EU / DE: Als je een kledingstuk ziet met een maatlabel EU, is de grootte gebaseerd op een Germaans systeem dat veel gebruikt wordt in grote delen van Europa. De landen die dit systeem onder andere gebruiken, zijn Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Scandinavië, Polen, Tsjechië, Slowakije en nog veel meer.
Vooral bij pakken of jassen wordt er gebruik gemaakt van de confectiematen. Als je twijfelt over je maat, onthoud dan dat maat 44 (XS) de kleinste confectiemaat is en maat 60 (4XL) de grootste. Alles wat daar tussen valt (S, M, L, XL etc.)
Dan kun je je Engelse schoenmaat vinden in de Gabor schoenmaat tabel. Ter illustratie, een Franse maat 38 is een Engelse maat 5. Maat 40 is een Engelse maat 6,5.
Zo is een 38 in Europa een 8 in de USA en in de UK een 10.
Kleding in maat 44 voor een baby is bedoeld voor kindjes die ongeveer 38-44 cm lang zijn. Is een baby langer dan 44 cm, dan past hij over het algemeen ook in kleertjes van maat 50. De kleertjes voor maat 44 bij baby's zijn over het algemeen speciaal gemaakt van hele zachte en comfortabele stoffen.
Babykleding in maat 44 is bedoeld voor baby's die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben. De meeste baby's dragen na de geboorte kleding in maat 50. Babykleding in kleinere maten is dan ook wat minder makkelijk te krijgen.
De internationale maat M duidt op overhemden met een "medium" rompomvang. Op de in Nederland gangbare maatboog voor overhemden komt M overeen met boordmaat 39 of 40. Overhemden met boordmaat 39 en 40 hebben dus dezelfde borstomvang, dezelfde taille en dezelfde romplengte.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Gemiddelde vrouw
De Nederlandse vrouw heeft gemiddeld maat 40-42, maar maatje M is bij ene winkel een 38 en bij de andere een 42. En dus past dat leuke shirtje van de ene winkel in maat M wel en bij de andere niet.
Als een label geen kleding in grote maten verkoopt, wordt vaak het systeem (damesmaten) S = EU36, M = EU38, L = EU40, XL = EU42, 2XL = EU44 en 3XL = EU46 (als grootste maat) gehanteerd.