Döner kebab (döner betekent 'draaiend' in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees. Soms worden ook andere vleessoorten gebruikt zoals kalfsvlees, kip of kalkoen.
Doner kebab of döner kebab is een gerecht van Turkse oorsprong, gemaakt van vlees dat op een verticale rotisserie wordt gekookt. Gekruid vlees dat in de vorm van een omgekeerde kegel is gestapeld, wordt langzaam op de rotisserie gedraaid, naast een verticaal kookelement.
De döner kebab ontstond circa de 11de eeuw. Rondtrekkende nomaden in Anatolië, het latere Turkije, roosterden in die tijd hun vlees aan een spies boven het vuur. Door het horizontale spit rond te draaien gaarde het vlees aan alle kanten. Döner betekent dan ook letterlijk draaien.
Döner kebab is een populair fastfoodgerecht dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Het bestaat uit dönervlees, dat gegrild wordt op een spit en vervolgens wordt geserveerd in een pita-broodje met groenten en saus.
Döner kebab
Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse migrant.
Het grootste verschil is de manier waarop het vlees wordt bereid. Bij doner wordt het vlees in dunne plakjes gesneden, terwijl bij kebab het vlees in kleine stukken wordt gesneden. Daarnaast zijn er ook verschillen in de smaak. Doner heeft een zachtere, zoutere smaak, terwijl kebab een kruidiger smaak heeft.
De döner kebab vindt zijn oorsprong in het Turkije van de 19e eeuw, maar werd in het Westen pas in de tweede helft van de 20e eeuw populair.
Een van de populairste gerechten blijft echter de döner kebab. Een platbrood met aan het spit gesneden vlees en groenten, döner is een typisch Duits gerecht. Maar hoe is dit oorspronkelijk Turkse gerecht in Berlijn terechtgekomen en heeft het de erfenis gekregen die het vandaag de dag heeft?
Shoarma kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees. Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Net als döner, betekent shoarma 'draaiend' in het Turks. Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild.
Brood (ekmek) is een essentieel onderdeel van de Turkse maaltijd en wordt dan ook dagelijks gegeten, onder andere in de vorm van pide (Turks brood of kleine broodjes), simit (sesamringen), yufka, lavas en durum.
Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven wat weer afgeleid is van een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme. Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat draait betekent.
Het befaamde broodje vlees - een moderne interpretatie van een oud Turks gerecht dat bedacht is door Turkse immigranten in Berlijn - is een van de populairste gerechten in Duitsland. Jaarlijks worden er naar schatting 1,3 miljard kebabs verkocht - alleen al in Berlijn gaan er dagelijks 400.000 over de toonbank.
Kadir Nurman (1933 – Berlijn, 24 oktober 2013) was een Turks restaurateur, die als uitvinder van de döner kebab geldt. Nurman werd in Anatolië geboren en groeide op in Istanboel.
De oorsprong van Tzatziki ligt niet in Griekenland maar in het oude Turkse Rijk waar een broertje van deze saus Caçik nogsteeds erg geliefd is. Traditionele Tzatziki wordt gemaakt met volle yoghurt, knoflook en komkommer.
Want waar de döner kebab zijn oorsprong in Turkije vindt, is de döner die in Nederland zo geliefd is in Berlijn uitgevonden. Döner in de vorm van een broodje met sambal en knoflooksaus, dat kennen ze in Turkije namelijk niet.
Ouzo is misschien wel de bekendste drank uit Griekenland en heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5 en 44 procent. Deze typische anijsdrank is gebaseerd op verschillende basis ingredinten zoals kardemom, mas en koriander, maar de meest uitgesproken smaak is toch wel anijs.
shawarma, populair straatvoedsel in het Midden-Oosten, dat oorspronkelijk uit Turkije komt en bestaat uit aan het spit geroosterde lagen lamsvlees, rundvlees of ander vlees dat in plakjes wordt gesneden en vaak wordt omwikkeld met of geserveerd met pita . Shawarma lijkt op Griekse gyros, hoewel de eerste met meer kruiden wordt gekruid en de laatste met meer kruiden.
Een dürüm met döner (dürüm-döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in westerse landen waaronder Nederland, België en Duitsland.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Doner Kebab komt oorspronkelijk uit Turkije. Het woord "döner" betekent "draaiend" in het Turks, en verwijst naar het roterende spit waarop het vlees wordt gegrild.
Döner is feitelijk hetzelfde als Shawarma. Het is beide geroosterd vlees op een draaiende rotisserie. Het vlees wordt dan ook hetzelfde behandeld als een klassieke shoarma, omdat döner en shawarma allebei in het Turks “draaien” betekent.
Döner kebab (döner betekent 'draaiend' in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees.
Shish kebab is een Engelse vertaling van het Turks : şiş (zwaard of spies) en kebap (geroosterd vleesgerecht) en dateert uit het begin van de 20e eeuw.
In Turkije is Turks (90,5%) de enige officiële taal.
Adana kebab (Turks: Adana kebabı) is een gerecht dat bestaat uit lang, met de hand gehakt vlees, dat op een brede ijzeren spies wordt gestoken en wordt gegrild op een open mangal gevuld met brandende houtskool.