Een 13e maand is gelijk aan het brutomaandsalaris, zonder vakantietoeslag. Een eindejaarsuitkering kunt u vrij invullen. U bepaalt zelf het bedrag of deel van het brutojaarsalaris. Vaak hangt de hoogte van de eindejaarsuitkering af van de winst van het bedrijf.
Een 13e maand en een eindejaarsuitkering zijn beiden een extra beloning bovenop je normale salaris. Je bouwt over beide uitkeringen meestal geen vakantiegeld en pensioen op.
Aangezien het bedrag meestal (ongeveer) gelijk is aan je brutoloon, wordt het de 13de maand genoemd. Deze 13de maand is niet afhankelijk van je prestaties als werknemer of die van het bedrijf in het algemeen, in tegenstelling tot een winstdeling of een andere prestatiegebonden beloning.
Goed om te weten: het nettobedrag dat je werknemer uitgekeerd krijgt, ligt meestal lager dan een netto maandloon. Dat komt doordat de 13e maand fiscaal gezien onder bijzondere beloningen valt, waar ook bonussen onder vallen.
Uw vakantiegeld wordt berekend over het loon dat u heeft verdiend in het afgelopen jaar (bijvoorbeeld van mei tot mei). Andere betalingen, zoals winstuitkering en eindejaarsuitkering, tellen niet mee voor de berekening van uw vakantiegeld.
Nope, niet helemaal. Het grootste verschil tussen een eindejaarsuitkering en een 13e maand is de berekening van de hoogte van de beloning. Zo is een eindejaarsuitkering vaak een percentage van je brutojaarsalaris. Dit percentage ligt meestal tussen de 4% en 8%.
Je vakantiegeld en eindejaarsuitkering worden berekend op basis van je salaris. Je vakantiegeld is 8% van je bruto jaarloon, met een minimum volgens de CAO.Je eindejaarsuitkering is 8,3% van het bruto jaarsalaris, met een minimum volgens de CAO.
Een bijzondere beloning, zoals een 13e maand, bonus of winstuitkering, wordt niet belast tegen een extra hoog tarief. Wel is het zo dat bij het berekenen van de te betalen belasting over dit extra bruto bedrag geen rekening meer gehouden wordt met heffingskortingen.
Bij een 13e maand krijg je een bruto-uitkering van je maandsalaris bovenop je normale salaris. Het is dus een extra maand loon. Vandaar de naam: dertiende maand. Een eindejaarsuitkering is een percentage (deel) van je bruto-jaarsalaris.
Percentage loonbelasting
Als je totale jaarinkomen, dus nog zonder de 13e maand, lager is dan € 73.031, betaal je 36,97% belasting over je 13e maand. Is je jaarinkomen hoger? Dan betaal je 49,5% belasting.
Het vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd, is meestal 8 procent van je brutoloon. Dit wordt vaak eind mei uitgekeerd en wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Als je baan stopt wordt het opgespaarde bedrag meteen uitbetaald.
Je vakantiegeld komt bovenop je loon. En wordt gezien als bijzonder tarief. De loonheffing bijzonder tarief betaal je over eenmalige en bijzondere beloningen, zoals je vakantiegeld. Omdat je daar geen loonheffingskorting op krijgt, betaal je voor je gevoel méér belasting.
Als je wordt ontslagen door je werkgever voor het einde van het jaar heb je in de meeste sectoren toch recht op je eindejaarspremie. Die wordt dan wel berekend op basis van de periode waarin je datzelfde jaar hebt gewerkt. Word je ontslagen om dringende redenen, dan heb je echter geen recht op je eindejaarspremie.
De meest voorkomende eindejaarspremies zijn: Een 13de maand. Het bedrag komt dan overeen met het gemiddelde maandloon van het afgelopen jaar.
Door aftrek van de heffingskortingen betaalt een werknemer over een lager bruto loon belasting, terwijl een extra beloning zoals een bonus in het geheel belast is. Hierdoor betaalt een werknemer meestal meer loonheffing over een bonus of 13e maand in vergelijking met zijn normale salaris.
Normaal gesproken wordt de dertiende maand uitgekeerd in december. Bij het ontslag of vertrek van een medewerker kun je dit extraatje meenemen in de eindafrekening en de eindejaarsuitkering dus op een eerder moment uitbetalen. Dit doe je ook met bijvoorbeeld openstaande vakantiedagen en opgebouwd vakantiegeld.
Of je nu werkt of een uitkering ontvangt, iedereen heeft recht op vakantiegeld. Het bedrag aan vakantiegeld is minimaal 8% van je bruto jaarloon. Gewoonlijk wordt dit bedrag in mei of juni op je rekening gestort. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke zaken die je moet weten over je vakantiegeld.
Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP. Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.
Met een dertiende maand kun je je onderscheiden van andere werkgevers. Bijvoorbeeld door het te noemen tijdens de salarisonderhandelingen. Het geven van een dertiende maand zorgt er ook voor dat personeel langer tevreden blijft. Zo kun je goede werknemers behouden en kan je bedrijf verder groeien.
Als vakantiegeld eens per jaar wordt uitgekeerd is dit een zogenaamde 'bijzondere beloning'. Het dient daarom tegen bijzonder tarief belast te worden. Het bijzonder tarief is gebaseerd op het jaarloon dat de medewerker in het voorgaande jaar heeft verdiend.
maandinkomen te zijn.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Meestal is je dertiende maand gelijk aan een bruto maandsalaris. Dat is dus 8,33% van je jaarsalaris. Toch is het bedrag wat je uiteindelijk op je rekening krijgt vaak wel lager dan je maandelijkse salaris. De dertiende maand is een bijzondere beloning, zoals we dat noemen.