Waar zijn tomaten nog meer goed voor? Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid. Ook voor gezonde bloedvaten, botten, tanden en tandvlees en huid is vitamine C erg belangrijk.
Waarom zijn cherrytomaten goed voor je gezondheid:
Cherrytomaten bevatten ook een goede hoeveelheid kalium. Het mineraal kalium helpt je bloeddruk goed te houden en speelt een belangrijke rol bij de normale werking van je zenuwen en spieren. Let op, onrijpe, groene tomaten bevatten de natuurlijke gifstof tomatine.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Tomaten zijn indrukwekkende beschermers tegen de zon. Ze zijn uniek: in welke vorm je een tomaat ook eet (als pastasaus, ketchup of puree) het lycopeengehalte blijft. En het is de lycopeen die je huid beschermt, vooral in combinatie met olijfolie.
(Snoep)groente
Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Goedkope en makkelijke opties om mee te nemen zijn: cherry- of snoeptomaatjes, worteltjes, punt paprika of reepjes paprika.
Snoeptomaatjes zijn groenten voor de lekkere trek. Snoepgroenten zijn fris, gezond en vooral lékker.
Beide soorten tomaten bevatten vitamine C, kalium, vitamine K en vitamine A in de vorm van bètacaroteen. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een essentiële rol in het bevorderen van een gezond immuunsysteem, het ondersteunen van gezonde botten en het beschermen van cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Bewaren. De rode cherrytomaatjes kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaat genieten. Leg je je tomaat toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
De alkalöide in nachtschades zou de symptomen van mensen met een auto-immuunziekte kunnen verergeren. Vooral mensen met darmproblemen zouden hier last van hebben. Zij hebben er daarom baat bij om de aardappelen, paprika's en tomaten zo min mogelijk of helemaal niet te eten.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen. Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Fruit (1 portie): 0,8 mg ijzer
Deze zijn gezond, maar je lichaam neemt ze minder snel op dan dierlijke ijzers. Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.