De 9 meest voorkomende rechtsvormen zijn: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, commanditaire vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging, stichting en coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij.
U hebt de keuze uit de volgende ondernemingsvormen: Besloten Vennootschap, Eenmanszaak, Vennootschap Onder Firma, Naamloze Vennootschap, Commanditaire Vennootschap, Maatschap, Stichting, Vereniging en Coöperatie.
Hoewel de termen 'zzp' en 'freelance' vaak worden gebruikt is het belangrijk om te weten dat dit geen rechtsvormen zijn. Freelancers en zzp'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) vallen onder de vorm eenmanszaak, tenzij je iets anders regelt. Je legt je rechtsvormen vast bij de KvK tijdens je inschrijving.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:
Eenmanszaak: in een eenmanszaak is één persoon verantwoordelijk voor de onderneming. Je kunt wel personeel inhuren, maar je blijft persoonlijk verantwoordelijk voor alles, ook financieel, wat in je onderneming gebeurt. Vennootschap onder firma (vof)
Wat is een vof? Een vof is een rechtsvorm waarin meerdere zakenpartners samen verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering van een onderneming. De samenwerkende eigenaren heten vennoten.
De stichting is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders meestal niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Anders dan de vereniging, heeft een stichting geen leden.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn: eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap en commanditaire vennootschap.
Wanneer een bedrijf geen rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een eenmanszaak of een vennootschap onder firma) ben jij als eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Wanneer een bedrijf wel rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een BV of een NV) ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden.
Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. U kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten.
Natuurlijk persoon: de eenmanszaak en de vennootschap onder firma (vof) zijn rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de eigenaar/eigenaren (hoofdelijk) aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming.
Een eenmanszaak is in bezit van een natuurlijk persoon. Er is geen scheiding tussen privé- en bedrijfsvermogen. Een vof of maatschap bestaat meestal ook uit natuurlijke personen. Bij een eenmanszaak of vennootschap zijn de personen zelf privé aansprakelijk voor het handelen.
Een eenmanszaak is bij een lagere winst vaak het voordeligste, maar door fiscale wijzigingen zal dit steeds minder vaak het geval zijn. Daarnaast biedt een bv een betere bescherming bij aansprakelijkheid en kan hiermee privé en zakelijk vermogen beter gescheiden gehouden worden.
Het Nederlandse rechtssysteem kent verschillende rechtsvormen waarin een onderneming gedreven kan worden, te weten: – eenmanszaak; – vennootschap onder firma; – maatschap; – commanditaire vennootschap; – besloten vennootschap; – naamloze vennootschap; – stichting; – vereniging; – coöperatie; en – onderlinge ...
Eenmanszaak of zzp: ze zijn niet hetzelfde. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Je bent zzp'er of freelancer als je als eenpitter voor verschillende opdrachtgevers werkt zonder dat je in loondienst bent. Als zzp'er en freelancer moet je je inschrijven bij de KVK.
Een stichting is een rechtspersoon die wordt opgericht met een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld het bevorderen van cultuur, het beschermen van dieren of het steunen van goede doelen. Een stichting heeft geen leden of aandeelhouders, maar wel een bestuur dat de stichting vertegenwoordigt.
Hoewel de eenmanszaak en de vof op elkaar lijken, is er een groot verschil tussen de twee rechtsvormen. In een vof kunt u makkelijker samenwerken: u deelt samen de winst, maar ook het verlies van uw vof.De vof heeft meerdere eigenaren.
Verschil tussen vof en eenmanszaak
Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak. Toch zijn er wel belangrijk verschillen. Een eenmanszaak heeft bijvoorbeeld slechts één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren.
Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit betekent dat de eigenaar met zowel het vermogen dat hij heeft ingebracht als met zijn privé vermogen aansprakelijk is.
Een persoon die voor eigen rekening of risico arbeid verricht in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer) of als directeur-grootaandeelhouder (dga), geen personeel in dienst heeft en vooral eigen arbeid of diensten aanbiedt. Overige zelfstandigen worden ook tot de zzp-eigen arbeid gerekend.
Een van de bekendste voordelen van de eenmanszaak is dat de oprichting heel gemakkelijk gaat. Je hebt bijvoorbeeld geen notaris nodig. Een ander voordeel van de eenmanszaak is dat de kosten laag zijn, je betaalt alleen iets meer dan € 50 aan inschrijfkosten bij de KVK.