Gewone frisdrank en light-frisdrank zijn even veilig. Sommige mensen zeggen dat light-frisdrank onveiliger is vanwege de zoetstoffen die erin zitten. Zoetstoffen zijn echter uitgebreid getest, vaak weer opnieuw omdat deze verhalen de ronde doen, en blijken keer op keer veilig.
De voedingsrichtlijn adviseert daarom om niet meer dan een halve liter light dranken per dag te drinken. Krijg je geen problemen met je gebit en lukt het je om een gezond eetpatroon vol te houden dan zou je dus in principe anderhalve liter cola light per dag kunnen drinken, mocht je dat willen.
De artificiële zoetstoffen (zoals aspartaam) vallen je systeem. Aspartaam prikkelt je smaakreceptoren, waardoor je lichaam weet dat het suikers aan het verwerken is. De Coca-Cola Light varianten kunnen, net zoals bij gewone cola, insuline opwekken waardoor je lichaam in een soort 'vetopslagmodus' komt te staan.
In light frisdrank zitten kunstmatige zoetstoffen. Bijvoorbeeld aspartaam, die naam heb je vast wel eens op een etiket zien staan. Kunstmatige zoetstoffen vergroten je behoefte aan zoet. Ze overbelasten en veranderen je smaakpapillen waardoor zoete producten steeds minder zoet gaan smaken.
De kunstmatige zoetstoffen in je frisdrank zorgen ervoor dat je smaakpapillen te druk zijn met het verwerken van deze stoffen, waardoor andere smaken minder goed worden verwerkt. Stop je met het drinken van suikervrije frisdrank, dan krijgen je smaakpapillen weer de kans om de smaken in je gerechten goed te verwerken.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Het kost je ongeveer 5 dagen echt afkicken! Koffie en thee drinken kan dan ondersteunend werken. Probeer niet tegelijkertijd ook af te vallen, afkicken van dit vergif is heftig genoeg!
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Door geen frisdrank meer te drinken krijg je veel minder suiker binnen en kun je dat dus voorkomen. Je voelt je fitter en helderder. Je hersenen kunnen beter functioneren zonder overdosis suiker, zoals je in het verband tussen voeding en dementie kunt lezen.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
In veel light-dranken is (een deel van) de suikers vervangen door zoetstoffen. Suiker levert energie en zoetstoffen niet of nauwelijks. Daarom krijg je met light-dranken vaak minder calorieën binnen dan met dranken met suikers. Door langere tijd meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, word je zwaarder.
Kunstmatige zoetstoffen
Hoewel light-frisdranken geen fructose bevatten, zijn ze rijk aan aspartaam en karamel kleurstoffen: "Beide verhogen de insulineresistentie en dit kan leiden tot een vervette lever," aldus Assy.
Nadelen van lightproducten
Een lightproduct met minder calorieën kan nog steeds veel calorieën bevatten. En verder weinig nuttige voedingsstoffen. De vergelijking met een ander product gaat soms niet goed of helemaal niet op. Want de productsamenstelling van de lightvariant is wezenlijk anders.
Coca‑Cola zero sugar komt qua smaak dicht bij de smaak van de klassieke Coca‑Cola, alleen bevat het 0% suiker. Coca‑Cola light heeft een eigen smaak, maar bevat wel dezelfde zoetstoffen als Coca‑Cola zero sugar- namelijk een mix van aspartaam en acesulfaam-K. Beide dranken zijn daarom calorievrij.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Coca-Cola light bevat geen suiker. Een glas van 250 ml bevat minder dan 1 calorie. In plaats van suiker gebruiken we een mix van zoetstoffen. Coca-Cola zero sugar bevat geen suiker.
"De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet. Er ontstaat vetweefsel op je organen en lever. Vooral glucose en fructose zijn heel slecht. Zeker in een hoge frequentie is cola drinken niet goed", zegt Seidell.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
Na 20 minuten: Onze bloedsuikerspiegel schiet omhoog, dit zorgt voor extra insuline. Je lever speelt hierop in door alle suikers die het kan vinden om te zetten in vet. En op dat moment heeft het lichaam meer dan genoeg suikers. Na 40 minuten: De absorptie van cafeïne uit de cola is compleet.
Na een week lang cola drinken heb je ruim 5432 extra calorieën geconsumeerd. En dit kan direct leiden tot een gewichtstoename (diabetes) én een versneld verouderingsproces. De stoffen zorgen er namelijk voor dat de telomeren, de beschermende uiteinden van de chromosomen, aanzienlijk afbreken.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Een blikje cola bevat 139 calorieën. Als je dat iedere dag laat staan, scheelt het je 973 calorieën per week.
Het gebruik van grote hoeveelheden cafeïneproducten zoals koffie, thee, (pure) chocolade en cola kan leiden tot hoofdpijn. De hoeveelheid cafeïne in producten varieert: 80 tot 150 mg cafeïne in een kop koffie; 30 tot 40 mg cafeïne in een kop thee.