Vaak krijg je een CT-scan als de arts vermoedt dat je een
In grote lijnen zijn er drie soorten radiologische onderzoeken: onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen, zoals de klassieke röntgenopname of de CT-scan, onderzoeken op basis van geluidsgolven, met andere woorden de echografie, en technieken die werken met magneetvelden, de MRI.
Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen.
Een CT-scan wordt gebruikt om te zien waar de tumor precies zit, hoe groot deze is en of er nog meer afwijkingen zijn. Zo kun je op een CT-scan ook eventuele uitzaaiingen naar de lever en bijnieren zien, net als vergrote lymfeklieren.
We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.
Op een MRI-scan zijn de hersenen, het hart, ruggenmerg, zenuwen, spieren, pezen en organen in de buik over het algemeen goed in beeld te brengen. Op een CT-scan zijn de hersenen, (slag)aders, longen, buikorganen en botten goed zichtbaar.
Is een CT-scan schadelijk? Bij een CT-scan wordt meer röntgenstraling gebruikt dan bij een röntgenfoto. Schade door een CT-scan is nog nooit duidelijk gezien bij mensen. Toch weten we niet zeker of de gebruikte röntgenstraling helemaal geen schade kan veroorzaken.
De PET-CT scan kan worden gebruikt voor het opsporen van uitzaaiingen of tumoren, maar ook om na te gaan of een behandeling (bijvoorbeeld bestraling) werkt.
Om te zien of lymfekliermetastasen in hals aanwezig zijn worden verschillende onderzoeken verricht. De arts voelt met zijn handen naar vergrote lymfeklieren in de hals. Op een CT-scan kunnen vergrote en afwijkende lymfeklieren gezien worden. Vaak wordt deze scan al gemaakt om de tumor in beeld te brengen.
In de diagnosefase gebruikt de arts een PET-CT scan om te zien of je zwellingen in de lymfeklieren hebt en waar deze zwellingen zitten.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
De echografie van de buik helpt een tumor op te sporen in de organen in de buikholte, zoals de lever, de alvleesklier enz. De Doppler-echografie (ook echo-Doppler of Duplex genoemd) is een dubbel onderzoek via medische beeldvorming waarbij tegelijk een echografie (zwart-witbeeld) en een Doppler worden genomen.
Geruststellen. Uit de studie blijkt dat de echo heel betrouwbaar is: de techniek kan borstkanker uitsluiten met 99,8% zekerheid. Vier op de vijf vrouwen kon al tijdens de echo gerustgesteld worden. Zij hadden alleen een goedaardige afwijking, bijvoorbeeld een cyste.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
“Bij CT wordt een dosis röntgenstraling gebruikt die vele malen hoger is dan bij een gewone röntgenfoto. Röntgenstraling is schadelijk en richt zijn schade aan op het moment van toediening. Als standaard zou je kunnen aanhouden dat iemand niet meer dan drie maal per jaar CT-onderzoek mag ondergaan.
Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Tijdens de echo bekijken we organen in uw boven- en onderbuik.Zoals uw lever, milt, alvleesklier, nieren of blaas.
Lymfeklierkanker wordt meestal ontdekt in de lymfeklieren of in het bloed.
Onderzoeken en diagnose
Daarvoor gebruiken we meestal CT-scans of PET/CT-scans. Verder is een biopsie met een microscopisch onderzoek van een verdachte lymfeklier noodzakelijk om precies te bepalen om wat voor soort lymfoom het gaat.
Met de CT-scan kan de arts nog niet de diagnose longkanker stellen. Daarvoor zijn nog andere onderzoeken nodig: een bronchoscopie en/of een longbiopsie.
Een PET-scan wordt gebruikt om te zoeken naar kwaadaardige tumoren en de uitzaaiingen daarvan, en om de evolutie ervan te volgen.
Een belangrijk doel van de behandeling van borstkanker is het voorkomen van uitzaaiingen. Toch is niet gegarandeerd dat dit volledig lukt. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen om zich te openbaren. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar vooral naar de longen, de lever of de botten.
Dit onderzoek krijg je als de arts wil uitzoeken of de borstkanker is uitgezaaid naar andere organen. De arts vraagt een PET-CT-scan aan als je uitzaaiingen heb in de lymfeklieren van je oksel of in de lymfeklieren rond je borstbeen. Of als je een agressieve vorm van borstkanker hebt die snel kan uitzaaien.
Om de urinewegen goed zichtbaar te maken moet u in het uur voor het onderzoek een liter water drinken. Dit mag u onderweg naar het ziekenhuis doen. U kunt ook een uur voor uw afspraak 2 flesjes water ophalen bij de balie van de afdeling Radiologie. Dit kunt u in de wachtkamer opdrinken.
De uitslag van het onderzoek. Met het CT-onderzoek wordt gekeken naar afwijkingen in de longen die verdacht zijn voor longkanker. In beide groepen zal bij een klein aantal mensen longkanker worden gevonden. U krijgt binnen ongeveer 3 weken na het CT-onderzoek de uitslag.