De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Nee, ook voor mensen is de paardenbloem niet giftig. De plant is op zich héél licht giftig en bij 'veel te veel' kan het problemen veroorzaken, maar dan moet je er wel heel veel van eten.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken. Deze thee is ook een goede voorjaarsreiniger en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Magische werking van Paardenbloem Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Honden eten waarschijnlijk paardenbloemen om dezelfde redenen dat ze gras eten; het bevordert de spijsvertering en is een natuurlijke bezigheid voor hen. Voor sommige honden is het waarschijnlijk gewoon een plezierige gewoonte.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
Paardenbloem smaak
De jonge blaadjes zijn mals en minder bitter dan de volgroeide bladeren. De paardenbloem(blaadjes) kun je zo gebruiken: Jonge paardenbloemblaadjes zijn lekker in een salade, bijvoorbeeld met spekjes en een mosterdvinaigrette. Of met fijngesneden appel en wortel.
Paardenbloemen thee:
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee! Veel kun je doen met de paardenbloem, echt het onderzoeken waard!
Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing. De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.
Als je deze thee zelf wilt maken, moet je met een paar zaken rekening houden: Pluk de paardenbloemen in april of begin mei. Dan is het blad nog jong en heeft het een lekkere nootachtige smaak. (Een beetje als rucola)
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
De wortels en bladeren hebben door de aanwezige bitterstoffen een eetlustopwekkende werking. De melk van de plant kan gebruikt worden tegen puistjes door ze rechtstreeks aan te brengen. Het sap van de bloem zou helpen tegen wratten.
dandelion {znw.}
Zo iets zie je ook bij paardebloemen. De knalgele weilanden in de volle meizon zijn tegen de avond gewoon groen: de paardebloemen zijn dicht. Zij openen en sluiten zich dagelijks tot de hoofdjes zijn uitgebloeid. Dan blijven ze definitief dicht, zodat het zaad kan rijpen tussen de toegeknepen omwindselblaadjes.
Boterbloemen doen iedereen denken aan boter, maar deze bloemen smaken helemaal niet lekker. Het is trouwens niet gezond om ze op te eten want ze zijn giftig! Doordat ze een vreemde smaak hebben, laten de dieren ze algauw staan. Als de bloemen gedroogd zijn en zich in hooi bevinden, zijn ze niet meer schadelijk.
De paardenbloem werkt stimulerend op de lever, de gal, de nieren en de blaas. Stimulerend ook op de spijsvertering en de stofwisseling. En is algeheel versterkend en opbouwend. Paardenbloem kan je ook in de winter enorm helpen omdat het je afweer versterkt en omdat hij veel mineraalstoffen en vitaminen bevat.
Hongerige vlinders en bijen
En dan hebben ze honger! Het moeilijk om voedsel te vinden, en paardenbloemen bieden uitkomst; ze geven nectar en ook stuifmeel. Deze bevatten eiwitten die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven.
Het zetten van de thee
Laat dit een vijf tot tien minuten trekken op een warmhoudplaatje, zodat het hete water goed de positieve werking van de paardenbloemwortel opneemt. Schenk daarna de thee uit door deze te filteren in kopjes. Zodoende kun je genieten van een heerlijke kop thee en werk je aan je gezondheid.
Pluk de benodigde bloemen in het veld, en laat ze bij thuiskomst een middagje in de felle zon drogen. Spreid ze hiervoor zo veel mogelijk uit, want als ze te dicht op elkaar zitten (te vochtig zijn), gaan de bloemen dicht.
Paardenbloem is één van de beste kruiden voor de gezondheid van de lever.
Paardenbloem thee is ontzettend verrassend, het is supergezond en helpt bij het detoxen. Ook kan het pijnstillend werken bij aandoeningen als reuma, atrose en fibromyalgie.