Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet bewerkte vleeswaren als ham en bacon als kankerverwekkend. Wanneer dagelijks 50 gram bacon, iets minder dan twee plakken, worden gegeten, stijgt de kans op darmkanker met 18%, aldus onderzoekers.
Spek kan zeer veel calorieën bevatten en teveel calorieën betekent niet of minder afvallen. Bovendien is het altijd leuk om een grotere portie spek te kunnen eten voor eenzelfde hoeveelheid calorieën.
Veel mensen denken dat 'Bacon' de Engelse benaming is van ontbijtspek – maar dat klopt niet. Bacon komt namelijk niet van de buik, maar wordt gemaakt van de varkensfilet. Bacon is dus iets magerder dan ontbijtspek.
Mager varkensvlees
Spek en ribben zijn inderdaad erg vet, maar een varkenshaasje of mignonnette zijn juist erg mager. Wie verstandig kiest kan dus zeker ook eens varken op het menu zetten. Ook varkensvlees is een goede bron van eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals zink.
Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Aankomend jaar zullen we bij de slager of supermarkt meer moeten betalen voor varkensvlees. Dat komt door de Afrikaanse varkenspest die vooral in Azië dood en verderf zaait. "Als de honger vanuit China op gang komt, dan wordt het vlees hier ook duurder."
Het spek wordt daarna gedroogd en gerookt en is dan klaar voor consumptie. Door het roken van het buikspek op eiken- en beukenhout krijgt dit spek de karakteristieke rooksmaak die zo geliefd is. Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Spek wordt meestal gemaakt van de rug of de buik van het varken. Spek dat van de rug komt heeft veel vet en heeft daarom extra veel smaak. Buikspek heeft juist weer wat meer vlees en wat minder vet. Het pekelen en het roken van spek geeft het vlees een unieke smaak én zorgt ervoor dat het langer houdbaar is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Beschrijving. Spekreepjes zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste spek soort.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.
Er gezond is dat niet. Salami valt uiteraard onder de categorie van bewerkt vlees, wat in verschillende studies in verband wordt gebracht met een aanzienlijk verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals darmkanker. Salami is ook calorie- en energierijk vanwege het hoge vetgehalte.
Er zitten 69 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) ontbijtspek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ontbijtspek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed. Fricandeau en rosbief zijn minder lang houdbaar, zo'n 2 dagen na openen.
Pancetta. Vergelijkbaar met ontbijtspek, met dit verschil dat pancetta wordt gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. Pancetta kan zowel gerookt als ongerookt zijn. Bij pancetta wordt vaak het vlees van de rib in het buikvet gerold, zodat de kern magerder is.
Rekening houdend met de milieu-impact van de verschillende soorten vlees, is gevogelte de beste keuze. Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact, want de veeteelt stoot veel broeikasgassen uit: slecht voor de opwarming van de aarde.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Spekjes worden gemaakt van de grondstoffen suiker, glucose (dat is een soort stroop), gelatine, water, lucht, kleurstoffen en smaakstoffen.
Koolhydraten blijken bij grotere hoeveelheden schadelijker voor de gezondheid dan vetten. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar de invloed van koolhydraat- en vetinname op hart- en vaatziekten.