Het hoofdbestanddeel van behangplaksel is zetmeel of/en methylcellulose. Belangrijke eigenschappen van deze lijm zijn dat deze (uiteraard) moet plakken en eenvoudig zelf aangemaakt moet kunnen worden. Om het behang netjes te kunnen plakken mag behangplaksel niet klonteren.
Lijm en kit hoeven niet bij het klein chemisch afval. Gooi het bij voorkeur in een gesloten verpakking bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Cellulose is een stof die voorkomt in planten en hout. Het is een bindmiddel dat zorgt voor de plakkende werking van behangplaksel. Na diverse chemische behandelingen wordt hier methyl- en carboxymethylcellulose van gemaakt. Deze chemische stoffen zitten vaak in behangplaksel dat je zelf met water moet aanmaken.
Behanglijm is niet giftig. Je zou het zo op kunnen eten zonder problemen (natuurlijk wéér geen liters ;)). Maar het gaat mij meer om het behang zelf.
Vrijwel alle behanglijm is op waterbasis. Het kan dus met water uitgespoeld worden. Klop/ maak het daarna goed droog. Laat vooral een blokwitter met een stalen heft niet in het water staan.
Belangrijk: Heb je behanglijm over? Gooi het dan in de prullenbak en spoel het niet door de gootsteen. Dit kan zorgen voor verstoppingen.
Voorbereiding product. De inhoud beetje bij beetje en al krachtig roerend in koud water strooien tot een klontvrij plaksel. Laat het plaksel rusten en roer het na 15 minuten nogmaals krachtig om. Het plaksel is nu klaar voor gebruik.
Vliesbehanglijm is een gebruiksklare dispersielijm voor het verlijmen van behang met vliesrug (vliesbehang)op poreuze ondergronden binnenshuis. poreuze ondergronden binnenshuis. Minstens 12 maanden in originele gesloten verpakking op een droge plaats bij 5 - 25 °C. Soorten: steen, beton, pleisterwerk, etc.
- Papier behang: normaal tot zwaar gewicht behanglijm, behang insmeren. - Vinyl behang: behanglijm voor zwaar behang, behang insmeren. - Vliesbehang: behanglijm voor vliesbehang, muur insmeren. - Glasweefselbehang: behanglijm voor galsweefsel (ook wel renovlies lijm, glasweefsel lijm) muur insmeren.
Een lijm bestaat uit een aantal grondstoffen waaronder een bindmiddel, een vloeistof en toeslagstoffen. Het bindmiddel bepaalt in hoge mate de eigenschappen van de lijm en is meestal synthetisch. De vloeistof heeft als functie om het vaste bindmiddel en de toeslagstoffen op te lossen tijdens het gebruik.
Je kunt papier maché-lijm maken van pva-lijm, behangplaksel of bloem. Meng jouw keuze simpelweg met water tot je een dikke, kleverige pap hebt. Scheur het keukenpapier in repen, haal deze door de lijm en plak ze op de rol.
Bison Wand&Klaar® Behanglijm, bijvoorbeeld de kant-en-klare 1kg pot Vliesbehang. Maar je kunt ook net wat je over hebt van een behangklus of ander creatief project gebruiken. Je kunt ook Bison Behangplaksel in poedervorm gebruiken. Dit poeder moet je nog wel eerst met water aanmaken.
Lijmresten behang verwijderen
Houd je het namelijk goed nat, dan kun je het eenvoudig met een spons gemakkelijk verwijderen. Hoe langer je de muur nat houdt met water, hoe gemakkelijker behanglijm zich gaat loslaten. Na één uur heeft het water zich goed doorgedrongen en kun je met een spons de behanglijm verwijderen.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Strijk of spuit het oppervlak nat met water. Om het indringen van het water te verhogen, voeg een paar druppels detergent aan het water toe. Herhaal het aanbrengen van dit water meerdere keren binnen 1 uur. Was daarna de lijm af van het plafond tot de vloer met water en een spons.
Wat is vliesbehang? Met vliesbehang heb je een keer iets anders aan de muur. Het is gemaakt van geperste glasvezels welke het behang stevig maken en je er een speciale structuur aan kan geven. De toplaag bestaat uit vinyl of papier die voorbedrukt kan zijn met een motief of structuur die past bij jouw interieur.
-Vliesbehang bestaat uit papier of vinyl met een polyester vlies als rug.
Vliesbehang, ook wel snelbehang genoemd, is een behang met een papieren of vinyl toplaag.De rug van het behang is van "vlies". Het draagt ook de naam snelbehang omdat het op een muur kan worden aangebracht zonder dat het moet ingelijmd worden of zonder enige wachttijd.
Perfax lijmkwast wordt gebruikt voor het simpel aanbrengen van behanglijm. Stevige kunstharen zorgen voor een mooie gelijkmatige verdeling van de lijm.
Vergeet de lijmresten niet
,,Als je dit niet verwijdert, heb je geen goede onderlaag voor je nieuwe behang of verf. Helemaal als je wilt gaan schilderen is het belangrijk, omdat verf niet hecht op de resten van behanglijm.”
Aanmaken van het plaksel
Strooi in één keer de volledige inhoud van het pakje onder krachtig en voortdurend roeren in koud leidingwater (zie tabel) en blijf doorroeren tot het mengsel glad is (na +/- 25 seconden). Gebruik voor het aanmaken en krachtig mengen van het behangplaksel bij voorkeur de Perfax Roerspaan.
Behanglijm bewaren
Behanglijm kun je wel een jaar bewaren, het mag alleen niet bevriezen. Als het stinkt weggooien. Poederlijm die niet aangemaakt is is onbeperkt hodubaar als het niet vochtig wordt.
Behangplaksel (de gewone soorten althans) bestaat grotendeels uit cellulose, en dus m.i. onschadelijk voor het milieu. Je kunt dat sterk verdunnen met water, goed roeren en dan door de WC spoelen. Je kunt de plaksel overigens nog enkele weken bewaren, mits goed afgesloten. Daarna gaat het vaak schimmelen.
Verdeel de lijm hierbij iets breder dan de totale breedte van de baan. Let op dat je de behanglijm egaal en voldoende dik op de muur smeert. Pas hierbij op dat je het er niet te dik op smeert. Je hebt dan de kans dat het behang te nat wordt en gaat bobbelen.