De verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten is alleen toegestaan aan personen die ouder zijn dan 18 jaar.
Leeftijdsgrens 18 jaar
De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak was al 18 jaar. Sinds 20 mei 2016 geldt deze leeftijdsgrens ook voor de verkoop van e-sigaretten en navulverpakkingen. Soms is het moeilijk om in te schatten hoe oud iemand is. Vraag daarom altijd om legitimatie als iemand niet duidelijk 18 jaar is.
Als iemand niet overduidelijk ouder is dan 18 jaar dan moet hij/zij zich identificeren met een ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Verkopers zijn strafbaar als ze de leeftijd van hun klanten niet controleren. Minderjarigen kunnen zelf geen boete krijgen als ze sigaretten hebben of roken.
De leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van tabaks- en rookwarenproducten. Ook de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder 18 jaar is verboden.
Supermarkten zijn wettelijk verplicht te controleren of iemand de vereiste leeftijd heeft waarop zij alcohol of tabak aan die persoon mogen verkopen. Om zich goed aan de wet te kunnen houden hebben alle supermarkten daarom onderling afgesproken dat iedereen onder de 25 jaar verplicht is een legitimatiebewijs te tonen.
Geen identificatieplicht voor kinderen tot 14 jaar
Kinderen tot 14 jaar hoeven zich niet te kunnen identificeren. Ook hun ouders zijn niet verplicht om bewijzen te tonen over de identiteit van hun kinderen tot 14 jaar.
Je kind zal door geen alcohol te drinken beter presteren op school. NIX18 = Minder kans op verslaving Hoe jonger je kind begint met drinken, hoe groter het risico op alcoholproblemen in de toekomst. NIX18 = Veilig thuiskomen Als je kind geen alcohol drinkt, gaat hij of zij fris terug naar huis van een feestje.
Vloeitjes of andere artikelen die geen tabaksproducten zijn, mogen dus verkocht worden aan personen jonger dan 18 jaar.
Vanaf 1 november 2019 is het verboden om tabaksproducten te verkopen aan minderjarigen. De leeftijdsgrens stijgt dan van 16 jaar naar 18 jaar. Het verbod is ook van toepassing op elektronische sigaretten en voor roken bestemde kruidenproducten.
Sigaren zijn niet gezonder dan sigaretten. Je rookt vaak wel minder sigaren per dag dan sigaretten, maar sigaren bevatten veel meer tabak dan sigaretten. Sigaren produceren meer rook en het roken duurt langer. De rook van sigaren is minstens net zo schadelijk als die van sigaretten.
De kans op verslaving is groter als je jong begint met roken, omdat de hersenen dan nog extra gevoelig zijn voor nicotine. En hoe vroeger jongeren beginnen met roken, hoe langer zij de schadelijke stoffen van de tabaksrook binnen krijgen. Ouders denken vaak dat ze minder invloed hebben als hun kind ouder wordt.
NIX18 = Niet voor niks
Door niet te roken en te drinken onder de 18 kunnen kinderen zich beter ontwikkelen. Op deze site ontdek je waarom NIX18 niet voor niks is en hoe je NIX18 kunt toepassen. Zo voorkomen we dat jongeren onder de 18 alcohol drinken en roken.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
De prijsverhoging moet in stapjes worden doorgevoerd. Nu kost een pakje sigaretten rond de 8 euro. In de coalitie is afgesproken om de prijs tot 2025 te verhogen naar 10 euro. Daarna moet er wat Van Ooijen betreft jaarlijks een vast bedrag van zo'n 2 euro bovenop komen.
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
Wanneer je een vape wilt kopen, kun je dat het beste doen in een vape shop zoals de Dutchvapeshop.nl. Wij hebben alleen maar gecertificeerde producten in ons assortiment opgenomen, waardoor je er bij ons van verzekerd bent dat je goede en betrouwbare producten aanschaft. Al onze vapes en accessoires zijn TPD gekeurd.
Over vijf jaar mogen e-sigaretten alleen nog verkocht worden bij tabakszaken in Spanje.
De minimumleeftijd om tabak te kopen in België wordt opgetrokken van 16 naar 18 jaar. Eindelijk! Stichting tegen Kanker is opgetogen over deze maatregel: op 1 januari 2019 was België het enige land in de Europese Unie waar jongeren onder de 18 nog sigaretten konden kopen.
Namelijk, het alleen verkopen van gewone vloei is geen overtreding van de Tabakswet. Gewone vloei valt namelijk niet onder de definitie van tabaksproduct. De NVWA treedt dus niet op tegen het alleen verkopen van deze vloei aan personen onder de 18 jaar.
Papier roken is slechter dan normaal roken. Het papier verbrand waardoor er stukjes terecht komen in je long en er gaatjes in branden.
Vaak beginnen de prijzen bij €0,50 voor een tip boekje en €1,- voor een pakje lange vloei. Op veel plekken is lange vloei kopen zelfs nog duurder, totaal onnodig om daar nog langer je geld aan te verspillen.
Met een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van bier en wijn behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Ook Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hanteren deze grens.
Webshops van supermarkten en slijterijen, maar ook websites voor thuisbezorgen van maaltijden bieden online drank aan. Ook al moet je vaak een geboortedatum invullen bij het bestellen, de koerier checkt je leeftijd niet. Gemeenten op hun beurt controleren de webwinkels amper op handhaving van de regels.
Volgens de wet is het niet verboden. Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar.