Die lage temperaturen lijken misschien nu heel voordelig, maar je verwarming helemaal uitzetten, is geen goed idee. Het advies is om de verwarming niet onder de 15 graden te zetten, om vocht en schimmels te voorkomen. Ook kunnen lagere temperaturen dan dit gevaarlijk zijn voor mensen met bijvoorbeeld een zwak hart.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden.
Verwarming aan
Maar als u de deur uit bent of wilt gaan slapen zet u de verwarming waarschijnlijk een stuk lager of helemaal uit. Toch kunt u dat laatste beter niet doen. Milieu Centraal raadt een gemiddelde temperatuur aan van 17 graden, maar adviseert de thermostaat zeker niet lager te zetten dan 15 graden.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Een te koude temperatuur in huis kan ongezond zijn, vooral als het gedurende lange perioden aanhoudt. Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden Celsius als ongezond beschouwd voor de meeste mensen.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
Verwarming niet te laag – minimaal 15 graden
Het RIVM adviseert om het, ook 's nachts, niet kouder te laten worden dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
Impact op gezondheid
Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
De beste temperatuur voor je woonkamer
De meeste mensen vinden dat de ideale temperatuur in de leefruimte tussen de 19 en de 21 graden ligt. Voor anderen geldt 'hoe warmer hoe beter', maar hou in gedachten dat elke graad meer zich ook op je factuur laat zien. Tip: verwarm je woonkamer met designradiatoren.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Het maakt geen verschil of je nou wel of niet de verwarming 's nachts lager zet, als het buiten kouder is, gaat er altijd wat warmte naar buiten. Laat je de verwarming aan staan? Dan is dit zelfs erger! Wanneer het warmer in huis is zal er in verhouding meer warmte verloren gaan dan wanneer het kouder is.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Daarnaast is het zelfs gezond om je lichaam aan 17 graden te laten wennen. Bij die temperatuur worden onze bruine vetcellen geactiveerd.Die zorgen ervoor dat het lichaam zich warm houdt en ze kunnen het tot 3 graden warmer maken dan het daadwerkelijk is.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn.
Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van vocht in huis zodat je het in een vroeg stadium kunt herkennen: Vochtplekken op de muur of het plafond. Condens op ramen en andere koudere oppervlakten. Een muffe en bedompte geur.
Het beste is om de temperatuur overdag niet onder de 18 graden te laten komen.'s Nachts is het verstandig de temperatuur niet onder de 15 graden te laten zakken, want beneden deze temperatuur ontstaat condensatie, wat dus weer voor schimmels kan zorgen.
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.
14 of 15 graden is prima voor s 'nachts. Houd je deze temperatuur aan, dan bespaar je daarmee ook al snel 80 euro per jaar. Heb je vloerverwarming, dan wordt geadviseerd om het huis juist niet te veel af te laten koelen. Je gebruikt veel gas of elektriciteit om de vloer weer warm te krijgen.
Ja, 12 graden is over het algemeen te koud in huis. Een temperatuur van 12 graden Celsius wordt als vrij koud beschouwd en kan oncomfortabel zijn voor de meeste mensen.
Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.