1. Oostenrijk: prima weer voor een actieve vakantie. Houd je niet van hele warme vakantielanden, dan scheelt het natuurlijk al als je in het voor- of najaar op vakantie kunt. Maar als je gebonden bent aan de zomervakantie, dan is het geen aanrader om naar bloedhete landen als Kroatië, Griekenland of Turkije te gaan.
In Schotland en Ierland is het een stuk minder warm. Hier liggen de maxima dagelijks tussen 14 en 18 graden.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Costa Blanca Gezondste Klimaat van Europa
De zon schijnt 300 dagen per jaar. De lucht is gezond en er is een lage luchtvochtigheid, waardoor het ideaal is voor mensen met astma, reuma en andere gezondheidsproblemen. Ook de gezondheidszorg in Spanje is goed ontwikkeld: Nummer 8 van de wereld!.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Yuma: de stad waar (bijna) altijd de zon schijnt
Je vindt de stad in Arizona, Amerika. Volgens het wereldrecordboek schijnt in Yuma maar liefst 339(!) dagen de zon. Oftewel, er zijn maar 26 dagen per jaar wanneer de zon er niet schijnt.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Nuuk, Groenland
Met 17.000 inwoners is het één van de kleinste hoofdsteden ter wereld, en met een gemiddelde zomertemperatuur van 11 graden ook één van de koudste. Nuuk is het vertrekpunt van vele unieke outdooractiviteiten die je tot laat in de avond kunt plannen, want in de zomer blijft het lang licht.
1. Oostenrijk: prima weer voor een actieve vakantie. Houd je niet van hele warme vakantielanden, dan scheelt het natuurlijk al als je in het voor- of najaar op vakantie kunt. Maar als je gebonden bent aan de zomervakantie, dan is het geen aanrader om naar bloedhete landen als Kroatië, Griekenland of Turkije te gaan.
Vakantie Corsica
aantal uren dat de zon gemiddeld per dag schijnt is hier in juli twee keer zoveel als in Nederland. En ook al is het hartje zomer, de temperatuur is gemiddeld 25 graden.
In Europa is het zeewater op de meeste plekken boven de 20 graden, maar de warmte verschilt wel per plek. Bijvoorbeeld in Portugal (21 graden), Mallorca en Ibiza (25 à 26 graden), de meeste Griekse eilanden (24 à 26 graden) en Cyprus (27 graden).
Hoewel velen bij Spanje denken aan warm zomers weer, gaat dat niet altijd op. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm tot zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen (erg) winters zijn.
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt.
De kortste dag van het jaar (de winterzonnewende) is ongeveer 21 december. Dit houdt in dat in Reykjavík de zon rond 11.30 uur opkomt en rond 15.30 uur weer ondergaat. En naarmate je verder naar het noorden van IJsland gaat, wordt deze dag zelfs nog korter.
Als je El Azizia niet meerekent, dan is Death Valley in Californië de warmste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. Om precies te zijn gebeurde dat in een plaatsje met de toepasselijke naam Furnace Creek.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Het 'sneller' ervaren van kou is een veel voorkomend verschijnsel bij ouderen. In de wetenschappelijke literatuur is hier nog weinig over te vinden. Toch blijkt uit meerdere onderzoeken dat er bepaalde factoren zijn die kunnen bijdragen aan deze koude-ervaring en dat sommige mensen het vaker koud hebben dan anderen.