De eerste maanden kan je onregelmatig ongesteld zijn. Daarna verdwijnt je ongesteldheid. Of je houdt onregelmatig een beetje bloedverlies. Als je stopt met de prikpil kan het 6 tot 12 maanden duren voordat je weer regelmatig ongesteld wordt.
Belangrijk om te weten is dat de prikpil geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Je menstruatie kan wel veranderen of zelfs helemaal wegblijven.
Je kan last hebben van onregelmatig bloedverlies.Dit is een tijdelijke bijwerking. Na 12 maanden gebruik van de prikpil heeft 60% van de vrouwen weinig tot geen bloedverlies meer.
Of je bijwerkingen ervaart van de prikpil is heel persoonlijk. De eerste tijd moet je lichaam wennen aan de (extra) hormonen, na 3 maanden zijn de bijwerkingen meestal verdwenen. Dit zijn mogelijke bijwerkingen: tussen twee menstruaties kun je bloed verliezen.
Het beste kun je dit voorleggen aan degene die de prikpil heeft voorgeschreven. Of naar je huisarts gaan. Er kunnen tal van redenen zijn waarom de zin in sex vermindert, dat kunt je met 2 vragen niet duidelijk krijgen.
Bij middelen met alleen het hormoon progesteron kan de bloeding helemaal weg blijven, zo lang je het middel gebruikt. Met de pil, de ring en de pleister kun je menstruatie(s) overslaan. De hormonen in anticonceptie kunnen ook maken dat je minder last hebt van stemmingswisselingen dan in je natuurlijke cyclus.
De eerste maanden kan je onregelmatig ongesteld zijn.Daarna verdwijnt je ongesteldheid. Of je houdt onregelmatig een beetje bloedverlies. Als je stopt met de prikpil kan het 6 tot 12 maanden duren voordat je weer regelmatig ongesteld wordt.
Bij de meeste vrouwen is dat 5 tot 6 maanden na de laatste injectie. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil.
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Nadat u gestopt bent met de Provera/Primolut tabletten zal er een 'onttrekkingbloeding' ontstaan. Meestal start de bloeding tussen de 2 en 10 dagen na de laatste dag dat u de pillen heeft ingenomen. Komt er binnen 10 dagen geen bloeding? Dan moet u opnieuw een zwangerschapstest doen.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Als je een doorbraakbloeding ervaart terwijl je de pil doorslikt, hoef je je geen zorgen te maken. Het kan namelijk vaker voorkomen na het slikken van minimaal twee strips. In dat geval kun je het beste een pauze van maximaal 7 dagen inlassen en daarna weer met een nieuwe strip beginnen.
Kosten prikpil
De prikpil kost ongeveer € 10,00 tot € 20,00 per injectie.
Soms doet dat een beetje pijn, dat hangt af van de assistent die de pil zet.
Meestal moet u medroxyprogesteron enkele maanden gebruiken voordat u weet of het goed werkt. Uw menstruatie kan in het begin onregelmatig zijn. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
De prikpil voorkomt dat je zwanger wordt. Het is een prik met 1 hormoon. Je krijgt de prik in de spier van je bil of bovenarm. Je moet elke 12 weken een nieuwe prik halen bij de huisarts.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Het hormoonstaafje voorkomt dat je zwanger wordt. De huisarts plaatst het staafje vlak onder de huid van je bovenarm. Het kan 3 jaar blijven zitten. Je hoeft er dus niet aan te denken.
Elke dag dat je een pil slikt, stel je de bloeding weer een dag uit. Als je wil kan je de volgende stopweek ook overslaan (en dus direct met de nieuwe strip beginnen). Zodra je stopt met slikken begint je stopweek. Je wordt dan weer ongesteld.
De meeste hormonale methoden kunnen je menstruatie op de een of andere manier veranderen.Dit kan bijvoorbeeld door het lichter of zwaarder te maken, of zelfs helemaal te stoppen. Soms kan dit pas na een paar maanden gebeuren omdat je lichaam zich aanpast aan de nieuwe hormonen.
Als je ijzertekort hebt kun je ijzertabletten krijgen of medicijnen om het bloedverlies te verminderen. Als je ongesteldheid te vaak optreedt kun je soms medicijnen krijgen. Dit zijn tabletten (vaak hormonen) die er voor zorgen dat je bloeding korter duurt, minder heftig is of minder vaak optreedt.