1 opscheplepel (55 gram) bloemkool, gekookt bevat: Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Tip. Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen.
1 opscheplepel (70 gram) spinazie, gekookt bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Er zitten 18 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) bloemkool, rauw.
200 gram bereid product is ≈ 4 groentelepels.
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden.
Als je wilt afvallen is bloemkool je beste vriend. Een teveel aan bloemkool is immers vrijwel onmogelijk. De superfood zit vol vezels en water, waardoor bloemkool enerzijds zeer verzadigend is, en anderzijds bijzonder weinig vetten bevat.
Boordevol voedingsstoffen. Je zou het misschien niet verwachten, maar bloemkool bevat veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten en past hierdoor uitstekend in een gebalanceerd voedingspatroon. Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam.
Bloemkool (200 g) bevat 50 calorieën. Calorieën Verdeling: 3% vet, 71% kolhy, 26% eiwit.
Reken voor 50 gram groente 1 opscheplepel en voor 100 gram fruit 1 stuks fruit.
Het voedingscentrum adviseert volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar om dagelijks 250 gram groenten (5 opscheplepels) te eten. Voor kleine kinderen is dit iets minder, namelijk 50-100 gram (1-2 opscheplepels) groente per dag voor kinderen van 1-3 jaar.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Het werkt ontstekingsremmend
Wanneer het immuunsysteem onterecht een ontstekingsreactie uitlokt terwijl dit niet behandeld wordt, kan dit tot schade leiden; er ontstaan ziektes. Bloemkool houdt dit in balans, mede door het bestanddeel 3-carbinol of I3C. Dit voorkomt onnodige ontstekingsreacties.
De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten. Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig. Let op: als je 250 gram bloemkool wilt eten heb je ongeveer 300 tot 350 gram rauwe bloemkool nodig.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Te veel bloemkool kan milde gastro-intestinale klachten veroorzaken, zoals overmatig gas en een opgeblazen gevoel. Als het gekookt is, is het gemakkelijker te verteren.
Welke kruiden doe je op bloemkool? Kruiden die goed bij bloemkool passen zijn paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en knoflookpoeder. Deze kruiden vind je terug in ons recept. Als alternatief kan je eventueel experimenteren met uienpoeder, kerrie, tijm, dragon, peterselie en nootmuskaat.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen. Vervolgens kun je de bloemkool in roosjes verdelen.