Een groot voordeel van click PVC is dat in de meeste gevallen de ondergrond niet van te voren geëgaliseerd hoeft te worden. Bovendien zijn de click PVC vloeren makkelijk zelf te leggen en is het daardoor ook mogelijk om de vloer weer mee te nemen bij een eventuele verhuizing.
Wanneer er een verwarming in de ondervloer zit is een plak pvc beter omdat dit strakker op de ondervloer zit. Hierdoor gaat de warmte sneller door de vloer waardoor de vloer eerder warm is. Bij een click PVC vloer duurt het iets langer voordat de warmte volledig door de vloer is t.o.v. een plak PVC vloer.
Als je een gewone PVC vloer wilt leggen, dan moet de ondervloer altijd geëgaliseerd worden. Hiermee voorkom je dat de vloer beschadigt of loskomt van de ondervloer. Bij klik PVC is egalisatie niet altijd nodig, behalve wanneer de ondervloer meer dan 2 millimeter ongelijkheid heeft.
PVC-vloeren zijn over het algemeen waterdicht. Dit betekent dat ze zo zijn behandeld dat ze binnendringend water tot op een bepaalde hoogte aan kunnen. Ze beschadigen dus niet door water en dit is heel handig voor bijvoorbeeld in de douche!
Een PVC-vloer oogt sneller als één egaal vlak, waardoor je het minder makkelijk laat lijken op een echt houten vloer. PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Een vloer van stenen tegels is altijd koud, tenzij u gebruik maakt van vloerverwarming. PVC tegels voelen daarentegen altijd warm aan uw voeten, met of zonder vloerverwarming. Zo kunt u het hele jaar door op blote voeten door het huis lopen.
PVC Click is waterbestendig (geschikt voor de badkamer)
Het is wel belangrijk dat de vloer op een goede manier gelegd wordt en dat er bijvoorbeeld waterdichte kit wordt gebruikt.
Een extra voordeel van klik PVC is dat je deze ook weer los kan halen. Zo kan je de vloer ook weer meenemen als je bijvoorbeeld gaat verhuizen of een beschadigde tegel vervangen. Je kan beide vloeren zelf leggen in je badkamer.
Bij een click pvc vloer hoeft de cementdekvloer niet geheel vlak te zijn. Bij oneffenheden van meer dan 3mm dik per strekkende meter dient er toch geëgaliseerd te worden.Bij obstakels van meer dan 2mm dik dient er ook geëgaliseerd te worden. Voor het egaliseren zie het kopje legwerk plak pvc vloer de vloer egaliseren.
Waarom liever geen click PVC
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk.
Klik PVC-vloeren zijn anno nu enorm populair. Ze hebben immers een gebruiksvriendelijk kliksysteem waardoor je deze prima zelf kunt leggen. Een PVC-vloer zelf leggen is niet moeilijk en vergelijkbaar met het leggen van een laminaatvloer.
De juiste ondervloer voor pvc-vloeren heb je meestal alleen nodig bij klik-pvc die zwevend wordt gelegd. Een ondervloer beschermt de pvc-vloer tegen beschadigingen. Gebruik een rubberen of kurken ondervloer, zilverfolie of een speciale combi-ondervloer voor pvc.
Uitzetvoeg aan buitenzijde moet 1 cm bedragen. Zorg altijd voor een uitzetvoeg bij overgangen van de ene naar de andere kamer of ruimte. Leg je klik-PVC nooit in ruimtes met veel direct zonlicht, zoals een serre. Bij teveel zonwarmte kan het klik-PVC gaan krimpen of uitzetten.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is. Hierdoor kunnen oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
' dus met 'ja' beantwoorden. Een laminaat, parket en click pvc vloer kunnen niet strak tegen de muur gelegd worden omdat de planken kunnen gaan 'werken'. Werken is niets anders dan het krimpen en uitzetten van de vloer bij temperatuurschommelingen.
Een klik PVC vloer kun je bij een verhuizing eruit halen en weer opnieuw installeren in je nieuwe woning of ruimte. Een verlijmde PVC vloer kun je niet meer hergebruiken.
Een nieuwe pvc vloer kan je leggen op beton, mits het beton vlak is. Toch is het verstandig om je vloer te egaliseren. Zelf egaliseren of leggen op beton is iets wat wij afraden, een pvc vloer moet je laten leggen door vakmensen.
Een PVC vloer zet niet uit en krimpt niet omdat ze geen vocht opnemen.
Het grote voordeel van een klik PVC vloer ten opzichte van plak PVC is dat een click PVC vloer makkelijk zelf te leggen is met standaard gereedschap en de juiste voorbereiding. Het leggen van een click PVC vloer is een stuk eenvoudiger dan het leggen van een visgraat PVC vloer of een plak PVC vloer.
Bij klik pvc dient men 5 mm ruimte vrij te houden tussen de muur en de eerste paneel PVC, ook bij verwarming buizen e.d. omdat een klik-PVC vloer altijd iets moet kunnen werken. Dit is ook de reden dat wij afkitten van een klik-PVC vloer afraden.
Ongeveer een dag na het PVC vloer leggen is de vloer al beloopbaar. Wel zijn er uiteraard een aantal zaken waar je aan moet denken als je een PVC vloer wilt (laten) leggen. Zorg voor een compleet vlakke ondervloer vóór leggen PVC vloer.
PVC, Marmoleum en Novilon vloeren zijn wat dit betreft de beste warmtegeleiders. Het rendement van deze vloeren is vaak vele malen hoger dan van laminaat, houten vloeren en tapijt.
Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.