' nodig. Daar ga je natuurlijk geen nieuwe fles voor opentrekken.