De bodem. De authentieke, Italiaanse pizza kun je in eerste instantie herkennen aan de knapperige, dunne bodem. Zo'n bodem krijg je alleen door het gebruik van een echte houtgestookte oven. Omdat het vuur heel heet wordt is de rand niet egaal bruin, maar kan hij hier en daar wat donkere plekjes bevatten.
Op het menu van Domino's staat een echte Italiaanse klassieker: de Pizza Margherita. In de ogen van Italianen één van de twee enige “echte” pizza's.
De Amerikaanse pizza is ontstaan in Chicago. Het belangrijkste verschil is dat de korst in Amerika omhoog staat. Dit verschilt soms wel enkele centimeters met de Italiaanse pizza's, vandaar de term deep-dish pizza: er kan als het ware wat ín.
De Italiaanse pizza staat bekend om de krokante dunne bodem, de verse tomatensaus en de mozzarella kaas. Deze drie producten vormde jarenlang de basis en hebben samen ook de naam pizza Margherita, deze staat ook wel bekend als de kale pizza en is vernoemd naar de toenmalige vrouw van de Italiaanse koning Umberto I.
Hoe maak je pizza deeg? De echte Napolitaanse pizza is behoorlijk groot en heeft een diameter van ongeveer 30-35 centimeter en een dikte van 0,25 centimeter, hij weegt tussen de 250 en 300 gram. Deze pizza moet zacht genoeg zijn 'om dubbel gevouwen te kunnen worden'.
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Woordherkomst en -opbouw. van Italiaans pizza, in de betekenis van 'hartige koek' voor het eerst aangetroffen in reisverslagen van de 19e eeuw, zie vindplaatsen hieronder.
Op veel pizza's wordt veel vet en zout gebruikt. Dit is uiteraard ongezond. Echter zijn er ook veel pizza's waarbij ingrediënten worden gebruikt die minder vet en zout zijn. Ook worden op sommige pizza's veel groenten gebruikt.
De Amerikaanse pizza
Het grootste verschil met de Italiaanse pizza is dat de bodem van een Amerikaanse pizza een stuk dikker en zachter is. De randen hiervan zijn ook dikker, en worden soms zelfs gevuld met kaas of hotdog. Ook zijn Amerikaanse pizza's doorgaans een stuk groter dan de Italiaanse, en zijn ze vettiger.
De traditionele Amerikaanse bodem. Onze New York Style bodem is een dikkere bodem met een volle rand. Deze is voor de echte deeglovers onder ons. De bodem is extra lekker met onze heerlijk knoflookolie op de rand.
Er is keuze genoeg voor iedereen! - Met meer dan 200 vestigingen in Nederland is er altijd een New York Pizza vestiging bij jou in de buurt.
35 cm Large Pizza met een klassieke bodem.
Hoe groot is 30 cm pizza? Een medium pizza is 30cm in diameter en geeft ons de som 15 x 15 x pi, wat uit komt op 707cm2.
De Pepperoni Perfection Pizza is een pizza met tomatensaus, 100% mozzarella, pepperoni (Amerikaanse salami, 100% rund, Halal), champignons, extra mozzarella en boterzachte knoflookolie op de rand van de pizza.
Classic Pizza deeg
Pizza Hut geeft de mogelijkheid om tussen drie deegsoorten te kiezen: Pan, Cheezy Crust en Classic. Classic deeg, de naam spreekt voor zich, is het traditionele, heerlijk dunne pizza deeg. Onze Classic pizza's hebben een dun en zeer krokant deeg met een heerlijke, volle smaak.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Wie een of meer porties pizza per week at, had 59 procent minder kans op het krijgen van slokdarmkanker en 34 procent minder kans op mond- en keelkanker, zo ontdekten de onderzoekers. Ook daalde het risico op dikke darmkanker. Ren echter niet te snel naar de supermarkt of naar de telefoon om een pizza te bestellen.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
PIZZA HAWAI BESTELLEN
Ananas op een pizza, kijk, in sommige pizza-restaurants (zeker bij ons in België) zijn ze bezweken voor de druk, maar Italianen vinden dat echt afschuwelijk. Fruit op pizza… een doodzonde. Dus beter niet doen.
'Farina' is Italiaans voor 'meel' of 'bloem', 'tipo' is Italiaans voor 'type'. Je komt het ook wel tegen onder de naam 'doppio zero': dubbel nul. Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen.
Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten. Wees niet beschaamd om de huiswijn van de kaart te bestellen. Dit zijn vaak erg lekkere wijnen, in halve- en hele liters te bestellen.
Romeinse pizza
De pizza in Rome hoeft zich niet aan strenge regels te houden. Over het algemeen is de korst dun tot medium en is het krokanter dan de pizza in Napels. Het deeg mag worden uitgerold met een roller, wat dus strikt verboden is in Napels.