Geef je ratjes geen chips, koekjes, chocola of snoep.Al dat vet en suiker is slecht voor ze en - helemaal als je ze nooit iets slechts geeft - ze zijn even blij met een stukje fruit of groente.
Veel huisdieren zijn allergisch voor chocolade – waaronder honden, katten en vogels. Ratten vallen echter niet in deze categorie.
Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.
De tamme rat drinkt best veel als je het met andere kleine knaagdieren als hamsters en muizen vergelijkt. De gemiddelde wateropname per dag bedraagt tussen de 20 en 30 ml. Je kunt water in een waterfles geven of door middel van een waterbakje.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Je kunt ziek worden van een rattenbeet, want ratten dragen meestal zeer schadelijke bacteriën en virussen met zich mee. De meest bekende ziekte door rattenbeten is misschien wel de rattenbeetziekte. Die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptobacillus moniliformis en die komt vrijwel bij alle knaagdieren voor.
De dieren kunnen hard bijten wanneer ze schrikken, zich in het nauw gedreven voelen of niet vaak genoeg gehanteerd worden. Door het dier rustig te laten wennen en dagelijks en zacht te hanteren verminder je het risico op een harde beet wel aanzienlijk.
Vaak blijven de ratten de eerste paar dagen nog een beetje onwennig naar elkaar, en zul je nog regelmatig kleine gevechten zien. Dit wordt over het algemeen na enkele dagen minder en na één of twee weken zul je zien dat ze helemaal aan elkaar gewend zijn en elkaar geaccepteerd hebben. Soms duurt het wat langer.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
De giftige stof in chocola is theobromine en de afbraak hiervan is juist bij honden en katten heel traag. Dit maakt dat sommige honden zelfs van een kleine hoeveelheid chocolade al ernstig ziek kunnen worden. Het komt gelukkig ook geregeld voor dat een hond of kat geen problemen krijgt na het eten van chocolade.
Knaagdieren zijn in de eerste plaats noten en zaadeters, dus het aas waar ze het meest op worden aangetrokken is pindakaas of hazelnotenpasta (hun honger naar calorieën lokt hen ook om chocolade te proberen).
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ze knagen alles kapot om nestmateriaal te verzamelen en ze knagen aan je eten. Maar ratten herkennen kun je voornamelijk aan hun uitwerpselen. Ratten laten de hele dag hun uitwerpselen vallen op elke plaats waar ze zich begeven. De rattenpoep en urine van ratten zijn ziekmakend omdat ze bacteriën en virussen bevatten.
Ze hebben een karakteristieke geur – knaagdieren verspreiden een naar muskus een ammonia ruikende geur die vooral sterk is in (half) gesloten ruimtes en bij grote aantallen. Als je eenmaal weet hoe muizen en ratten ruiken, dan ruik je hun aanwezigheid direct. Ze kunnen ziektes zoals salmonella verspreiden.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Ratten in de tuin uitroken
Je moet eerst een rattenhol herkennen. Het hol van een rat is herkenbaar aan gaten in de grond met een doorsnede van 5 tot 9 centimeter.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden. Een rat fourageert van zichzelf graag over de grond, op zoek naar lekkere dingetjes. Vooral fruit en groenten doen het erg goed bij de ratten.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.