De museums rond het slagveld van Waterloo zijn het hele jaar door geopend. De gedenkstenen en het slagveld zelf kan je vrij bezoeken.
2. Het Panorama : ontdek het gigantische doek van het Panorama, 110 meter lang en 12 meter hoog! 3. De Leeuw van Waterloo : beklim de 226 treden en geniet van het uitzonderlijk uitzicht op het slagveld.
De diameter van deze heuvel is 160 meter en de omtrek aan de voet is 500 meter. Op de top daarvan werd een 28 ton zware leeuw uit gietijzer geplaatst op een sokkel van 4,5 meter. De leeuw zelf is een ontwerp van de Mechelse beeldhouwer Jean-Louis van Geel.
De Slag bij Waterloo maakte onderdeel uit van de Zevende Coalitieoorlog (februari tot juni 1815), ook wel bekend als de Honderd Dagen.
De Pruisen noemden de slag lange tijd “La Belle Alliance” naar de herberg waar Napoleon tijdens de slag zijn hoofdkwartier had. Wellington vond dat de slag niet genoemd moest worden naar het hoofdkwartier van de verliezer. Hij schreef “Waterloo” boven zijn overwinningsbericht.
Bij Quatre Bras en Waterloo vochten ongeveer 18.500 Nederlanders. De verliescijfers zijn niet precies vast te stellen. Geschat wordt dat er 670 doden en ruim 2100 gewonden vielen, waarbij we moeten bedenken dat het ene bataljon veel zwaardere verliezen had dan het andere.
Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een coalitie van enerzijds Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van Wellington en anderzijds een Pruisisch leger onder commando van maarschalk von Blücher.
Waterloo = Zijn waterloo vinden. Een definitieve nederlaag lijden. Op 18 juni 1815 werd Napoleon door de Engelsen en Pruisen verpletterend verslagen bij waterloo, een stadje in Belgisch Brabant, ten zuiden van Brussel.
Napoleon heeft een aantal universele regels en wetten ingevoerd, de 'code Napoleon'. Een ervan was de invoering van de Burgerlijke Stand. Ook schafte hij oude lokale maten af en introduceerde standaard maten en gewichten, zoals de kilo, de meter en de liter.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat. De klant kan zijn doelwit op voorhand aan de hand van foto's uitkiezen.
Leeuwen zien er altijd heel lui uit. Ze rusten soms wel 20 uur op een dag. Toch is dat rusten heel belangrijk voor de leeuwen.
Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kg vlees nodig. Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
De museums rond het slagveld van Waterloo zijn het hele jaar door geopend. De gedenkstenen en het slagveld zelf kan je vrij bezoeken.
De Leeuw van Waterloo werd gebouwd tussen 1823 en 1826. Op de top werd, op een sokkel, een gietijzeren beeld van een leeuw geplaatst. Deze leeuw steunt met zijn rechterpoot op een wereldbol waarmee uitgestraald wordt dat na de Slag bij Waterloo een periode van rust aanbrak.
De Slag bij Waterloo is een van de bekendste veldslagen uit de geschiedenis. De slag vond plaats bij het dorpje Waterloo (even ten zuiden van Brussel) op 18 juni 1815 tussen het leger van de Franse dictator Napoleon en dat van de geallieerden (Engeland, Pruisen en andere Duitse staten en Nederland).
In 1815 wordt de Franse keizer Napoleon definitief verslagen in de slag bij Waterloo. Zijn leger verliest de slag van Engelse, Pruisische en Nederlandse legers onder leiding van de hertog van Wellington.
De andere landen maken hun legers weer klaar om Napoleon aan te vallen. Bij Waterloo, dat nu in België ligt, komt het op 18 juni 1815 tot een grote veldslag. Napoleons leger wordt voorgoed verslagen door Britse, Nederlandse en Pruisische soldaten.
Straf Napoleon kon precedent scheppen
De coalitie liet Napoleon niet executeren, maar verbande hem naar het Italiaanse eiland Elba. Volgens de Europese vorsten kon een executie een ongunstig precedent scheppen. Net als Napoleon zouden zij zelf namelijk ook wel eens als verliezer uit een oorlog kunnen komen.
Napoleon vlucht naar Parijs, maar moet in 1814 afstand doen van zijn macht. Verschillende legers staan dan namelijk al op de stoep. Hij wordt verbannen naar het eiland Elba in Italië, en Frankrijk krijgt weer een koning (Lodewijk VXIII).
Vandaag dragen wereldwijd ongeveer 40 dorpen en steden de naam Waterloo, van Australië over Canada tot Sierra Leone. Het zegt iets over het aura van de slag in de Angelsaksische wereld. De leeuw staat waar hij staat omdat de prins van Oranje daar aan zijn schouder gewond raakte.
Voor heel veel Fransen is hij nog steeds een grote held. Napoleon werd bij Waterloo (in 1815) voorgoed verslagen. Hij werd gevangen genomen en naar een ver eiland gebracht. Op dat eiland zat hij gevangen.
Via de persoonsgegevens die landelijk werden verzameld, had hij zijn mannen voor het uitkiezen. Hij wel. De burger niet. De dienstplicht was echter niet persoonlijk, maar verliep via inloting.