Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
In principe is het enige verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven de ventilatoren die een heteluchtoven onder en boven in de oven ingebouwd heeft om de geproduceerde warmte geleidelijk over de oven te verdelen. U herkent dus gemakkelijk een heteluchtoven aan de knop met het icoontje van een ventilator.
Een heteluchtoven is een oven waarin in een ventilator zit. Je herkent 'm meestal wel door de openingen van de achterwand in je oven. Deze ventilator zorgt ervoor dat je warme lucht in de oven verdeeld wordt. De warmte komt van de warmte elementen die onder e/of boven in de oven zitten.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Welke stand voor afbakbroodjes in oven? Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Ik bak ook in een combi oven, maar broden worden altijd gaar. ik bak verschillend soms op 175 of 200 en soms 225 en dan bv 35 tot 40 min en soms wat hoger.
Bij de meeste ovens loopt de temperatuur van 100°C tot 280°C. Sommige modellen beschikken over voorgeprogrammeerde standen voor bepaalde gerechten. Naast conventionele ovens zijn er ook nog diverse soorten multifunctionele ovens. Deze bieden extra mogelijkheden, zoals een ingebouwde grill of magnetron.
Zet de oven, met hetelucht, 20˚C graden lager. Bakken: Snijd het brood eventueel in met een scherp mes. Bak het brood gedurende ongeveer 20 minuten op 220˚C, zet dan de oven terug op 200˚C . Na ongeveer 35-40 graden dient het brood gaar te zijn en een mooie goudbruine kleur te hebben.
Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst.
KitchenAid is in de Verenigde Staten hét keukenmerk om de keuken volledig mee in te richten. Dat het merk aan populariteit wint in Nederland blijkt uit haar veelvuldig verschijnen in het veelbekeken programma Heel Holland Bakt, wat uitgezonden wordt op NPO.
Een convectieoven (of heteluchtoven) is een type oven dat ventilatoren gebruikt om hete lucht te laten circuleren en voedsel sneller te bereiden dan een traditionele oven.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Bak een ovenschotel altijd in het midden van de oven op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden. Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
De levensduur van een oven kan enorm variëren. Gemiddeld gezien kan je ervan uitgaan dat een moderne elektrische oven 13 tot 15 jaar meegaat. Voor een gasoven is dat tussen de 10 en 18 jaar en voor een compleet gasfornuis geldt 15 tot 17 jaar.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.