In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een klaplong. We noemen dit een spontane klaplong. Wel verhoogt een bepaalde lichaamsbouw de kans op een klaplong. Lange magere mensen (vooral jonge mannen) en mensen die roken hebben een grotere kans op een klaplong.
Als u zomaar vanzelf een klaplong krijgt, merkt u meestal dit: U voelt opeens een heftige, stekende pijn in de borst. De pijn wordt erger als u ademt. U krijgt het benauwd: u kunt moeilijk ademen.
De eerste twee weken mag u geen grote inspanning leveren. Door inspanning neemt de druk in de longen toe. Hierdoor wordt de kans groter dat de long opnieuw in elkaar zakt.
Het 'lek' in de vliezen herstelt meestal vanzelf. Als het lek niet vanzelf overgaat of om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar 'geplakt'. Dit gebeurt via de drain met behulp van steriele talkpoeder. Door dit talkpoeder plakken de longvliezen aan elkaar.
Een grote(re) klaplong behandelen we door het plaatsen van een buisje of slangetje (drain) in de ruimte tussen borstkas en long (pleuraholte). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze drain sluiten we aan op een vacuümsysteem (zuigsysteem) , om de lucht uit de pleuraholte te verwijderen.
Longkneuzing: bij een longkneuzing werkt de long minder goed door zwelling en vochtophoping in de longblaasjes. Met een operatie kan hier niet veel aan worden gedaan. Wel krijgt de patiënt pijnstilling en ademhalingsoefeningen van de fysiotherapeut.
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. Bij een klaplong die langzaam ontstaat, zijn de klachten vaak minder hevig. Als een groot gedeelte van de long is ingeklapt, dan zijn de klachten van kortademigheid en pijn op de borst vaak erger.
Longen. Pijn in de borst kunt u ook hebben bij een longontsteking, griep of bij een erge verkoudheid. Ademen en hoesten doen pijn. Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven.
Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders. Een slechter wordende conditie. Zwelling van je gezicht of nek, wanneer de lymfeklieren zijn aangetast door kankercellen. Hormonale of bloedstoornissen die worden veroorzaakt doordat tumorcellen bepaalde stoffen afgeven.
Meestal ontstaat een klaplong spontaan. Een klaplong komt het meest voor bij lange en magere mensen tussen 17 en 40 jaar, maar dit kan ook op latere leeftijd voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Roken verhoogt het risico op een klaplong. De arts stelt de diagnose pneumothorax.
Allerlei verschillende problemen met de longen kunnen ook pijn op de borst geven. Je kunt hierbij denken aan een klaplong, longontsteking of longemfyseem. Ook patiënten met COPD en astma hebben soms pijnklachten in de borststreek. De meeste longaandoeningen gaan gepaard met kortademigheid.
Als u een klaplong heeft gehad, krijgt u het dringende advies niet (meer) te roken. Ook mag u na een klaplong nooit meer duiken met perslucht.
Een klaplong is een longziekte waarbij je long voor een deel of helemaal is ingeklapt. Je kunt een klaplong krijgen door een verwonding. Een klaplong kan ook zonder aanleiding ontstaan. Je arts noemt een klaplong een pneumothorax.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Er doet een eenvoudige test de ronde die je elke ochtend zou kunnen doen om te zien of je besmet bent met het coronavirus: haal diep adem en houd het langer dan tien seconden vast. Als je dit met succes kan doen zonder ongemak of benauwdheid, zou het bewijzen dat je geen infectie hebt in je longen.
Indien men pijn ervaart bij het inademen, dient men altijd eerst en vooral uit te sluiten dat er geen ernstige aandoening aanwezig is. Verschillende ernstige aandoeningen die specifieke zorg vragen, kunnen namelijk oorzaak zijn van pijn bij diep inademen.
Bij een thoracoscopische ingreep worden speciale chirurgische instrumenten gebruikt om in de borstholte te kunnen opereren. Hiervoor worden ongeveer drie à vier incisies (sneden) gemaakt van zo'n 1,5 tot vijf centimeter. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer één tot drie uur.
Vliegen mag 2 weken nadat de long volledig ontplooid is. Gedurende 6weken geen zwaar huishoudelijk werk doen (bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen) en niet tillen. Niet te hard persen bij de toiletgang. Geen activiteiten ondernemen zoals (zwaar) sporten of een blaasinstrument bespelen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
In het ziekenhuis zal de patiënt vaak ademhalingsoefeningen krijgen van de fysiotherapeut. De pijnklachten zullen na 1-2 weken al wel afnemen, maar kunnen (zeker bij hoesten of lachen) soms tot 6-8 weken na het ongeval aanhouden.
Een hartkneuzing of contusio cordis is een ernstig letsel van de borstkas dat ontstaat na een hevige harde klap tegen de voorzijde van de borstkas. Het hart is gelegen midden achter het borstbeen en ligt vrij dicht tegen het borstbeen aan.
Als je long eenmaal ingeklapt is, kan het ademen erg moeilijk worden en kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid. Bij iedere klaplong kan er ook een zogenaamde spanningspneumothorax ontstaan. Dit is een ernstige complicatie waarbij er een soort ventielmechanisme ontstaan is.
Door kou, snijdende wind of mist kunnen de astmaklachten erger worden. Patiënten krijgen last van kortademigheid, hoesten of piepen op de borst. Ruim 1,6 miljoen Nederlanders heeft last van astma. Kou, mist en een allergie voor schimmels kunnen voor astmapatiënten extra klachten geven.