Klachten die ontstaan door een ontstoken slokdarm zijn bijvoorbeeld: Brandend maagzuur. Het opboeren van eten of drinken. Hierbij kan er zuur eten of drinken uit uw maag omhoog komen, wat pijnlijk kan zijn of een branderig gevoel kan geven in de keel.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Een slokdarmontsteking kan de volgende klachten geven: Slikklachten. Branderige of drukkende pijn achter het borstbeen of in de maagstreek.Pijn in de hals, rug of tussen de schouderbladen.
Een pijnlijk of vol gevoel achter het borstbeen
Een tumor in de slokdarm kan een pijnlijk of drukkend gevoel geven achter het borstbeen. Ook kan het soms pijnlijk zijn als voedsel langs de tumor naar beneden zakt.
Klachten (symptomen)
Het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken, soms in combinatie met pijn. Een beklemmend gevoel achter het borstbeen. Opgeven van (dik)slijm of een 'hapje eten'. Misselijkheid.
Hoe wordt de diagnose slokdarmkanker gesteld? De huisarts doet vaak eerst een bloedonderzoek. Slokdarmkanker kan zelf niet worden aangetoond in het bloed. Maar de arts kan wel met een algemeen bloedonderzoek kijken hoe je conditie is.
Symptomen van keelkanker
Let daarom op bij deze symptomen: keelpijn, blijvende heesheid, pijn of problemen bij het slikken, een knobbel in de nek. Heb je 1 van deze klachten langer dan 3 weken? Ga dan naar je huisarts.
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken. Je kunt ook het gevoel hebben dat het eten niet goed of langzamer naar beneden zakt.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Dit is de verbinding tussen de keel en de maag. Het is onderdeel van de spijsvertering. Jaarlijks krijgen ongeveer 2.650 mensen slokdarmkanker. De meeste mensen zijn 50 jaar of ouder.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 24 van de 100 mensen in leven.
Bij mensen met uitgezaaide slokdarmkanker gaat de situatie vaak snel achteruit. Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven.Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
Als slokdarmkanker niet is uitgezaaid, heeft u kans om te genezen. en daarna een operatie.
De spasmen treden meestal op in het onderste gedeelte van de slokdarm. Tijdens deze aanvallen kan de doorgang van de slokdarm heel nauw zijn. Voedsel kan op dat moment niet goed door de slokdarm heen. Bij sommige mensen komen de aanvallen regelmatig voor terwijl anderen er zelden last van hebben.
Als de opening tussen de maag en de slokdarm niet goed sluit, kan maagzuur omhoog komen. Hierdoor kan de slokdarm gaan ontsteken. Als dat vaak gebeurt, verandert het slokdarmslijmvlies in slijmvlies dat beter tegen het maagzuur kan. Dit noemen we een Barrett-slokdarm.
In je hersenen en lichaam staat alles met elkaar in verbinding. Hierdoor kun je bij stress, naast maag- en darmklachten, ook ongemak in je slokdarm ervaren. Een niet goed functionerende spijsvertering verstoort de aanmaak van maagzuur en kan leiden tot een brandend gevoel in de buurt van het borstbeen.
- Drink minstens 1,5 liter per dag. - Geen alcoholische dranken. - Beperken met gashoudende en prikkelende dranken, zoals frisdrank, koffie, vruchtensappen, … - Stoppen met roken of er niet mee beginnen.
Roken, alcohol en veel vlees eten verhogen de kans op slokdarmkanker. Overgewicht, vaak zeer hete drank drinken, en bestraling (bij bijvoorbeeld borstkanker) vergroten de kans op slokdarmkanker. Bij slokdarmkanker kunt u merken dat het eten niet wil zakken of er is pijn in de bovenbuik.
Een slokdarmvernauwing kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ontsteking van de slokdarm, een tumor of een aangeboren afwijking. Uw behandelend arts heeft voorgesteld om de vernauwing van uw slokdarm op te rekken. Dit wordt dilatatie genoemd.
Zeldzame slokdarmkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 600 mensen in Nederland vastgesteld en zeldzame maagkanker bij ongeveer 10 mensen in Nederland.
Goedaardige tumoren van de slokdarm zijn zeldzaam. Zij geven per definitie alleen lokale klachten en zaaien niet uit. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn of wanneer er kans bestaat dat er in de goedaardige tumor kanker zal ontstaan.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
In de neus-keelholte
Het is de neusamandel die men in de volksmond 'neuspoliepen' noemt. Vanaf ongeveer het 8e levensjaar neemt de grootte af. Aan weerszijden van de neusamandel begint de zogenaamde buis van Eustachius, de verbinding waardoor lucht van de neus-keelholte naar de oren moet gaan.