1. De nummer één met de grootste hersenen is de potvis. Die zijn zo groot als een voetbal en wegen meer dan acht kilo! Het gehoorcentrum in het brein van een potvis is megagroot.
Althans, in verhouding tot je lichaamsgewicht dan. Grotere dieren hebben grotere hersenen nodig om hun enorme lijf aan te sturen. De grootste hersenen ter wereld zijn daarom niet die van de mens, maar van de loodzware potvis.
Walvisachtigen hebben joekels van hersenen en dat hangt samen met hun sociale gedrag. Walvissen en dolfijnen hebben in de oceanen samenlevingen ontwikkeld die in complexiteit niet onderdoen voor die van de mens.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
De hersenen zijn in vele opzichten fascinerend. Dankzij zijn 7,8 kilo zware brein kan de potvis zich oriënteren in het duister op 3000 meter diepte, en de olifant kan zichzelf herkennen in een spiegel.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
1. De nummer één met de grootste hersenen is de potvis. Die zijn zo groot als een voetbal en wegen meer dan acht kilo! Het gehoorcentrum in het brein van een potvis is megagroot.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Kunnen ze denken? Of al deze dieren kunnen denken, is moeilijker te beantwoorden, zelfs bij zoogdieren. “Als je “denken” echter definieert als “abstract redeneren en bewustzijn”, dan is het antwoord voor de ongewervelde dieren: neen.”
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Een koe of paard is immers niet intelligenter dan een resusaap, terwijl ze wel grotere hersenen hebben. Van groter belang lijkt de verhouding tussen het volume van de hersenen en dat van het lichaam.
Bij de kleinste wespen bleken de hersenen namelijk kleiner dan het minimum nodig voor intelligent gedrag. Toch vertonen de wespen intelligent gedrag. Dat is een unieke observatie, denken de onderzoekers.
Je hersenen wegen ongeveer 1,5 kilogram. Je huid weegt ongeveer twee keer zoveel als je hersenen. Je hersenen bestaan voor 75% uit water. Je hersenen bestaan uit tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen).
Zo zijn er dieren die nog veel meer neuronen hebben dan wij. Olifanten beschikken bijvoorbeeld over 257 miljard hersencellen in hun brein. Dat heeft vooral te maken met de grootte van hun brein. De hersenen van een Afrikaanse olifant wegen gemiddeld 4,5 kilo.
Met een massa van 5 kg zijn de hersenen van olifanten groter dan die van elk ander landdier. De hersenen van de grootste walvissen zijn nauwelijks twee keer zwaarder dan die van olifanten, hoewel hun lichaamsmassa 20 keer hoger kan liggen.
Brein. In koeien huist een brein met bijna net zoveel kronkels en verbindingen als het onze. Een brein dat in verhouding groter is dan dat van een kat of een hond.
De poelslak (Lymnaea stagnalis) bleek zo'n tien procent van zijn tijd slapend door te brengen. Opvallend genoeg slaapt het dier niet op vaste tijden. Slaap is nodig om informatie te kunnen verwerken. Slakken hebben daar niet zo'n behoefte aan en zouden daarom onregelmatig slapen.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.
We kunnen het er lang of kort over hebben, maar de walvis heeft toch echt de aller langste piemel van de wereld. De olifant is de winnaar op het land, maar met een 3,5 meter wint de blauwe vinvis. Het klinkt als een zware sjouw, zo'n gigantisch apparaat meezeulen. Het voordeel is wel dat de piemel erg dun is.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.