De Proscuitto
Vleeswaren. Bewerkte vleeswaren kunnen veel zout bevatten. Sterk gezout zijn bijvoorbeeld worst, rookvlees, ham, bacon en salami. Wat minder zout zijn fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, rosbief en rollade.
Sommige vleeswaren bevatten minder zout dan andere. Voorbeelden van minder zoute vleeswaren zijn filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout), dit in dunne plakjes snijden als het koud is en het als broodbeleg gebruiken.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout.
Er zijn twee soorten ham, gekookte ham en rauwe ham. Het verschil zit hem in de manier van zouten, gekookte ham wordt namelijk nat gezout, en rauwe ham (minstens) droog. Gekookte ham, zoals de welbekende achterham, wordt een tijdje in een pekelbad van water, zout en eventuele kruiden gelegd.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde en eiwitgehalte, aanbevolen voor allerhande gezonde diëten en voor alle bevolkingsgroepen.
Licht gezouten vleeswaren zijn fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, licht gezouten rookvlees en rosbief. U kunt ook zelf vers vlees zonder zout bereiden met gebruikmaking van kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld rosbief, lever, gehakt(ballen), kip, tong etc. Er zijn ook enkele soorten natriumarme vleeswaren te koop.
Het gebruik van zout verminderen
Gebruik verse, onbewerkte producten. Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis.
Kies voor zoutarm brood. Gebruik vetstoffen met een laag zoutgehalte (≤ 0,3 g zout per 100 g). Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ...
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
2 plakjes achterham bevatten 0,6 gram zout. Kaas voor op brood gemiddeld bevat gemiddeld zo'n 0.5 gram.
Tips om het gebruik van zout te verminderen zijn: gebruik verse, onbewerkte producten, voeg nergens zout aan toe en gebruik geen kant- en klare producten. Gebruikt geen zakjes, blokjes en pakjes.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnekaas of verse geitenkaas.
Heerlijk van Gogh brood, 100% volkorenbrood zonder toevoeging van zout. Rijkelijk voorzien van smakelijke zonnepitten, waardoor het brood niet flauw van smaak is. 1 boterham weegt ongeveer 33 gram. Let op: dit product is alleen verkrijgbaar op vrijdag en zaterdag.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
3,8 gram eiwit. 0,51 gram zout.