Na het bedritueel is het simpelweg de bedoeling dat je kind in bed blijft. Vertel hem duidelijk: 'Vanaf nu blijf je in je bedje en ga je slapen. ' Is hij nog even wakker of wil hij nog even spelen met zijn knuffel: dat mag. Komt hij alsnog zijn bed uit, dirigeer hem dan zonder al teveel woorden weer terug.
Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen. Zo kan je het kind goed in de gaten houden, zodat het bijvoorbeeld niet sterft aan wiegendood. Voor oudere kinderen zijn er geen richtlijnen. Ook moet het kind de juiste beweegredenen hebben.
Houd elke dag dezelfde volgorde aan (bijvoorbeeld douchen/bad, tandenpoetsen, plassen, naar bed) en lees in het eigen bed een verhaal voor of zing samen wat liedjes. Zo maak je het vanzelfsprekend dat je kind in het eigen bed slaapt. Als je kind niet wil, zeg je dat je kind het gaat proberen.
Misschien huilt hij omdat hij moe of overprikkeld is, of omdat hij gefrustreerd is dat hij niet in slaap valt. Maar misschien voelt het ook niet veilig voor hem om alleen in bed te liggen met jou ver uit de buurt. Even jammeren voordat hij in slaap valt is niet erg. Sommige baby's doen dit om prikkels te verwerken.
Dit heeft waarschijnlijk te maken met wat het kind overdag heeft meegemaakt en met eventuele angsten of conflicten die nog blijven doorspelen tijdens de slaap. In deze leeftijd zitten kinderen ook in een overgangsfase in hun ontwikkeling. Als uw kind voorheen altijd doorsliep, zou dit een oorzaak kunnen zijn.
Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Gemiddeld ergens tussen de 2 en 3 jaar stoppen peuters met het middagdutje. Maar er zijn grote verschillen van kind tot kind. De ene peuter stopt vlak na de 2e verjaardag al met het dutje. Een ander kindje heeft tot aan 4 jaar een middagslaapje nodig.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Bij de overgang naar een peuterbed raden we aan om te beginnen met de nachten omdat ze dan meer moe zullen zijn en dus gemakkelijker tot rust kunnen komen. Houd hetzelfde slaapritueel aan zoals jij en je peuter gewend zijn en geef ze kans om zelfstandig in hun nieuwe bed in slaap te vallen.
Op samen slapen ligt soms een taboe. Dat taboe is eigenlijk niet nodig. Biologisch gezien is samen slapen met je kind heel logisch, zoogdieren leggen hun kinderen niet apart, omdat de kinderen afhankelijk zijn van hun ouders voor voeding en veiligheid.
Introduceer het peuterbed geleidelijk: Laat je kind wennen aan het peuterbed door het eerst overdag als speelplek te gebruiken voordat hij of zij er 's nachts in gaat slapen. Maak het bed vertrouwd: Gebruik hetzelfde beddengoed en knuffels als in het ledikant om een gevoel van vertrouwdheid te creëren.
Rond 4 jaar zijn de meeste kinderen ook 's nachts zindelijk, maar er zijn verschillen. Een kind dat bijvoorbeeld erg diep slaapt, heeft mogelijk meer moeite om op tijd wakker te worden.
Hoelang duurt een slaapregressie? Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. Het goede nieuws is dat de meeste baby's niet door elke slaapregressie gaan die er is tussen de geboorte en 3 jaar. Sommige kinderen hebben er amper last van, anderen zijn er gevoeliger voor.
Wanneer stoppen met het middagslaapje? De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje.
Voordelen voor 'grote' kinderen
Samenslapen is de basis voor de hele mensensoort, nabijheid doet ons goed. Dag en nacht. Hoe meer ontspanning en gevoel van veiligheid, hoe meer ruimte een kind heeft om te groeien.
In drievijfde van alle landen hebben kinderen geen slaapproblemen doordat ze bij de ouders slapen, zegt gz-psycholoog Emmeliek Boost van De Opvoeddesk. Toch is het volgens haar goed dat kinderen leren om in hun eigen bed te blijven. 'Je bevordert de zelfstandigheid en geeft je kind vertrouwen: jij kan dit.
Het gebruik van een vloerbed geeft je kind de kans om onafhankelijk te zijn. Je baby kan zelf kiezen wanneer hij gaat slapen en wanneer hij nog even wilt spelen. Ook als je baby wakker wordt, kan hij kiezen wat hij op dat moment gaat doen.
Rustige activiteiten zoals lekker warm douchen, nog een paar bladzijden lezen of in het donker muziek luisteren kan je kind helpen om ontspannen te gaan slapen. Een gesprek met je kind om de dag af te sluiten werkt ook erg goed, voor de rust en voor de relatie.