Zoals de naam al aangeeft is cold brew eigenlijk gewoon koud gebrouwen koffie. Cold brew-koffie wordt gemaakt door de gemalen koffie in koud water of water op kamertemperatuur 12 tot 24 uur te laten trekken. De gemalen koffie wordt er dan uit gefilterd voordat de koffie geserveerd wordt.
Cold brew koffie is niet hetzelfde als ijskoffie. Het is eerder het jonge, hippe zusje. Ijskoffie wordt warm gezet en daarna afgekoeld, terwijl bij cold brew gemalen koffie vermengd wordt met koud water, hierna 12-24 uur in een afgesloten bak moet trekken, om vervolgens gefilterd te worden.
De smaak van cold brew is echt anders dan met heet water gezette koffie: zachter, zoeter en nauwelijks bitter. Dergelijke koude koffie, gezet met koud water, was populair bij de Nederlandse kolonisten op Java in de 19e eeuw.
Met koud water is het natuurlijk wel iets moeilijker om de smaken uit je koffie te trekken, waardoor deze zetmethode langer duurt, maar hierdoor is er ook een verschil in smaak. Cold brew gaat namelijk zachter, bloemiger en zoeter smaken dan een gewone koffie. Of die nu is afgekoeld met ijsblokjes of niet.
De brouwer gebruikt helemaal geen warmte bij het maken van cold brew koffie, dus de smaak is meestal zachter en de koffie is minder zuur. Om deze reden verdragen mensen met een gevoelige maag of die last hebben van zure reflux, koud gezette koffie over het algemeen beter.
Je hebt geen speciale koffie nodig voor cold brew koffie.
Je kan speciale blends vinden voor cold brew koffie en ijskoffie, welke vaak lichter gebrand zijn. Ze zijn vaak ook een mengsel van Afrikaanse koffies met fruitige smaken en Centraal-Amerikaanse koffies met chocolade smaken.
Cold drip koffie
Bij een cold drip wordt de koffie nooit tegelijkertijd 'nat' gemaakt met koud water. Cold drip is dé slow motion versie van filterkoffie. In miniporties druppelt het ijskoude water op de gemalen koffiebonen en vindt zijn weg erdoorheen en druppelt uiteindelijk in een kannetje als koffie.
Snelle ijskoffie met melk
Zet een sterke koffie of dubbele espresso. Roer de koffie door, zodat de suiker meteen oplost. Vul het glas nu voor driekwart met ijsklontjes. Voeg een scheutje (amandel) of volle melk toe en serveer de ijskoffie meteen.
Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.
(1) Brouwen. (2) Brouwsel.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Onze cold drip coffee ligt op ongeveer 90 mg cafeïne per 100ml. Je kunt je vast wel voorstellen dat een flesje van 125ml met hierin 107,5mg cafeïne je een keurig zetje in de rug geeft. Zeker als je het vergelijkt met de 40mg cafeïne uit een enkele espresso.
Je zet een 'gewone' koffie maar dan met koud water. Laat de koffie minimaal 16 uur staan. Je kunt 'm makkelijk twee weken bewaren in de koelkast.
Starbucks producten bestellen | Albert Heijn.
IJskoffie bevat minder cafeïne
Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.
De French Press is een technologisch simpele manier van koffie zetten. Laat heet water gedurende 3-4 minuten over grof vermalen koffie trekken, voordat je het filter indrukt en serveert. Simpeler dan dat zal koffie maken niet worden.
Nu kan de koffie gezet worden.
Zet het koffiezetapparaat aan en wacht tot de koffie is gezet. Hoe lang dat gaat duren hangt af van hoeveel water je in het reservoir hebt gedaan. In de meeste gevallen zal dit ongeveer 5 minuten duren.
De ruwe koffiebonen die we gebruiken in onze eigenmerk koffie producten zijn vooral afkomstig van koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika. Al onze eigenmerk koffie is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.