Om toegelaten te worden tot de studie Econometrie dien je over een vwo-diploma te beschikken. Wiskunde B is verplicht. Van alle profielen sluiten Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid het best aan.
Economie is geen verplicht vak voor toelating tot deze bacheloropleiding. Als je alleen wiskunde A in je profiel hebt moet je alsnog examen doen in wiskunde B. Dit kan met een vwo staatsexamen wiskunde B of vwo wiskunde B-certificaat van het CCVX.
Econometrie is beperkt populair, omdat er weinig grote voorbeelden zijn - Jan Tinbergen is de enige grote naam die opduikt - en omdat econometrie te boek staat als een moeilijke studie. Het is een bètastudie, met veel wiskunde. Dat moet je maar aankunnen, of zin in hebben.
De universitaire bachelorstudie Econometrie en Operationele Research is gericht op de studie van econometrische en besliskundige technieken. Wiskunde (kansberekening en statistiek), economie en informatica (programmeren) spelen een belangrijke rol.
Om aan de slag te kunnen als Econometrist kan het beste de WO opleiding Econometrie gevolgd worden. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet de Econometrist wel wiskunde B op de middelbare school gevolgd hebben. Binnen de opleiding Econometrie kunnen verschillende subspecialisaties gekozen worden.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
De studie is dus een combinatie van wiskunde en economie. Behalve macro-economie en informatica krijg je vakken als kansrekening, statistiek, algebra en tijdreeksanalyse. Je leert vanaf je eerste jaar omgaan met wiskundige software: programmeren is een belangrijk onderdeel van je studie.
Econometrie is een tak van de economische wetenschap ontstaan in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw. Het is een tak van de economische wetenschap die wiskundige en statistische technieken gebruikt om economische voorspellingen te doen en optimaliseringsproblemen op te lossen.
Veel econometristen vind een baan bij ministeries, De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau, Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau.
Er zijn elk jaar maar weinig mensen die aan de studie beginnen en het duurt studenten gemiddeld wel 7 jaar om af te studeren. Het is dus wel belangrijk dat je heel gemotiveerd bent voordat je aan econometrie zou beginnen.
Bijvoorbeeld als data analist, marktonderzoeker, actuaris en beleidsmedewerker. Na je studie econometrie kun je bijvoorbeeld gaan werken bij grote financiële bedrijven (zoals banken en verzekeraars), consultants of bij de rijksoverheid.
Onlangs is besloten dat de numerus fixus voor Rechten wordt afgeschaft. Dit betekent dat de decentrale selectie voor de studie Rechten in Groningen komt te vervallen.
Informatiekunde: automatisch informatie verwerken
Bij de opleiding Informatiekunde leer je hoe je informatie verzamelt en analyseert, hoe je kennis representeert en tekst interpreteert. Niet met de hand natuurlijk -- alles met behulp van computers en slimme software, die je ook zelf leert ontwikkelen.
Je krijgt financiële vakken zoals loon- en inkomstenbelasting en (internationaal) belastingrecht, maar ook andere juridische vakgebieden, zoals Privaat-, Bestuurs- en Staatsrecht. Dit maakt je als fiscaal jurist breed inzetbaar binnen een actueel en uitdagend vakgebied.
Econometrie is een onderdeel van de economische wetenschappen, waarbij men economische verschijnselen in getallen probeert uit te drukken. Met behulp van onder meer wiskundige berekeningen, kansberekening en statistiek proberen econometristen patronen te ontdekken.
Met de studies accountancy en econometrie heb je de beste carrièrevooruitzichten, blijkt uit onderzoek van het UWV naar de arbeidspositie van universitair geschoolden. Een minder zekere toekomst hebben studenten archeologie en letterkunde.
Cashen met geneeskunde
De studie voert net als vorig jaar opnieuw de ranglijst 'hoogste maandsalaris' aan, ruim boven geneeskunde. Een gemiddelde tandarts, die overigens vaak als zzp'er werkt, strijkt maandelijks bijna 5500 euro op, bruto.
De hogeschool of universiteit maakt op basis van de selectieprocedure een ranglijst van iedereen die zich heeft aangemeld. Denkt de onderwijsinstelling dat je goed bij de opleiding past? Dan krijg je een rangnummer hoog op de lijst. Hoe minder goed je bij de opleiding past, hoe lager je op de lijst komt te staan.
U mag zich maximaal 3 keer aanmelden voor een bepaalde fixusopleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat u zich voor de opleiding psychologie (een fixusopleiding) over alle jaren en over alle instellingen maximaal 3 keer mag aanmelden.
Je mag dus 3 keer meedoen aan de selectie voor bijvoorbeeld Geneeskunde, daarnaast ook 3 keer voor Tandheelkunde, 3 keer voor Fysiotherapie enz. Dit is het landelijk maximum. Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen hoeveel van die 3 selectiepogingen je bij hen mag doen.
De hbo bachelorstudie Bedrijfswiskunde is gericht op het oplossen van praktische problemen in het bedrijfsleven. Dit doe je met wiskundige modellen en met kennis van informatica, besliskunde, logistiek, informatievoorziening en kwaliteitscontrole.