De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
Hoe gebruik je glasband? Glasband is eenvoudig aan te brengen. Let er wel op dat je het glasband rondom de gehele sponning en op alle glaslatten aanbrengt, telkens op zo'n 4 a 5 millimeter van de rand. Dat maakt het makkelijker om daarna het geheel professioneel en strak af te kitten.
Glasblokjes plaatsen we bij vast glas op de onderdorpel nabij de hoeken van de ruit, met een minimum afstand van 50 mm uit de hoek. Dat geldt ook voor glas in klepramen en valramen en dergelijke, die aan de boven- of de onderzijde scharnieren.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.
Glasband om het glas te beschermen
Dit glasband is verkrijgbaar in diktes van 2, 3 of 4 millimeter. In de breedte van het glasband heb je de keuze tussen 6 of 9 millimeter. Dit is weer afhankelijk hoe breed de glaslatten zijn en de ruimte die beschikbaar is in het kozijn.
Glasband is een schuimband die veelal gebruikt wordt voor afdichtingen waarbij contact is met glas. Glasband wordt dus bijvoorbeeld gebruikt bij het monteren van ruiten. Dit kunnen ramen zijn, maar ook lichtkoepels en andere glazen objecten.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Glasblokjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat je ruit niet direct op het kozijn geplaatst wordt maar dat er een ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn. Hierdoor kan het kozijn ventileren en kan vocht weglopen.
Hoe groot is de kans op een thermische breuk? Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kas op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond).
Besparing door dubbel glas
Je huis isoleren met dubbel glas bespaart veel op je energierekening. Vooral met HR++ en HR+++ kan de besparing hoog oplopen. De besparing HR++ glas is per m2 glas zo'n 24 m3 gas op je stookkosten. Dat komt neer op € 12 per m2 glas ten opzichte van enkel glas.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Met de Bison Beglazingskit of de Bison Super Sealer Construction heb je de juiste kit, die goed hecht op glas en weer-en UV bestendig is en overschilderbaar is in de kleur van jouw kozijn. Bij gebruik van de verkeerde kit kan dit na een jaar al zichtbaar worden door verkleuring en/of scheuren.
Het glas in ovendeuren is gemaakt van gehard veiligheidsglas (Safety glass). Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS).
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Het kan enkele minuten tot zelfs enkele uren duren vooraleer de geharde kern van het glas de buitenzijde doorbreekt en de ruit dus plots ontploft. Wat ook vaak voorkomt is dat de buitenzijde maar lichtjes beschadigd wordt en dat na verloop van tijd microscopisch kleine scheurtjes toch tot bij de kern doorscheuren.
Tip: Houd een glasplaat nooit losjes vast, maar klem hem stevig in je gehandschoende handen. Plak de glasband (verkrijgbaar bij de glashandel) aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Leg in de sponning, dicht bij de hoeken, twee kunststof blokjes waar de ruit op komt te staan.
De glaszetter kosten per uur liggen rond de 35 euro tot 45 euro. U kunt een glaszetter ook per vierkante meter geplaatst glas betalen. Rekent u dan op een investering van 40 euro tot 70 euro per vierkante meter.
Horizontaal inmeten
Je meet bovenin, in het midden en aan de onderkant van het te vervangen kozijn. De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
Hoe dikker het glas is, hoe sterker. Met dikker glas kun je dus grotere oppervlakten vullen. Bij oppervlakten van meer dan 10m2 moet je dubbel glas met een minimale dikte van 30 mm gebruiken. Gaat het om oppervlakten van minder dan 3 m2 dan heb je niet meer dan 24 mm dik dubbel glas nodig.
Bij een gezaagde sponning kan je de dikte van de glaslat wel op een 9 à 10mm houden, en dat is ruim voldoende dik voor gebruik als glaslat bij een serre. Het heeft altijd de voorkeur om een glaslat langs binnen te plaatsen, je ramen varen er wel bij.