Krentenbaard is een besmettelijke infectie van de huid en ontstaat door een bacterie. Het zit meestal rond de mond en neus. Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar. Het is heel besmettelijk, maar gelukkig niet gevaarlijk.
Krentenbaard kan jeuken. De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest uiteindelijk zonder dat er littekens achterblijven. Bij een heftige infectie kunnen kinderen ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.
Als de krentenbaard niet vanzelf verdwijnt of met die fusidinezuurcreme, dan is een antibioticakuur noodzakelijk. Meestal verdwijnt de ontsteking dan wel, maar soms is de bacterie resistent voor meerdere antibiotica. Dan spreken we van MRSA, meticilline resistente staphylococcus aureus.
Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Kans op besmetting kan verkleind worden door goede hand- en hoesthygiëne. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo min mogelijk aan de krentenbaardplekken krabben.
Probeer de wondjes niet aan te raken. Was je handen regelmatig. Houd de nagels schoon en kort. Gebruik na het douchen telkens een schone handdoek.
De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.
Medicijnen voor mijn kind met krentenbaard
De crème heet fusidinezuur op de huid. Er zit een medicijn tegen bacteriën in. Smeer de crème 3 keer per dag op de plekjes.
Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidaandoening die vooral ontstaat als het immuunsysteem even verzakt is en er al een wondje is. Veel kinderen, maar ook volwassenen kunnen drager zijn van deze bacterie zonder zelf besmet te raken.
Hoe kun je krentenbaard behandelen? # Het is belangrijk om de wondjes met rust te laten. Krab niet en houd de nagels schoon en kort. # Was je handen met regelmaat en gebruik hierbij gewone zeep.
Wanneer de infectie heftig is, kunnen de kinderen soms ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfklieren. Bij verder gezonde mensen geneest de infectie doorgaans spontaan na 2-3 weken. Minder vaak wordt impetigo met grotere blaren gezien, 1-2 centimeter groot. Zij blijven enkele dagen bestaan voordat ze openbarsten.
Oorzaak van krentenbaard
Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën. Er zijn twee bacteriën die de ziekte kunnen veroorzaken, voornamelijk staphylokokken, soms streptokokken en soms met beiden. Beide bacteriën komen veel voor op je huid. De bacterie komt je lichaam binnen via wondjes op je huid.
Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed. Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
Meestal zie je dus geen blaren, maar oppervlakkige schaafwondjes. Krentenbaard gaat na één tot drie weken vanzelf over. Om dit proces te bespoedigen, is het handig antibioticacrème te gebruiken.
Flucloxacilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van de huid zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, abces, steenpuisten en wondroos.
Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie dragen (bijvoorbeeld in de neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen. Meestal wordt de bacterie overgedragen via handen of besmet speelgoed; soms ontstaat de besmetting via hoesten of niezen.
Uw kind kan niet zwemmen met krentenbaard. Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie en daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreid in plaats van geneest.
Fucidin 2% Zalf | 15 g | PharmaMarket.
Impetigo is een veel voorkomende huidziekte bij kinderen. Ze is niet bepaald gevaarlijk, maar wel vervelend en zeer besmettelijk.
Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud. Krentenbaard komt zelden voor bij volwassenen. Volwassenen en kinderen met eczeem hebben een grotere kans om krentenbaard te krijgen. Dit komt vooral omdat de huid in dit geval beschadigd is en de bacteriën makkelijker door laat.
"Eerst begint je huid licht te kloppen en een uur later zitten de plekken er meestal al. Vervolgens gaan de blaasjes trekken, jeuken en prikken. Na een aantal dagen barsten ze open en dan komen er korstjes op, die zo'n twee weken blijven zitten."
Krentenbaard is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ongeboren baby's. Mocht je dus besmet raken als je zwanger bent, hoef je je geen zorgen te maken.
Advies voor de zwangere
Krentenbaard is in principe niet gevaarlijk voor de ongeboren vrucht. Voorzorgsmaatregelen zijn afhankelijk van de aard van het contact met een kind met krentenbaard. Nauw contact (meer dan 4 uur per dag of 20 uur per week, samen op een kamer slapen of direct slijmvliescontact) wordt afgeraden.
Vaak zien we het aan de lippen, de kin, rond de ogen, maar ook op de buik, in de liezen en in de oksels. De krentenbaard is vooral een aandoening bij jonge honden tot één jaar leeftijd, maar het kan ook op latere leeftijd problemen geven.