Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Is een Chardonnay zoet of droog? Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.
Señorio de Barahonda Barahonda Blanco Organic 2021 - Verdejo & Sauvignon blanc - 75CL - 12,5% Vol. Cave de Richemer Maraval Blanc 2020 - Chardonnay & Roussanne - 75CL - 13,5% Vol. Cantina di Custoza Bianco di Custoza 2021 - 75CL - 12,5% Vol. Vivera Altrove Bianco - Chardonnay, Insolia & Cataratto 2019 - 75CL - 13% Vol.
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol en zal de wijn dus niet zoet smaken. De meeste wijnen zijn dan ook droog. Bij zoetere wijn blijven er nog suikers over in de wijn. Men spreekt in dit geval van “restsuiker”.
Zachte, tropische en fruitige witte wijnen zijn heerlijk bij vis en rijke sausen. Dit zijn vaak wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel. Ze hebben frisse en romige geuren. Deze wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Semillon of Viognier.
De sauvignon blanc is in tegenstelling tot chardonnay kruidiger, droger en strakker qua smaak. De intense en frisse geur van citrus, groene kruiden, gras, brandnetel en kruisbessen maakt de souvignon blanc tot een populaire witte wijn.
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben.
Zoete witte wijn heeft, in tegenstelling tot droge witte wijn, een zoete smaak door de hoeveelheid restsuikers die overblijven bij het maken van de wijn. Daardoor is de wijn vooral populair onder beginnende wijndrinkers, maar dat niet alleen. Het past ook perfect bij desserts, zoete gerechten of als aperitiefje.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Het verschil tussen zoet en droog
In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.
Merlot de meest verbouwde rode wijnsoort
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
#5: Chardonnay wijn drink je het best iets gekoeld
Chardonnay zonder hout drink je bij voorkeur iets koeler (ongeveer 9 graden) dan met hout (ongeveer 12 graden). Een houtgelagerde Chardonnay die je te koud proeft komt wat betreft smaak en geur niet voldoende tot zijn recht: zonde!
Hij smaakt overal anders en toch herken je 'm als een Chardonnay. Dat maakt de druif ongekend populair. Vette Chardonnay's worden zo genoemd, omdat deze wijnen waarneembaar dikker of vetter in de mond zijn, ook noemen we ze wel boterig, romig naar vanille en hout geurend. Zo'n wijn die tranen aan je glas laat glijden.