Minder bewerkte vleeswaren en charcuterie Charcuterie zoals salami of ham eet je best niet elke dag. Bewerkte vleeswaren bevatten veel zout, toegevoegde suikers en verzadigde vetten, waardoor ze ongezond zijn als je er veel van eet.
Kies je voor vlees, neem dan bij voorkeur magere of halfvette vleeswaren zoals kippenfilet, kalkoenham, gekookte ham, rosbief en rauwe ham. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
“Zo kun je gemiddeld onder de 50 gram per dag blijven. Dat komt neer op zo'n twee à drie sneetjes kipfilet of een flink mes paté. Als je dat eenmaal hebt volgehouden, kun je het afbouwen naar de aanbevolen 30 gram per week. Bij die hoeveelheid eet je dus alleen charcuterie als je er echt zin in hebt.”
Salami is vaak erg zout en bevat daarnaast de nodige toevoegingen zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers. Het kan dus geen gezond stukje vlees worden genoemd. Desondanks zijn er sterke kwaliteitsverschillen, wat de ene salami minder ongezond maakt dan de ander.
Alle charcuterie valt onder bewerkt vlees. Vanaf het eten van gemiddeld 50 gram bewerkt vlees per dag, verhoogt het risico op darmkanker, met 18% voor mannen en 14% voor vrouwen.
Probeer bewerkte vleesproducten zoals worst, salami, paté en hamburgers te beperken, omdat deze over het algemeen veel vet bevatten . Vaak bevatten ze ook veel zout. Probeer vleesproducten in gebak, zoals taarten en saucijzenbroodjes, te beperken, omdat deze vaak veel vet en zout bevatten.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
Eet geen vleeswaren of verwarm het tot een interne temperatuur van 165°F of tot het stomend heet is om alle bacteriën te doden . Als u dat liever wilt, kunt u het laten afkoelen voordat u het eet. Neem maatregelen om te voorkomen dat u ziek wordt van Listeria.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat ze veel vet en zout bevatten. Maar kan je dan nooit meer vleeswaren eten? Geen zorgen! Kies voor magere opties zoals ham, boterhamworst of kipfilet en geniet ervan met mate.
"Uncured" deli meats met minder natrium zijn mogelijk gezonder dan traditionele deli meats . Wissel uw lunches gedurende de week af en neem hart-gezonde opties op, zoals tonijn, zalm, kalkoen en kip—of ga voor een volledig vegetarische route.
Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren.
Een alternatief voor charcuterie
Bewerkte vleeswaren en charcuterie zijn niet zo gezond. Moet je nu voor altijd je sneetje salami of parmaham laten? Nee, bijlange niet. Maar vervang ze af en toe een keertje door een restje gegrilde kip, wat biefstuk in dunne reepjes – of gewoon door extra groenten.
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Honing is een natuurlijke zoetstof die rijk is aan verschillende voedingsstoffen. Het bevat krachtige vitaminen en mineralen zoals vitamine C, calcium en ijzer. Bovendien biedt honing een bron van snelle energie door de aanwezigheid van natuurlijke suikers zoals glucose en fructose.
De raad geeft daarin de volgende aanbevelingen voor de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees: Eet maximaal 300 gram rood vlees per week. Eet maximaal 30 gram bewerkt vlees (vleeswaren) per week.
Wat is charcuterie en wat gaat er op een borrelplank? Een charcuterieplank, ook bekend als borrelplank- en kaasplank, is traditioneel een assortiment van gezouten vleeswaren, kazen en andere hartige hapjes. De vleeswaren en kazen worden meestal gecombineerd met verschillende soorten brood en crackers, fruit en noten.
U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen. Vlees kan eventueel vervangen worden door peulvruchten, gebakken kaasplak, noten, eieren (omelet) of een vegetarische vervanger zoals seitan, tempeh, sojavlees, tahoe/tofu, quorn.
Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het evalueren of salami goed is voor gewichtsverlies, is het caloriegehalte. Salami is een calorierijk voedsel, met ongeveer 120-150 calorieën per portie (ongeveer 1 ounce of 28 gram) . Hoewel dit hoog lijkt, is het belangrijk om te onthouden dat een klein beetje salami al een heel eind komt.
Aoste Plus, de goede smaak van Aoste met minder vet. Deze salami, met de bekende superieure smaak van Aoste, bevat 30% minder vet! Niet alleen lekker, maar ook gezonder! Bovendien bevat de salami geen toegevoegde nitrieten, waardoor het de gezondste salami op de markt is.
Salami. Salami kan probiotica bevatten . Traditionele salami smaakt niet alleen lekker, het kan ook je darmen wat levende culturen geven. Het uithardingsproces voor salami maakt ook gebruik van fermentatie om het voedsel te conserveren.